Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Koirat tullissa ja etsintätehtävissä ovat tuttu näky. Mitä jos laukkujasi nuuhkisi seuraavalla kerralla rotta?

Rotta on älykäs eläin, joka tuottaa jälkeläisiä nopeammin kuin koira. Rotalla on ilmeisen hyvä hajuaisti ja kokonsa puolesta se mahtuu lähes mihin koloon tahansa; rottia olisi lisäksi mahdollista kouluttaa osittain automatisoidusti.

Amerikkalaistutkimuksessa selvitettiin, miten rottia voidaan kouluttaa etsimään ja ilmaisemaan erilaisia ‘kiellettyjä’ hajuja, kuten huumeita ja räjähteitä. Rotat koulutettiin etsimään tiettyjä hajuja ja ilmaisemaan niitä nousemalla takajaloilleen. Rottiin kiinnitettiin mittarit, joiden avulla pystyttiin etäältä seuraamaan tietokoneen avulla milloin rotta ilmaisi tietyn hajun.

Tutkimus osoitti, että rotat ovat äärimmäisen tehokkaita etsijöitä, joita on mahdollista kouluttaa etsimään ja ilmaisemaan hajuja. Jatkossa tulisi tutkia rottien etsintäkykyä kenttäolosuhteissa ja tutkia eri mahdollisuuksia toteuttaa koulutusta osin automatisoidusti, jolloin se olisi kustannuksiltaan tehokkaampaa. Automatisoitu koulutus vähentäisi myös ihmisen vaikutusta etsintätyöhön, mitä saattaa joskus etsintäkoirilla esiintyä.

Otto, J., Brown, M. F., Long, W., (2002), ‘Training rats to search and alert on contraband odors’, Applied Animal Behaviour Science 77: 217-232.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?