Paketti 4
Ristiaskel
Ristiaskeleen alkuopetus on sama kuin askeleessa eteenpäin, mutta taas alussa koira saa tarjota alustalle askelta (ei siis käytetä eteenpäin astumisen vihjettä tässä). Kun koira tarjoaa alustaa hyvin, sitä aletaan liikuttaa sentti kerrallaan koiran edestä. Kun tehtävässä on päästy niin pitkälle, että alusta on koiran toisen etujalan edessä, voidaan lisätä vihje samalla tavalla kuin edellisessä tehtävässä. Lopulta alusta on sen verran pitkällä, ettei koira enää yllä siihen tassulla vaikka yrittää, ja tällöin alusta voidaan ottaa pois.
Peruuttaminen ohjaajan ympäri
Ohjaajan ympäri peruuttamisessa vaikein vaihe on saada koira kääntymään ohjaajan selän taakse niin, että kontakti melkein katkeaa. Siksi peruuttaminen ohjaajan ympäri harjoitellaan osissa, pala kerrallaan takaperin ketjuttaen. Voit harjoitella kumpaan suuntaan tahansa ensin, tässä on taas kerran tehtävä, jossa on kaksi suuntaa ja molemmille pitäisi olla oma suullinen vihje. Ohjeet on kirjoitettu niin, että koira on aloituksessa ohjaajan vasemmalla puolella, mutta vasemman ja oikean paikkaa vaihtamalla sama ohje toimii myös toiseen suuntaan.
Ota molempiin käsiin useampi nami. Koira on aloitusasennossa ohjaajan vasemmalla sivulla nenä samaan suuntaan kuin ohjaajalla. Ohjaa koiraa taaksepäin namin avulla niin, että koira kääntyy peruuttaen ohjaajan selän taakse. Anna herkku vasemmasta kädestäsi. Toista tätä liikerataa, kunnes se on sujuva.
Seuraavassa vaiheessa aloitusasento on siten, että koira on poikittain ohjaajan edessä nenä ohjaajan oikeaa kättä kohti. Ohjaa tästä koira ensin peruuttamaan niin, että se kääntyy vasemmalle sivulle, ja siitä sitten taakse, ja palkkaa koira. Toista, kunnes liikerata on sujuva.
Seuraavan vaiheen aloitusasennossa koira on ohjaajan oikealla puolella nenä vastakkaiseen suuntaan kuin ohjaajalla. Ohjaa tästä koira kääntymään poikittain eteesi ja ´siitä edelleen ohjaajan vasemmalle puolelle ja taakse. Viimeisessä vaiheessa koira aloittaa tehtävän ohjaajan selän takaa, ja peruuttaa siitä koko ympyrän. Kun tämä onnistuu hyvin, voit alkaa vaihdella paikkaa, josta koira aloittaa tehtävän suorittamisen.
Jos mikä tahansa vaihe tässä tuntuu tahmealta, voit irrottaa hankalan kohdan omaksi treenikseen ja harjoitella sitä, kunnes se sujuu sujuvasti. Sitten taas liitä palanen osaksi kokonaisuutta.
Pujotellen peruuttaminen
Pujotellen peruuttamisessa aloita siten, että koira on jommalla kummalla puolellasi nenä samaan suuntaan kuin ohjaajalla. Astu iso askel taaksepäin niin, että koira on etummaisen jalan ulkopuolella. Ota nameja molempiin käsiisi. Ohjaa koira koiran puoleisella kädellä peruuttamaan jalkojesi välistä, ja palkitse koiran vastakkaisella kädellä jalan toiselta puolen. Astu nyt äsken etummaisena olleella jalalla iso askel taakse, jolloin lähtöasetelma on taas sama, ja toista toiseen suuntaan.
