Koiranpentujen sosiaalistumisen herkkyyskausi on 3 ja 12 ikäviikon välillä, jolloin on erityisen tärkeää altistaa pentua mahdollisimman monille tilanteille. Tästä on hyötyä, koska myöhemmin elämässä sellaiset tilanteet aiheuttavat lievemmän stressireaktion, joihin on jo pentuna altistuttu.
Tutkijat halusivat selvittää, miten virikkeellinen pentuaika vaikuttaa aikuisen poliisikoiran käyttäytymiseen. Osa pennuista vieraili virikepuistossa, jossa ne altistuivat erilaisille ärsykkeille; eri alustoille, valaistukseen, esteisiin ja muihin haasteisiin. Pentuja kannustettiin kiipeämään esteen yli siten, että se sai esteen ylitettyään ruokaa. Esteinä käytettiin tunneleita, liikkuvaa ja heiluvaa alustaa sekä mm. verkkosiltaa.
Kun pennut olivat nuoria aikuisia, niiden stressireaktiota arvioitiin mittaamalla kortisolipitoisuuksia ja käyttäytymistä eri tilanteissa. Tilanteet sisälsivät mm. pimeää, tunneleita, liikkuvia ja epämukavia alustoja, liukkaita alustoja ja avonaisten portaiden menemistä ylös ja alas.
Otos oli hyvin pieni tässä tutkimuksessa (6 pentua), mutta eroja silti havaittiin ja tulokset ovat linjassa aiempien kanssa; nuorilla koirilla, jota olivat vierailleet virikepuistossa pentuina, oli alemmat kortisolitasot kuin muilla, mikä viittaa pienempään stressikokemukseen.
Työ-, koti- ja harrastuskoirien suorituskyvyn maksimoimiseksi ja kestävyyden parantamiseksi on tärkeää altistaa niitä sosiaalistumisen herkkyyskautena erilaisiin ärsykkeisiin, jotta tilanteet eivät aiheuttaisi ylimääräistä stressiä aikuisena.
Pentua voi ja kannattaa altistaa normaaleille asioille kotona. Yksinkertaisimmillaan pentua voi ruokkia pimeässä, eri huoneissa, imurin vieressä, kylpyhuoneen lattialla, pöydällä, kuramaton päällä ja kehittää muutakin hauskaa puuhaa pennulle.
Lue täältä lisää koirien virikkeistä.
Lopes et al., 2015