EK-logo-vaaka_5@4x

Kissan hiekkalaatikko ja ongelmat

Kissan hiekkalaatikko on kissan perusoikeus. Kissan hiekkalaatikko on tärkeää sijoittaa oikein ja pitää aina puhtaana, jotta kissa sitä käyttää.

Miksi kissa ei käytä hiekkalaatikkoa? 

Syy voi olla sairaus tai kipu

Noin kymmenellä prosentilla kissoista on sisäsiisteysongelmia jossain elämänvaiheessa. Ongelmat voivat olla tilapäisiä tai pysyviä ja niiden taustalla on useita mahdollisia syitä. Ongelman ratkaisemisen ensimmäinen vaihe on sulkea eläinlääkärin avulla pois kaikki lääketieteelliset syyt, kuten sairaudet ja kivut. Kissan kipua on hyvin vaikea omistajan huomata, joten käynti eläinlääkärissä tulee aina tehdä kun kissa alkaa käyttäytyä poikkeavasti. 

Syyt hiekkalaatikkohaasteiden taustalla

Kissa voi muuttaa käytöstään reaktiona olosuhteiden muutokseen. Stressireaktiot, kuten uuden kissan tai muun lemmikin tulo voi aiheuttaa muutoksia kissan käyttäytymiseen. Ongelmien ratkaisu kannattaa aina aloittaa soitolla eläinlääkärille ja kirjaamalla paperille, mitkä asiat kissan elämässä ovat muuttuneet tai saattaneet aiheuttaa stressiä. On muistettava, että sisäsiisteysongelmat ovat lähes aina oireita muista ongelmista. Stressaantuneen kissan olosuhteita olisi aina pyrittävä korjaamaan, jotta alkuperäinen syy olisi mahdollista poistaa. Kissan hiekkalaatikko kannattaa tarkistaa: onko laatikko oikein sijoitettu ja puhdas?

Kissa voi yhdistää hiekkalaatikon kipuun

Jos kissa kokee jotain epämiellyttävää hiekkalaatikolla ollessaan, se voi oppia välttämään paikkaa. Tyypillistä on, että kissa, jolla on esim. virtsatessa kipua aiheuttava sairaus, oppii välttämään hiekkalaatikkoa ja vaikka alkuperäinen syy hoidetaan lääkkeillä pois, pelko hiekkalaatikkoa kohtaan voi säilyä. Kissa voi olla yksinkertaisesti liian peloissaan käyttääkseen laatikkoa. Se on voinut kohdata koiran tai muun epämukavan asian ollessaan laatikossa. Tällaiset kissat tulevat laatikolta vauhdilla pois ja tekevät tarpeensa yleensä laatikon viereen. Kissaa voi vastaehdollistaa hiekkalaatikkoon, jolloin se alkaisi yhdistää pelottavan laatikon positiivisiin asioihin. Toisin kuin koirilla, kissoilla ei kannata käyttää yleensä ruokapalkkaa hiekkalaatikkoharjoittelussa, koska kissat haluavat hoitaa asiansa rauhassa. Voi kuitenkin miettiä, millä keinoilla laatikosta saisi jälleen kissan silmissä luotettavan paikan. 

Merkkailu ei ole varsinainen sisäsiisteysongelma, vaan kissojen tapa kommunikoida keskenään. Kissa merkkaa yleensä pystypinnoille, kun taas sisäsiisteysongelmainen kissa tekee tarpeensa lattialle. Merkkailu on eläimille luontaista käyttäytymistä, ja siihen paras ratkaisu on kissan kastrointi tai sterilointi jo ennen kuin merkkailu alkaa. Leikkaaminen vähentää merkkailua jopa yhdeksällä kissalla kymmenestä. Stressi on toinen hyvin yleinen merkkailun aiheuttaja. Jos kissoja on tilaan nähden liikaa tai elinympäristö on muilta osin epäsopiva, merkkailu yleensä lisääntyy. 

Miten kissan hiekkalaatikosta saa houkuttelevamman? 

Pidä laatikko puhtaana. Käytä pesuun hajutonta pesuainetta tai ruokasoodaa ja kuumaa vettä. Suuri laatikko oikein sijoitettuna on yleensä suosituin – hiekkaa ei kannata laittaa liikaa, sopiva määrä on noin viiden sentin kerros. Sijoituspaikka pitäisi valita niin, että sinne on helppo kulkea, eikä hiekkalaatikko ole nurkkaan ahdistettu; kun kissa alkaa tehdä tarpeitaan sopimattomiin paikkoihin, voi olla tarpeen järjestää kissalle toinen laatikko. Jos taloudessa on useampi kissa, jokaisella tulisi olla oma laatikko ja lisäksi yksi ylimääräinen. Hiekkalaatikkoa ei tulisi sijoittaa ruokailupaikkojen läheisyyteen. Useimmat kissat pitävät paakkuuntuvasta hiekasta, johon ei ole lisätty tuoksua ja katottomasta hiekkalaatikosta. 

Miten vahinkoja voi estää? 

Jos kissalla on jokin paikka, johon se tekee tarpeensa toistuvasti, siirrä hiekkalaatikko kyseiseen paikkaan. Puhdista matot vahinkojen jälkeen entsyymipuhdistusaineella ja tee vahingot epätodennäköisiksi estämällä kissan pääsy sopimattomiin paikkoihin. Pimeitä nurkkia voi valaista tai alkaa käyttää ruokintaan, jolloin niiden houkuttelevuus vähenee. Kuramattoa, foliota tai muuta materiaalia voi käyttää niissä paikoissa, joissa kissa käy tarpeillaan. 

Tarkista vielä kerran

  • Onko hiekkalaatikko oikeassa paikassa? 
  • Onko laatikko siisti ja puhdas? 
  • Onko laatikoita jokaiselle kissalle? Ylimääräinen laatikko voi olla hyvä ratkaisu.
  • Onko laatikko sopivan kokoinen? 
  • Onko kulku sinne helppoa? 
  • Onko hiekkaa liikaa? Yleensä viiden sentin kerros on sopiva.
  • Voiko kissa luottaa siihen, että se pääsee takaisin sisään tarpeet tehtyään? 

Yksilöllinen puhelinneuvonta

Yksilöllistä apua ongelmiin lemmikkisi kanssa, helposti ja nopeasti! Puhelinneuvonnassa apunasi on eläinten käytösneuvoja ja -kouluttaja Jaana Pohjola.