Tyytyväinen koiratanssija

Koiratanssi on laji, joka sopii jokaiselle koiralle ja ohjaajalle. Koiratanssissa yhdistyvät tottelevaisuus, musiikki ja koirakon yhteistyö sujuvaksi kokonaisuudeksi. Koiratanssi on myös hauska harrastus, jossa pääset haastamaan omia koulutustaitojasi ja tarjoamaan koiralle aivopähkinän purtavaksi. Tämän lajin parissa eivät harjoitteluideat lopu kesken!

Kurssin aikana saat ohjeet 9 koiratanssin perustehtävän opettamiseen, sekä jokaisesta tehtävästä vähintään 2 sovellusohjetta. Tehtävistä rakennetaan kurssin päätteeksi kokonaisuus, josta saat mallia siihen, miten koiratanssiesityksen voi rakentaa. Saat ohjeet tehtävien yleistämiseen suhteessa ohjaajan sijaintiin ja liikkeeseen, vinkkejä musiikin valintaan sekä tietoa koiratanssista kilpailulajina. Kurssin aikana käydään myös läpi, miten tehtävät yhdistetään sujuvaksi kokonaisuudeksi ilman katkoksia.

Saara Uljas on koiraharrastaja, kouluttaja ja eläintenkouluttajaopiskelija Turusta. Hän on intohimoinen harrastaja ja perehtynyt syvällisesti lajeihin, joita harrastaa ja kouluttaa. Hän on harrastanut koiratanssia vuodesta 2018 koiransa Susun kanssa, ja kilpailee seuraavaksi HTM:ssä avoimessa. Koiratanssi on suunnitelmissa myös bordercolliepennun kanssa. Saara harrastaa lisäksi tokoa ja rally-tokoa, mutta koiratanssissa viehättää erityisesti sen haastavuus ja toisaalta vapaus sekä koiralle että ohjaajalle. Kouluttajana Saaran tavoitteena on iloisesti työskentelevä koira, joka luottaa ohjaajaan ja myös teknisesti osaa siltä pyydettävät asiat.

”Ihastuin koiratanssiin lajin monipuolisuuden ja joustavuuden vuoksi. Koiratanssissa ei ole pakollisia liikkeitä, HTM:ssäkin saa vapaasti valita eri positioita. Eli jos jokin tehtävä ei vain onnistu ja alkaa turhauttaa, sen voi jättää pois! Jotkin asiat ovat toisille koirille vaikeampia kuin toisille, eikä tässä lajissa kaikkien tarvitse tehdä samoja juttuja.
Koiratanssin yksi hienoimmista puolista on sen asenne virheisiin kisasuorituksessa. Koska saat rakentaa ohjelmasi vapaasti, kukaan muu ei tiedä, mitä ohjelmassa pitäisi olla. Jos siis tapahtuu virhe, kukaan ei tiedä sitä, mikäli ohjaaja kykenee jatkamaan eteenpäin sujuvasti. Vaikka se ei tarkoita, ettei asioita kannattaisi opettaa koiralle hyvin, virheiden hyväksyminen ja niistä eteenpäin pääseminen vapauttaa ohjaajan mieltä.”

Koiratanssi lajina on luovaa tottelevaisuutta musiikin tahtiin. Freestyle-ohjelmassa vapaavalintaiset temput muodostavat kokonaisuuden, HTM:ssä eli heelwork to musicissa ohjelma koostuu erilaisista seuraamispositioista. Koiratanssissa tärkeää on koirakon sujuva yhteistyö ja musiikin tulkitseminen. Koiratanssissa erityisen hienoa on, että lajissa arvostetaan erityisesti sitä, että ohjelma sopii kyseiselle koiralle. Kaikkien ei siis ole tarkoituksenmukaista pyrkiä samanlaiseen suoritukseen, vaan oman koiran parhaiden puolien esiin tuominen tuottaa parhaan lopputuloksen.

Koiratanssin haastavuus on siinä, että myös ohjaajan tulisi liikkua ja tulkita muusiikkia. Käsiavut tulisi naamioida osaksi koreografiaa tai ohjaajan liikettä, mutta monipuolisimpaan esitykseen pääsee, jos koira osaa tehtävät pelkästä suullisesta vihjeestä, ja ne on yleistetty niin, että koira osaa tehtävän riippumatta ohjaajan liikkeestä tai sijainnista. Sen vuoksi koiratanssi tarjoaa myös hyvän koulutuspähkinän koiralle ja ohjaajalle, ja toimii erinomaisena koulutusvirikkeenä koiralle.

89,00 Lue Lisää

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Osta verkkokurssi nähdäksesi piilotetun sisällön.