EK-logo-vaaka_5@4x

Miksi koira puree omistajaa?

Koira puree omistajaa, luottamus murentuu

Koira puree omistajaa tyypillisesti pakottamis-, hoito- tai säikähtämistilanteissa. Myös resurssien suojeleminen on yksi tyypillinen syy purra.

Voi olla huolestuttavaa ja haastavaa, jos koira puree, mutta asianmukaisella lähestymistavalla ja koulutuksella ongelmaan voidaan varmasti löytää kestävä ja turvallinen ratkaisu kaikkien kannalta.

Miksi koira puree omistajaa?

Koiran pureminen voi olla monisyinen ilmiö, ja sen taustalla voi olla useita syitä. Pienillä pennuilla pureminen on usein osa niiden tutkimus- ja leikkiprosessia, kun taas aikuisilla koirilla se voi johtua stressistä, ahdistuksesta tai jopa terveysongelmista. On tärkeää ymmärtää puremisen juurisyy, jotta siihen voidaan puuttua tehokkaasti.

Tyypillisimmät syyt koiran puremiseen

Koira puree tai murisee usein, jos se joutuu tilanteeseen, josta ei ole ulospääsyä. Tällaisia tilanteita ovat kiinnipito väkisin, hoitotoimet, kuten kynsien leikkuu väkisin tai muu koiran pakottaminen. Koira voi purra myös säikähtäessään, jos ihminen esimerkiksi kompastuu nukkuvaan koiraan tai koira säikähtää lenkillä toista koiraa ja puree omistajaa jalkaan tai omistaja astuu koiran tassun päälle. Muita tyypillisiä tilanteita, joissa koira puree omistajaa, ovat aarteiden ottaminen koiralta pois tai koiran siirtäminen väkisin esimerkiksi pois sohvalta tai sängystä. Useimmissa tapauksissa koira yrittää ensin murisemalla ja muin elein kertoa, että tilanne on liian haastava, ja vasta sitten turvautuu puremiseen.

Koirat voivat purra useista eri syistä, jotka liittyvät niiden käyttäytymiseen, tunteisiin ja olosuhteisiin. Tässä on muutamia yleisiä syitä:

  1. Pelko ja puolustus: Jos koira tuntee olonsa uhatuksi tai pelkää, se saattaa purra puolustautuakseen. Tämä on yleistä esimerkiksi silloin, kun koiraa yllätetään, pakotetaan, uhataan tai se kokee olevansa loukussa.
  2. Kipu tai sairaus: Koirat voivat purra, jos ne tuntevat kipua tai ovat sairaita. Esimerkiksi loukkaantunut tai sairas koira saattaa purra, kun sitä kosketetaan kivuliaasta kohdasta.
  3. Omistamisen tunne: Koira voi purra puolustaakseen resurssejaan, kuten ruokaa, leluja tai omaa aluettaan. Tämä käytös liittyy resurssien omistamiseen ja niiden puolustamiseen.
  4. Leikkiminen: Koirat käyttävät hampaitaan leikkiessään, ja nuoret koirat erityisesti saattavat purra leikillään. Tämä on usein ei-aggressiivista, mutta se voi olla kivuliasta ihmisille.
  5. Väärinymmärrys tai koulutuksen puute: Jos koira ei ole saanut riittävää sosiaalistamista tai koulutusta, se ei välttämättä tiedä, miten käyttäytyä tietyissä tilanteissa. Tämä voi johtaa puremiseen, jos koira ei ymmärrä, miten reagoida muihin ihmisiin.
  6. Saalistuskäyttäytyminen: Joillakin koirilla on vahva saalistusvietti, ja ne saattavat purra, kun ne reagoivat nopeasti liikkuviin kohteisiin, kuten juokseviin lapsiin.
  7. Turhautuminen tai ylikiihottuminen: Jos koira on erittäin kiihottunut tai turhautunut, se saattaa purra reaktiona ylimääräiseen energiaan tai stressiin. Koira voi kiihtyessään purra esimerkiksi taluttajaa jalkaan lenkillä.

Puremisen vähentämiseksi ja estämiseksi on tärkeää ymmärtää koiran käytöksen taustat ja tarjota sille asianmukaista koulutusta ja sosiaalistamista. Koiran aggressiivinen käytös on aina selvitettävä ensin eläinlääkärissä.

Miten toimia, kun koira puree omistajaa?

Ensimmäinen asia on alkujärkytyksen jälkeen yrittää nollata tilanne. Usein säikähtänyt ihminen lähtee huutamaan koiralle tai rankaisemaan sitä muulla tavalla. Tämä ei auta, koska pureminen ei ole koiralta koskaan ns. harkittua toimintaa, joka olisi suoraan ihmiselle tarkoituksella suunnattua. Kyseessä on nopea reaktio, jota koira usein itsekin säikähtää. Puremistilanteen jälkeen kannattaa:

  • Käyttää koira varmuuden vuoksi eläinlääkärissä, joka voi sulkea taustalta pois kivut ja sairaudet
  • Laittaa koira “sairauslomalle” muutamaksi päiväksi, eli yrittää tasoittaa tilannetta ja antaa koiran palautua
  • Kirjata ylös puremistilannetta edeltäviä tapahtumia – tämä auttaa kouluttajaa selvittämään, mistä voi olla kyse
  • Tutustua Aggressiivinen koira -verkkokurssiin

Muista, että koira on eläin

Monesti ihminen ottaa koiran puremisen hyvin henkilökohtaisena hyökkäyksenä, mikä on hyvin ymmärrettävää. Koira ei kuitenkaan tarkoita puremisella mitään henkilökohtaista, vaan se joutuu reagoimaan liian hankalassa tilanteessa näin. Koiralle ei pidä kostaa puremista, vaan yrittää mieluummin palata normaaliin arkeen mahdollisimman nopeasti ja välttää puremiseen johtavia tilanteita jatkossa.

Miten koiran puremistilanteista voi päästä eroon?

Koiran pureminen voi olla haastava käytösongelma, mutta oikealla koulutuksella ja omistajan sitoutumuksella siihen voidaan vaikuttaa myönteisesti. Opi tunnistamaan koirasi tarpeet, tarjoa sille riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja sekä lepoa ja palutumista. Näillä askelilla voit edistää harmonista yhteiseloa lemmikkisi kanssa ja estää ei-toivotun puremiskäytöksen kehittymisen.

Suosittelen tutustumaan myös laajaan aggressiivisuus-verkkokurssiin, joka tarjoaa käytännönläheiset ohjeet, joilla puremistilanteista voi päästä eroon nopeasti, turvallisesti ja koiralähtöisesti.

Tilaa uutiskirjeemme!

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista

Yksilöllinen puhelinneuvonta

Yksilöllistä apua ongelmiin lemmikkisi kanssa, helposti ja nopeasti! Puhelinneuvonnassa apunasi on eläinten käytösneuvoja ja -kouluttaja Jaana Pohjola.