Virikkeitä koirille: hajujen maailma

Koiraa voi aktivoida erilaisten hajujen avulla

Erilaiset hajut kuuluvat virikkeiden jaottelussa aistivirikkeisiin ja niiden teho perustuu siihen, että hajun läsnäolo aiheuttaa koirassa omaehtoista motorista toimintaa tai käyttäytymistä, eli haistelua. Silloin kun puhutaan virikkeistä, kyse on aina tavoitteellisesta toiminnasta, jossa tavoitteena on lisätä koiran hyvinvointia. Haistelu on koiralle lajityypillistä toimintaa, ja se vaikuttaa koiran hyvinvointiin positiivisella tavalla; haistelu on aktiivista toimintaa, jolla koira tutkii ympäristöä ja se kuuluu osana käyttäytymisen monimuotoisuuteen.

Haistelu on koiralle yhtä luonnollista kuin meille katselu. Mekin tykkäämme silmien kautta nautittavasta aivokarkista, joka herättää meissä positiivisia tunteita. Samalla tavalla koira elää todennäköisesti hajuaistinsa kautta. Tämä aistien erilaisuus varmaankin vaikuttaa siihen, miksi meidän on joskus niin hankalaa ymmärtää koirien toimintaa joissakin tilanteissa. Samaan aikaan on opettavaista oivaltaa, ettemme täysin voikaan ymmärtää, koska emme edes tiedä miten koira maailman kokee. Siitä huolimatta voimme elää sovussa ja toimia tiiminä.

Koiran hajuaisti on käsityskykymme ulkopuolella

Koiran hajuaistista puhuttaessa on hyvä muistaa, että me olemme huonoja päsmäröimään tai edes kuvittelemaan miten koira hajuaistillaan maailmaa aistii. Hyvin todennäköisesti me emme ymmärrä miten hyvä hajuaisti koiralla on, emmekä ota tätä arjessa välttämättä huomioon. Hajujen käyttöön liittyy monia kysymyksiä, kuten esimerkiksi niiden voimakkuus – millä voimme varmistaa pitkäaikaisessa käytössä, että koira ei joudu kokemaan hajuja liian voimakkaina?

Hajujen vaikutuksia on tutkittu koirilla jonkin verran. Tyypillisin tutkimusympäristö on kennel, jota pidetään stressaavana ympäristönä koirille ja jossa nähdään paljon stressikäyttäytymistä; haukkumista, levotonta liikehdintää ja univajetta. Kenneleissä kaikki koirat altistuvat samoille olosuhteille, joten muuttujien hallinta on helpompaa ja ehkäpä myös sattuman rajaaminen pois tuloksista on helpompaa.

Hajujen avulla koiraa voi rentouttaa

Eräässä tutkimuksessa (Binks et al., 2018) koirilla testattiin erilaisia hajuja ja niiden vaikutusta koirien käyttäytymiseen. Tutkimukseen osallistu 15 koiraa, jotka kaikki altistettiin hajustetuille kankaille kahden tunnin ajan päivittäin kolmen päivän ajan.

Hajustamaton kangas 3 päivää / 2 h
Tauko 2 päivää
Kookos 3 päivää / 2 h
Tauko 2 päivää
Vanilja 3 päivää / 2 h
Tauko 2 päivää
Valeriaana 3 päivää / 2 h
Tauko 2 päivää
Inkivääri 3 päivää / 2 h
Tauko 2 päivää
Kontrolli (ei hajua) 3 päivää / 2 h

Koirien käyttäytymistä havainnoitiin sen kahden tunnin aikana, kun haju tai kontrolli oli käynnissä. Kaikki hajut vaikuttivat koirien käyttäytymiseen rauhoittavalla tavalla; haukkuminen ja levoton liikehdintä vähenivät. Kookos ja inkivääri vaikuttivat koiriin lisäksi niin, että ne nukkuivat enemmän. Huomaa tässä kohdassa, että eteeriset öljyt ovat todennäköisesti liian voimakkaita koirille – jos haluat kokeilla, aloita lyhyestä ajasta ja esimerkiksi hajustetusta kankaasta ja varmista, että koira pääsee vapaasti liikkumaan myös kauemmas hajusta.

Toisessa tutkimuksessa (Duranton & Horowitz, 2019) tarkasteltiin nosework-harjoittelun vaikutusta koiriin. Tutkimuksessa havaittiin, että jo kahden viikon nosework- harjoittelu lisäsi koirien uteliasta asennetta uusia kohteita kohtaan sekä optimistista asennetta uusissa tilanteissa. Hajuharjoittelulla saadaan koiralle positiivisia kokemuksia ja onnistumisen tunteita, mikä voi helpottaa esimerkiksi pelokkaan koiran elämää.

Hajujen käyttö on osa koiralähtöisyyttä

Monet koulutuskäytännöt on suunniteltu ihmisten näkökulmasta; esimerkiksi tyypillisessä vastaehdollistamistilanteessa pidämme tärkeänä, että koira näkee toisen koiran tai näkee jonkun kohteen, vaikka vain osalle koirista näköyhteys on se merkityksellisin asia. Todennäköisesti saisimme parempia tuloksia aikaan, mikäli kykenisimme ymmärtämään paremmin koiran aistimaailmaa ja havainnoimaan ympäristöä ja tilanteita enemmän koiran vinkkelistä.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa kerron kolme erilaista kokonaisuutta hajuvirikkeiden käytössä! Käyn myös läpi käytännön sovelluksia, joiden avulla voit lisätä hajujen merkitystä koiran arjessa. Videon katsottuasi ymmärrät, miksi koiran on tärkeää haistella ja millä tavalla voit luoda hajuille esimerkiksi rentouttavia merkityksiä. Ymmärrät myös, miksi jokaisen koiran kannattaa harrastaa jotain nenätyötä!

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?