Kepin kierto
Myös tämän tehtävän voi opettaa ensin kumpaan tahansa suuntaan. Kepiksi sopii alkuun vaikka agilityrima tai kotona harjan varsi. Pidä keppiä kädessäsi niin kaukana vartalostasi kuin pystyt ilman, että joudut kovin paljon kumartelemaan. Houkuta koira kulkemaan itsesi ja kepin välistä namin avulla, ja heitä nami kierron suunnan mukaisesti eteenpäin. Kun koira on syönyt herkun ja kääntyy, houkuttele se jatkamaan liikerataa sujuvasti namin perässä, ja taas heitä namia eteenpäin. Kun koira saa ajatuksesta kiinni, pidennä matkaa vähitellen ja kun koko kierros onnistuu, jätä nami pois ohjauskädestä.
Tanssilliset liikeradat
Tanssillisia liikeratoja on monia erilaisia, tässä kaksi eri esimerkkiä.
Koiratanssin säännöt lyhyesti
Tässä osiossa käydään säännöt ja kilpailuohje lyhyesti läpi erityisesti kouluttamisen näkökulmasta. Kokonaisuudessaan ne löytyvät Palveluskoiraliiton Virkku-palvelusta https://www.virkku.net//index.cfm?frwd=Yes&template=dynamic.cfm&sivuId=3
“Koiratanssi on vapaamuotoinen ja monipuolinen harrastuslaji, jossa koirankoulutustaitojen lisäksi korostuu saumaton yhteistyö, luovuus ja musiikin tulkinta.”
Koiratanssissa voi kilpailla kolmessa lajissa: freestyle (jota tämän kurssin temput edustavat), hellwork to music eli HTM (josta saatte yhden esimerkin viimeisessä materiaalissa) sekä ryhmäkilpailu, joita ei ole vielä järjestetty Suomessa. Koiratanssikisoihin osallistumisoikeudessa pätevät pääosin samat säännöt kuin muihinkin lajeihin.
Koiratanssissa kilpaillaan 3 luokassa: alokas, avoin ja voittajaluokka. Luokkavaihdon saadakseen koirakon on saatava luokasta vähintään yksi kunniamainintaan (KUMA) oikeuttava tulos, jonka jälkeen saa heti vaihtaa luokkaa. Jos haluaa, koiratanssissa voi myös kisata koulutustunnuksista, jonka saavuttaa saadessaa luokassa 3 kertaa KUMAn. Voittajaluokassa jaetaan KUMAn sijaan sertifikaatteja, joita on saatava 3 kappaletta valioitumiseen. Ensimmäisen ja kolmannen sertifikaatin välillä on oltava vähintään 6kk. Lisäksi koiralla on oltava koiranäyttelystä vähintään arvosana H 15 kuukauden iässä.
Mikäli koira käyttäytyy kilpailupaikalla aggressiivisesti ihmisiä tai toisia koiria kohtaan, tai se ei ole hallinnassa kilpailupaikalla tai muuten häiritsee muita koiria, koiralle voidaan määrätä kilpailutauko tai vakavissa tapauksissa kilpailukieltoa.
Koiratanssikehässä on yleensä aidat, mutta kehä ei saa olla täysin umpinainen, eli sieltä on koiralla mahdollisuus karata ulos. Kehään mennään ja sieltä poistutaan kytkemättömän, hallinnassa olevan koiran kanssa. Ohjaaja ei saa viedä palkkioita mukaan kehään. Koirakolla on mahdollisuus tutustua kehään ennen omaa vuoroaan, mutta tällöinkin palkkioiden ottaminen mukaan on kielletty.
Kilpailusuoritus alkaa koirakon astuessa kehään ja päättyy, kun he poistuvat sieltä. Ohjelman arvostelu alkaa, kun ohjaaja antaa kehän sisällä merkin (käden nosto) ja musiikki käynnistyy. Arvostelu loppuu musiikin päättyessä.
