Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kun katsoo ratsastusta, voi olla vaikeaa nähdä tekemisessä pointtia. Kun ratsastaa itse, pointtia voi olla vielä vaikeampi nähdä 😉

Liian harvoin hevosen selkään könytessä on harmainta aavistustakaan siitä, mitä aikoo tänään harjoitella. Harmittavinta on nähdä apuohjilla tai ilman vakaasti kuolaimen taakse ratsastettu hevonen, jolla mennään minuuttitolkulla ympyrää, ympyrää, ympyrää, ympyrää, ympyrää ravissa, ympyrää laukassa.

Joskus ratsastaja on nipotustuulella; mikään, mitä hevonen tekee, ei mene oikein. Hevonen ei pysähdy oikein, puskee joka suuntaan, ei nosta laukkaa, pelkää kulmaa.. Tällainen setti voi mennä pahaksi simputukseksi. Muutaman tällaisen kokemuksen jälkeen otetaan ammattisimputtaja paikalle läpiratsastamaan hevonen.

Koiraa kouluttaneet tietävät, että paras harjoitus ei suinkaan ole sellainen, jossa mennään halliin ja tehdään peräkkäin kaikki tai suurin osa asioista, jotka koiralle on koulutettu. Koira viedään välillä pissalle tai lepäämään, jotta se jaksaa taas keskittyä. Välillä se retuuttaa lelua tai palloa. Tunti tai 45 min on aivan liian pitkä aika keskittyä kouluttamiseen, lenkillä höntyillessä taas tämä aika menee helposti.

Ratsastustunti on meille se ensimmäinen muotti hevosen kanssa tekemiseen. Usein ratsastustunti sisältää työskentelyä kaikissa askellajeissa ja sen aikana hevonen voi tehdä lähes kaikki oppimansa liikkeet. Ehkä ratsastus mielletään fyysiseksi treeniksi, kun taas koirankoulutuksen ajatellaan kehittävän koiran älyllisiä taitoja. Ratsastus ei ole vain hevosen liikuttamista tai sen käyttämistä, se on vuorovaikusta ja kouluttamista.

Mikä päivittäisen ratsastuksen tavoite on?

 • Onko toiminnalla eroa riippuen siitä, onko kyseessä hevosen kouluttaminen tai liikuttaminen?
 • Jos tavoitteena on herkistää hevosta avuille, eikä hevonen toistojen myötä herkisty, jossain on vikaa.
 • Jos tavoitteena on vahvistaa jotakin käytöstä eikä käytös vahvistu, on jossain vikaa.
 • Jos tavoitteena on kasvattaa hevosen kuntoa, mitä järkeä on tehdä se ympyrällä eikä metsässä tai pellolla, jossa hevonenkin saattaisi nauttia uusista maisemista?
 • Jos hyväkuntoista hevosta pitää verrytellä tai jumpata päivittäin kymmeniä minuutteja, jossain voi olla vikaa.

Hevonen ei tarvitse ympyrää toisen perään. Se ei tarvitse kymmenen minuutin ympyräsessioita kuntonsa säilyttämisen takia eikä varsinkaan koulutusmielessä. Koulutusmielessä toistoja toki tarvitaan paljon, mutta en näe pointtia monotonisessa ympyrän hinkuttamisessa. Kannattaa pysähtyä joskus miettimään, miksi tekee asioita samalla tietyllä tavalla. Itse teen asioita samalla tavalla, koska 1) tuttu liike ja asia tuottavat helpommin onnistumisen tunteen, 2) jos minulla ei ole ideaa, teen yleensä ratsastustuntikaavalla, 3) mukavuussyyt; valinnan helppous.

Miten sinä valitset päivän teeman hevosen kanssa?

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

2 kommenttia kirjoitukseen “Ympyrää, ympyrää, ympyrää, ympyrää

 • kesäkuu 4, 2014 at 2:30 pm
  Permalink

  Päätän etukäteen lähinnä sen menenkö kentälle vai maastoon ja jos jään kentälle niin mitä voisin harjoitella. Valinta riippuu pääasiassa siitä millainen päivä itsellä on, huonona päivänä en koskaan jää kentälle (paitsi jos sattuu olemaan valmentaja tulossa).

  Viiden minuutin ratsastuksen jälkeen syntyy päätös siitä tehdäänkö vaikeita/uusia asioita vai treenataanko perusjuttuja. Oman hevosen kanssa on se etu että tuntee helposti millainen päivä hevosella on. Jos hevonen ei tunnu heti alkuun hyvältä, en myöskään yritä opettaa sille uusia asioita tai vaatia siltä liikaa. Ne kerrat päättyy tempperamenttisen tamman kanssa niin ettei kenelläkään ole enää kivaa.

  Tekstistä varmaan huomaa että olen harrastelija. Kilpahevosen kanssa tällainen olisi vähän vaikeampaa toteuttaa. Mutta näin koen saavani harrastuksesta eniten irti: rentoa maastolaukkaa kun työjutut painaa ja uusia elämyksiä kentällä irtoaa upeaa laukkasulkua 🙂

  Reply
 • kesäkuu 4, 2014 at 3:02 pm
  Permalink

  Lue itse kokoajan hevosta. Miten se reagoi, miten se suhtautuu asioihin. Koska olen lauman johtaja ja sen auktoriteetti. En koskaan pakota sitä mihinkään. Ainoastaan olen sen tukena tilanteissa missä se on epävarma.

  Reply

Mitä mielessä?