EK-logo-vaaka_5@4x

Leikki on kissalle tärkeää

Aikuinenkin kissa leikkii

Leikki on kissalle tärkeää. Siitä on useita hyötyjä – se parantaa omistajan ja kissan suhdetta, se laittaa kissan liikkeelle ja aktivoi kissaa. Oikeanlaisen leikin avulla arkaa kissaa voidaan rohkaista ihmisen suuntaan, helpottaa kissan stressiä uuteen kotiin muuttaessa sekä pitää kissan mieli ja keho virkeänä ja hyväkuntoisena. Kun kissa leikkii, se samalla toteuttaa lajityypillistä metsästyskäyttäytymistä, jota harva sisäkissa pääsee toteuttamaan oikean saalistuksen muodossa. Kissa on erittäin tehokas saalistaja ja ruuanhankinta vie suuren osan sen ajasta luonnossa. Metsästys on kissalle sisäsyntyistä ja se on kiinteä osa kissan perusluontoa. Metsästyskäyttäytymisketjuun kuuluu eri vaiheita, joita leikissä kannattaa hyödyntää. Vaiheita ovat saaliin paikallistaminen, vaaniminen, hyökkääminen, tappaminen ja syöminen. Olisi tärkeää, että leikki sisältäisi kaikki nämä vaiheet jotta se olisi kissan kannalta mahdollisimman palkitsevaa. 

Leikki aktivoi kissaa

Moni sisäkissa kärsii ylipainosta ja passiivisuudesta, jotka altistavat sairauksille. Luonnossa eläessään kissa on erittäin aktiivinen, koska se metsästää suurimman osan ajastaan. Sisäkissoilla ei ole mahdollisuuksia saalistaa, joten lajityypillinen käyttäytyminen on järjestettävä korvaavalla tavalla. Parhaimmillaan korvaavat tavat ovat kissan näkökulmasta yhtä hyviä kuin oikea saalistus. Oikeanlaiset virikkeet, elinympäristö ja aktivointi parantavat kissan hyvinvointia sekä fyysisesti että psyykkisesti. Avainasemassa eläimen hyvinvoinnin kannalta on sen mahdollisuudet toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Aikuisellekin kissalle leikki on tärkeää. Vaikka kissalla olisi kissakaveri, jonka kanssa leikkiä, omistajan kanssa leikkiminen on edelleen tärkeää hyvän suhteen ylläpitämiseksi. Leikin merkitys korostuu silloin, kun kissoja on vain yksi; omistaja on tällöin merkittävässä asemassa virikkeiden tarjoajana. 

Jokainen leikkihetki kannattaa miettiä saalistuksena. Useat lelut matkivat kissan saaliseläimiä ja herättävät kissan mielenkiinnon liikkumisellaan. Leikkihetken lopuksi kannattaa antaa kissan voittaa lelu itselleen ja ”tappaa” se, koska se on kissalle hyvin palkitsevaa. Metsästyskäyttäytymisketju päättyy saaliin syömiseen, joten leikkihetki on myös hyvä päättää herkkupalaan. Pennusta asti kissa on syytä totuttaa siihen, ettei ihminen leikitä kissaa omilla käsillä tai jaloillaan. Kissa ei opi hyökkäämään jalkoihin, ellei sitä siihen opeteta – tämä on syytä pitää mielessä pennun kanssa. Heiteltävät lelut, langan päässä olevat lelut ja kepin päässä olevat lelut ovat parhaita jo pennusta lähtien. 

