Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Eroahdistus tai yksinolo-ongelmat ovat yleisiä koirilla. Joku hajottaa paikkoja, toinen pissaa, kolmas haukkuu tai ulvoo. Kaikissa tapauksissa koiran stressitaso on korkea. Osalla koirista voi olla taustalla ylikiintymys tiettyyn perheenjäseneen tai pelko, ahdistus tai turhautuminen.Koiran yksinolo-ongelmiin kannattaa aina puuttua, vaikkei olisikaan naapureita, joita haukkuminen häiritsisi.

Keinoja yksinolon uudelleenharjoitteluun ovat:

 • vähennetään sen henkilön “tuottavuusarvoa”, josta koira on riippuvainen (vähemmän kontaktia, rohkaistaan itsenäiseen toimintaan)
 • koulutetaan rentoutumisvihjeet koiralle (opetetaan koiralle rentoutuminen esim. ruokalelujen avulla)
 • muokataan ympäristöä (jos koira on kokenut voimakkaita pelon- tai muita tunteita tietyssä huoneessa, voidaan se siirtää toiseen huoneeseen harjoittelun ajaksi, jolloin ympäristö ei laukaise stressiä)
 • systemaattinen siedättäminen a) lähtemisvihjeisiin b) yksinoloon
 • muokataan lähtö- ja paluurituaalit sopiviksi (rauhoitetaan lähtö ja paluu, tervehditään vasta kun koira on rento)

Lisäksi voidaan käyttää DAP-tuotteita tai ääritapauksissa lääkitystä. Yksinolo on helppo kouluttaa pennulle, jolla ei vielä ole voimakkaita ahdistuksen kokemuksia yksinolosta. Lisäksi usein on huomattava, että ongelma voi olla enemmän omistajalla kuin koiralla. Valtava syyllisyys painaa, kaikki paheksuvat jos koiranomistaja käy päivätyössä ja pitää koiraa yksin kotona. Koira pärjää työpäivän ajan aivan hyvin kun sen siihen opettaa. Itse asiassa moni koira alkaa odottaa töihinlähtöä, koska se tietää mahdollisuutta saada herkkuja.

Lue lisää: Pikaopas yksinoloon

Appleby, Plujimakers (2004), Separation anxiety in dogs: the function of homeostasis in its development and treatment, Clinical techniques in small animal practice.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Yksin olemisen taito

 • joulukuu 4, 2010 at 4:45 pm
  Permalink

  Hei Jaana, linkitin meidän Zorron ja Vihtorin sivuilta suoran yhteyden Pikaopas yksinoloon. Toivottavasti on OK. Hyvää joulunodotusta Marjaana, Zorro ja Vihtori

  Reply

Mitä mielessä?