Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Jopa joka kolmas koirasta luopuminen johtuu käytösongelmasta. Käytösongelmien taustalla on lähes aina pelko ja arkuus, mitkä voivat johtaa stressiin, mikä voi johtaa moniin muihin ongelmiin.

Yksi tavallisimmista käytösongelmista on yksinolo-ongelma, joka ilmenee haukkumisena, ulvomisena, vinkumisena, läähättämisenä, levottomuutena, oven tai ikkunoiden raapimisena, syömättömyytenä, oksenteluna, huonekalujen tai muiden tavaroiden tuhoamisena, masennuksena tai sisäsiisteysongelmina niissä tilanteissa, kun koira jätetään yksin. Yksinolo-ongelmaisille koirille on tyypillistä myös muu levottomuus ja on myös havaittu, että ääniherkkyys liittyy usein yksinolo-ongelmiin.

Yksinolo-ongelmien taustalla on pelko, levottomuus, virikkeettömyys ja liiallinen kiintymys omistajaa kohtaan. Norjalaistutkijat halusivat selvittää enemmän yksinolo-ongelmista kärsivien koirien ominaisuuksia. Tutkimukseen osallistui 215 norjalaiselta käytösklinikalta yksinolo-ongelmaan apua hakenutta koiranomistajaa.

Yleisimmin yksinolo-ongelmista kärsivät sekarotuiset. Muita yleisiä rotuja olivat cockerspanieli, gordoninsetteri, snautseri, mäyris, russeli ja saksanpaimekoira. Yksinolo-ongelmista kärsivät tutkimuksen mukaan yleisemmin urokset kuin nartut. Yli 80 % yksinolo-ongelmaisista kärsi myös muista käytösongelmista – näistä yleisin oli ääniherkkyys ja aggressiivinen käytös (1. pelkoaggressiivisuus, 2. kivun aiheuttama aggressiivisuus, 3. territoriaalinen ja 4. resurssiaggressiivisuus).

Liki kaksi kolmesta koiransa leikkauttaneesta oli päätynyt leikkaamiseen käytössyistä. Kuitenkin vain joka kymmenes koiransa leikkauttaneista oli sitä mieltä, että leikkaaminen oli helpottanut käytösongelmaa.

Yksinolo-ongelmaan ei auta koiran leikkaaminen. Eikä siihen auta johtajuusharjoitukset – mitä ne nyt sitten ikinä pitävätkään sisällään. Siihen auttaa se, että kouluttaa koiran pitämään yksin olemisesta. Se tehdään niin, että koiran arvostamia resursseja annetaan sille ainoastaan silloin kun se on yksin.

Storengen et al., 2014, A descriptive study of 215 dogs diagnosed with separation anxiety. 

 

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?