Valitse kissalle sopivat lelut

Nykyisin on olemassa useita erilaisia ruokintaleluja, joilla kissaa saa aktivoitua helposti. Vapaan ruokinnan sijaan kuivanappulat voi laittaa virikepalloon tai älypeliin, josta kissa niitä joutuu tonkimaan ulos. Kissa ei tarvitse ruokakuppia lainkaan. Kun kissa työskentelee ruokansa eteen, se väsyy hyvällä tavalla ja saa toteuttaa lajityypillistä ruuanhankkimiskäyttäytymistään. Wc-paperihylsystä saa helposti monenlaisia ruokintaleluja. Yksittäiseen hylsyyn voi laittaa nappuloita sisälle ja taittaa reunat sisään. Usean hylsyn voi pinota pyramidiksi ja laittaa herkkupaloja hylsyihin. Joskus voi kokeilla myös haastavampia tapoja hankkia ruokaa. Matalan vesiastian pohjalle voi laittaa vaikkapa katkarapuja, joita kissa joutuu tassullaan onkimaan. Samaa ideaa voi kokeilla pahvilaatikolla, jossa on sanomalehtiä pohjalla, joiden seassa herkkuja. Kissa oppii yleensä nopeasti tyhjentämään ruokintalelut. 

Muita hyviä leluja ovat pallot ja hiiret, nauhat ja höyhenlelut, rapisevat lelut ja turkis sekä fleece- ja villalelut. Kissanminttu on mukana monissa leluissa ja osa kissoista reagoi siihen voimakkaasti. Kaikkia sellaisia leluja kannattaa suosia, joita kissa voi purra ja raapia. Lelut, joista kissa ei milloinkaan saa kiinni, turhauttavat voimakkaasti ja leikin aiheuttama turhautuminen voi purkautua ei-toivotulla tavalla ihmiseen. Laserlelut eivät ole kissoille suositeltavia tästä syystä. Kissat ja koirat voivat riippuvaisiksi laserista, mikä ei ole eläimen hyvinvoinnin kannalta lainkaan suositeltavaa. Kissan leluissa on se hyvä puoli, ettei niiden tarvitse olla kalliita. Kissat pitävät rapisevista asioista. Joskus paras lelu on kauppakuitti rypistettynä tai pala leivinpaperia. Kannattaa muistaa, että kissa usein pureskelee lelujaan – niissä ei saisi olla mitään vaarallisia pieniä ja irtoavia osia. Leluja kannattaa kierrättää; ne menettävät kiinnostavuutta jos ne lojuvat jatkuvasti esillä. Pari viikkoa piilossa pidetty lelu on tauon jälkeen kuin uusi. 

Leiki silloin kun kissaa huvittaa

Leikkiajankohdat kannattaa valita kissan mielen mukaan. Yleensä kissa leikkii mieluiten aamulla tai illalla juuri ennen nukkumaanmenoa, kun kissa on aktiivisimmillaan. Moni kissa on aktiivinen juuri ennen ruoka-aikaa. Ennen ruoka-aikaa leikkiminen kannattaa, koska silloin tuetaan lajityypillistä ruuanhankkimiskäyttäytymistä – saalistus päättyy syömiseen. Yleensä syömistä seuraa turkinhoito ja sen jälkeen maistuu pienet nokoset. Yksinäisen työpäivän ajaksi on hyvä vielä jättää tyhjennettäväksi jokin virikelelu, jossa on ruokaa sisällä. Mikäli kissoja on useampi, kannattaa niitä joskus leikittää yksitellen. Porukassa joku voi jäädä vähemmälle huomiolle. 

Leikkisessiot kannattaa pitää kohtalaisen lyhyinä ja päättää ne aina herkkupalaan ja kissan voittoon. Leikin jälkeen kannattaa tarkkailla kissaa hetki ennen kuin silittää sitä – turhautunut tai kissanmintusta kovilla kierroksilla käyvä kissa saattaa purra tai raapia leikin jälkeen. Tämäkin on hyvä syy päättää leikki herkkupalaan, joka rauhoittaa kissaa. Hyviä leikkihetkiä!

Yksilöllinen puhelinneuvonta

Yksilöllistä apua ongelmiin lemmikkisi kanssa, helposti ja nopeasti! Puhelinneuvonnassa apunasi on eläinten käytösneuvoja ja -kouluttaja Jaana Pohjola.