Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Miksi hevosen selkään kannattaa ensimmäisillä kerroilla kiivetä karsinassa?

Kaikki ovat varmaan törmänneet kylläsekotonaosaa-ilmiöön. Kotona kaikki on helpompaa. Siitä syystä kaikki vaikeat asiat kannattaa harjoitella kotona. Lisäksi voi hyödyntää toista taitoa seuraavan harjoittelussa. Eläin voi keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan, siksi esimerkiksi pelottaviin tai ainakin arveluttaviin asioihin voi totutella niin, että arveluttavan asian läsnäollessa pyytää eläintä tekemään jotain, jonka se osaa todella hyvin.

Kun eläin keskittyy vaikkapa pysähdys-liikkeelle-harjoitukseen, se ei jaksa huomioida heiluvaa muovipussia tai muuta jännittävää kentän laidalla. Toki harjoitus kannattaa suunnitella niin, että pelkoa herättävä ärsyke on alussa riittävän kaukana ja myös niin, että se varmasti osaa pysähdyksen ja liikkeelle lähdön todella hyvin.

Jos hevonen antaa letkuttaa, muttei kestä hyönteismyrkkyä, voi näitä kahta sekoittaa, eli samalla kuin letkuttaa, suihkuttaa. Jälleen tuttuun asiaan yhdistettynä uusi asia omaksutaan helpommin. Matkustaminen on stressaavaa monille, mutta sitä voi helpottaa tekemällä matkustusvälineen jo etukäteen tutuksi. Eläinlääkärissä monia hirvittää. Helpottaa paljon, jos eläinlääkäritilannetta on harjoiteltu etukäteen tutussa ympäristössä.

Kaikkein huonoin lähtökohta on varmaankin se, jos lähdetään uuteen paikkaan uusilla varusteilla ja tehdään vain (pahimmassa tapauksessa vieras ihminen tekee) asioita, joita eläin ei lainkaan osaa. Siinä yhtälössä on liian monta pettävää lenkkiä.

Tutussa ympäristössä vaikeita asioita ja vaikeassa ympäristössä tuttuja asioita, näin suosittelen!

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?