Loma-aika käynnistyy ja vihdoin voi viettää laatuaikaa karvaistenkin perheenjäsenten kanssa. Loma on koirallekin kivaa aikaa, ihmiset ovat jatkuvasti kotona ja saa olla ehkä itsekin reissussa kaverina. Yksinolo-ongelmista kärsivälle koiralle loma todennäköisesti aiheuttaa pieniä taantumia, mutta niistä pääsee yli kun huomioi muutaman seikan.
Koira sopeutuu muutoksiin
Koirassa on se mukava puoli, että se on niin sopeutuvainen – mitä tahansa ihminen saakaan päähänsä, koira usein sopeutuu. Koirissa on paljon yksilöeroja siinä, miten nopeasti ne muutoksiin tottuvat – mikäli koiralla on haastava tausta ja heikot eväät stressitilanteiden varalle, se voi reagoida pieniinkin muutoksiin voimakkaasti. Joka tapauksessa loma on niin suuri muutostilanne, että se jollain tavalla näkyy lähes kaikissa koirissa. Suoraviivaisesti voisi ajatella, että kyse on vain siitä, että kun koira on tottunut siihen, että ihmiset ovat kotona, se ei enää loman jälkeen sopeutuisi siihen, että ihmiset ovat poissa. Harvoin tilanne on kuitenkaan näin yksinkertainen.
Mihin kaikkeen loma vaikuttaa?
Mitä ihminen tekee lomalla? Riippuu toki yksilöstä! Usein loman tunnusmerkki on se, että ei käydä töissä. Tämä aiheuttaa muutoksen ihmisen aikabudettiin, eli tietty määrä tunteja vuorokaudesta käytetään normaalista poikkeavalla tavalla. Tämä heijastuu myös koiraan. Koiran vuorokausirytmi saattaa pahimmillaan sekoittua kokonaan.
Loman jälkeisessä yksinolo-ongelmassa ei välttämättä ole lainkaan kyse ihmisistä ja heidän poissaolostaan, vaan siitä, että koiran lepo- ja aktiivisuusrytmi on täysin päälaellaan normaaliin arkeen verrattuna.
Toinen merkityksellinen seikka on se, että ihmisten ennakoitavuus jossain määrin kärsii lomalla ja ennakoivat vihjeet saattavat lakata olemasta. Esimerkiksi mökillä koira saattaa kellua vailla kiinnekohtia tai kiinnittyä ruoka-aikoihin. Joillekin koirille tämä sopii mainiosti, toisille rutiinien murtuminen tuottaa päänvaivaa.
Mökillä kukaan ei valmistaudu töihinlähtöön, ei välttämättä valmistaudu lenkille kuten kotona, ei ole samoja tiloja käytössä ja kaikki toimet tehdään eri aikoihin. Koirille tärkeitä arkipäivään kiinnittymisen hetkiä on vähän jos lainkaan.
Miten koiraa voi auttaa loman aikana?
Erityishuomiota lomalla kaipaa koira, joka herkästi reagoi muutoksiin arjessaan. Koiralle kannattaa antaa aikaa sopeutua lomaan ja pitää kiinni sen perustarpeista. Usein loman aikana lepo voi jäädä arkeen verrattuna vähemmälle ja se voi olla rytmiltään erilaista kuin arkena. Kun arki sujuu, koira usein lepää lähes tauotta koko työpäivän ajan. Lomaillessa näin pitkiä lepopätkiä ei välttämättä yön ohella ole.
Lomalla kannattaa huolehtia koiran levosta ja siitä, että koiralla on aidosti mahdollisuus levätä. Koiraa voi opettaa lepäämään ja rauhoittumaan portin takana, mikäli sillä on tapana seurailla ihmisiä ja siirtyillä paikasta toiseen ihmisten mukana, oman mukavuutensa kustannuksella.
Toinen asia, jolla koiraa voi auttaa, on se että tuodaan tuttuja rutiininosia myös lomalle. Ruoka-aika alkaa koiran mielestä jo kauan ennen kuin kuppi tärähtää eteen. Mistä kaikista vihjeistä koira alkaa odottaa ruokaa? Se voi miettiä sitä jo ulkoilun aikana, ja ulkoilun jälkeiset pienet vihjeet antavat koiralle lisävarmistusta siitä, että ruokaa kohti tässä todellakin mennään. Samankaltaista vihjepolkua voi käyttää myös yksin jäämisiin tai lepäämiseen.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon kesälomasta ja yksinolohaasteista.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.