Ylitreenaamisen ongelma
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kaikki ihastelevat koiranpentua, joka kahdeksan viikon iässä osaa kaikki perusjutut. Toiset treenaavat hullun lailla, toiset vähemmän. Harjoittelua ihannoidaan; kuitenkin on huomattu, että liika treeni voi olla eläimelle haitallista.

Aiemminkin blogissa on nostettu esille treenaamisen optimointia.

Mikä on paras määrä harjoittelua viikossa ja kuinka kauan kerrallaan?

Nyt siitä on lukuja. Parasta on treenata kerran tai kaksi viikossa, yksi sessio kerrallaan. Et saavuta hyötyä siitä että harjoittelet päivittäin kolme sessiota kerrallaan; itse asiassa päivittäinen harjoittelu ja useat peräkkäiset sessiot tuottavat halutun tuloksen huonommin kuin maltillinen tyyli.

Tyylistä riippumatta, kun temppu on kerran opittu se säilyy koiran muistissa treenaamatta ainakin neljän viikon ajan.

Kuulostaa hyvältä, juuri tällaista tahtia jaksaa allekirjoittanutkin noudattaa. Salkkareiden mainostauko todellakin riittää!

Demant et al. (2011), The effect of frequency and duration of training sessions on aquisition and long-term memory in dogs, applied animal behaviour science.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

7 kommenttia kirjoitukseen “Ylitreenaamisen ongelma

 • 10.11.2011 at 19:33
  Permalink

  Kerran viikossa hmm… Tietenkin jos kyse on vain yhdestä tempusta, niin saattaa olla tottakin. Mutta jos harjoittelet muutamaa eri asiaa, niin kyllä mielestäni voi harjoitella useampanakin päivänä, tai muutaman kerran päivässä. Meinaan, että kyllä loppuu viikot kesken, jos vain yhtenä päivänä voi harjoitella.

  Reply
 • 10.11.2011 at 20:27
  Permalink

  Tarkoittaako tuo kerran viikossa per laji tai treenattava asia? Useinhan samankin lajin sisällä treenataan montaa uutta asiaa pikkuhiljaa limittäin ja lomittain, eikä hinkata samaa tehtävää koko ajan. Silloin oppi ehtii muhia päässä vaikka sen viikon ennen kuin siihen palataan, vaikka koira treenaisi joka päivä jotain.

  Reply
 • 11.11.2011 at 08:30
  Permalink

  Joo, kyllä meillä harjoitellaan useampana päivänä viikossa, mutta vain kerran päivässä. Ja sitten taas on väliin pitkiäkin aikoja ettei treenata mitään, nautitaan vain. Ja silti koirat osaa sen tempun mitkä on opeteltu aiemmin.
  Silti en tähtää pienen pennun kanssa siihen, että kokeisiin mennään heti kun ikää riittää, ei todellakaan. Pentu saa olla pentu ja opeteltavaa riittää ilman kaiken maailman temppujakin, vaikka niitäkin hallinnan vuoksi vähän opetellaan.

  Reply
 • 11.11.2011 at 10:08
  Permalink

  Nyt olisi kiva nähdä tuo tutkimus. Mikä on otanta, mitä rotuja on käytetty ja toimintatapa tutkimuksen tekoon? Totta on, että liika treenaaminen pitää stressitason liian korkealla liian pitkään, että lepoa täytyy olla koirilla treeneihin oikeassa suhteessa. Silti on koiria, jotka ovat energisempiä kuin toiset ja energisemmälle innokkaalle koiralle uuden oppiminen on helpompaa kuin hitaammalle. Eli taaskaan ei mielestäni voi suoraan yleistää.

  Omistajien tulee seurata oman koiransa käyttäytymistä kokonaisuutena. Rentoutuuko koira kunnolla, räksyttääkö lenkeillä, purkaako energiaansa johonkin muuhun kiellettyyn… Lenkkiräksytys esimerkiksi kun voi olla oire turhautumisen purkautumisesta kuin myös liikastressistä. Omistajan tulisi osata itse lukea omaa koiraansa oikein ja muokata koiramaisia ohjelmiaan siinä suhteessa, mikä on tarpeen.

  Reply
 • 11.11.2011 at 11:34
  Permalink

  Koiran kanssa eläminen on kokopäiväistä treenaamista alusta alkaen. Kun pentu tulee, se ei vielä tiedä miten sen pitää uudessa talossa olla. Aina kun se tekee jotain ei toivottua, sitä pitää korjata. Oikeasta valinnasta pitää palkita. Temppukoulu on sitten erikseen. Meillä harjoiteltiin “temppuja” noin kerran päivässä max 10 toistoa ja lopetin aina onnistuneeseen suoritukseen. Tempuilla tarkoitan käskyjä maahan, paikka, istu jne. Koira on ruokamotivoitunut ja oppii helposti, toki oppiminen on nyt hidastunut (koira on 1v 10kk). Luulen että hidastuminen johtuu suurilta osin ohjaajasta, eli minä en tiedä miten koiraa pitäisi ohjata jotta se esimerkiksi oppisi erottamaan köyden ja sukan toisistaan ja tuomaan minulle sen esineen mitä kulloinkin pyydän.
  Käytän temppukoulua ja oppimista koiran väsyttämiseen, hirvikoira ei sirkustemppuja tarvi. Koira kuitenkin oppii ja tykkää miellyttää ja samalla sille tulee päänvaivaa joten miksipä ei.

  Reply
 • 12.11.2011 at 18:18
  Permalink

  Niin.. tutkimuksia ei aina voi yleistää. Labbikseni treenaa tokoa, rallytokoa, pk-tottista, kettistä, jälkeä, hakua, rauniota, ilmaisua, agilitya, temppuja… Joka päivä se tulee yhä uudelleen viereeni perusasentoon ja katsoo sillä silmällä, että eikö tehtäis jotain. Tuloksia on ja meillä on hyvä suhde. Tosin se saa myös aina olla rauhassa ja nukkua silloin kun mieli tekee. Treenit lopetetaan aina siihen kun koira väsähtää. Kuitenkin pitemmät tauot, esimerkiksi sairaudesta, lomista, tai työkiireistä johtuvat, selkeästi piristävät koiraa entisestään

  Reply
 • 1.12.2011 at 00:26
  Permalink

  Tämäpäs oli mielenkiintoinen postaus (myös). Olisi kiva tietää onko hevosilla tehty samantaipaista tutkimusta.

  Reply

Mitä mielessä?