Onnistuneen kilpailusuorituksen kannalta on tärkeää, että kilpailuun liittyviä asioita (kehän meno, aloitus, ohjelmakokonaisuus, lopetus) on harjoiteltu erikseen ja ne ovat koiralle tuttuja ja mieluisia käytöksiä. Lisäksi koiratanssia tulisi treenata mahdollisimman paljon musiikki päällä. On koiran kisamotivaatiolle tuhoisaa, jos se oppii yhdistämään musiikin alkamisen pitkään palkattomaan suoritukseen.
Seuraavassa on kilpailuohjeen kaikkia lajeja koskeva arvosteluohje, joka on tässä nyt lainakuksena kokonaisuudessaan, koska se on tiivis ja selkä:
“Ohjelman tulee huomioida koiran erityisominaisuudet ja ilmentää koirakon positiivista yhteistyötä. Koiratanssissa yhdistyvät koirankoulutustaidot ja taiteellinen ilmaisu. Koiraa vahingoittavia liikkeitä, kovaa käsittelyä tai pakottamista ei tule hyväksyä missään vaiheessa. Koiran toivotaan olevan aktiivisessa roolissa ohjelman alusta loppuun eikä koiran pitkittynyt paikallaan oleminen ole suotavaa.
Ohjelman pituuden tulee olla 1,5—4,0 minuuttia kaikissa luokissa. On kuitenkin suositeltavaa, että alokasluokan esitykset pysyisivät riittävän lyhyinä ja tiiviinä ja voittajaluokassa ohjelmat olisivat riittävän pitkiä, jotta koiran taidot tulevat hyvin esiin. Kaikissa luokissa ohjelman keston tulee olla sovitettuna koirakon teknisiin taitoihin. Tasoluokan noustessa vaatimukset kasvavat. Ylemmissä luokissa liikkeiden määrän tulee kasvaa ja ohjauskäskyjen muuttua huomaamattomammiksi. Myös koreografian tasapainoisuuden merkitys kasvaa ja kehän käyttö monipuolistuu koirakon noustessa ylempiin luokkiin.
Koiralla saa olla kilpailuissa suorituksen aikana vain kaulain tai siksi tulkittava asuste, joka saa olla koristeellinenkin. Kaulain saa ulottua korkeintaan koiran lavan etureunaan. Pitkäkarvaisille koirille sallitaan mahdollisimman huomaamattoman turkinkiinnikkeen käyttö pään alueella näkemisen mahdollistamiseksi, mutta ei koristautumistarkoituksessa. Muunlaiset koiran asusteet eivät ole sallittuja. Koiran turkkia ei saa värjätä. Myös ohjaajan on suotavaa pukeutua ohjelmaan sopivalla tavalla.
Makupalojen tai motivointivälineiden käyttö ei ole sallittua kilpailusuorituksen aikana. Erilaisten esineiden käyttö on sallittua, kunhan ne ovat oleellinen osa ohjelmaa, eikä niitä käytetä koiran painostamiseen tai motivointivälineenä. Ohjaajan tulee jättää koiran talutin kehän ulkopuolelle.”
Koiratanssikilpailussa on aina 3 tuomaria, joista jokainen arvostelee suorituksen itsenäisesti. Pisteitä jaetaan 0-9 kolmessa eri kategoriassa, jotka ovat esiintyminen, sisältö, taiteellinen vaikutelma, sekä 0-3 pistettä koiran huomioon ottamisesta. Saadakseen KUMAn koirakon tulee saada tuomarien antamien pisteiden keskiarvona vähintään 6,3 pistettä jokaisesta 9 pisteen kategoriasta sekä 2,1 pistettä koiran huomioon ottamisesta.
Koiratanssin kilpailuohjeessa on kuvattu melko yksityiskohtaisesti, millaisia asioita eri kategorioissa arvostellaan, mitkä asiat ovat virheitä sekä millaisia vaatimuksia eri luokkien hyvä arvosana edellyttää.
[/wcm_restrict]