Kissan kouluttaminen on hauskaa ja kehittävää, se tarjoaa kissalle virikkeitä ja on hauska opettaa kissalle erilaisia temppuja.
Mihin kissa fokusoi?
Kun kissalle opetetaan erilaisia temppuja herkkujen avulla, kissa monesti fokusoi eli keskittyy herkkuihin. Tämä on aivan ok, mutta tästä saattaa olla joskus harmia. Kissojenkin kohdalla voi olla hyötyä treenin suunnittelusta sillä tavalla, että kissa keskittyy käsillä olevaan tehtävään ja siitä seuraavaan herkkuun, ei pelkästään seuraa herkkuja. Varsinkin jos haluat opettaa kissalle ns itsenäisesti tehtäviä asioita, kuten sitä, että se osaa hypätä agilityesteen sinusta poispäin tai se ei muutenkaan ole niin riippuvainen ohjauksesta, kannattaa uhrata muutama ajatus luopumiseen, eli fokukseen.
Mitä treenissä kannattaa huomioida?
Ensimmäinen, oleellinen asia onnistuneen harjoittelun kannalta on palkkiomerkki eli palkkiovihje. Se tarkoittaa sitä, että kissaa kehutaan tai käytetään vaikkapa naksutinta ennen kuin herkku annetaan. Tämä helpottaa säätämistä herkkujen kanssa ja on ensimmäinen askel fokuksen hallintaan. Minulla on käytössä kielellä tehty “klikkaus” palkkiovihjeenä – se tarkoittaa, että herkku on ansaittu. Jokaisesta klikkauksesta annan aina herkun ja kissa oppii että klikkauksen ja herkun välillä on yhteys.
Palkkiomerkkejä voisi olla useita, kuten heitetylle herkulle oma ja kädestä annetulle oma. Minulla on vain yksi, ja sillä olen pärjännyt kohtuullisesti. Kissa oppii näin merkin perusteella tietämään, mitä siitä seuraa.
Kissan kouluttaminen – fokus on tärkeä
Harjoittelun etenemisen kannalta on tärkeää tietää, mihin kissa fokusoi. On eri asia opettaa kissa seuraamaan namikättä kuin opettaa sille esimerkiksi kohteiden avulla esteiden ylittämistä tai pöydälle hyppäämistä. Jos kissa tietää, että aina kun hänen pitäisi tehdä jotain, käsi tulee ja ohjaa, kissan on vaikea siirtyä oma-aloitteiseen rooliin. Jos taas kissa oppii alusta alkaen, että sen kannattaa kokeilla tehdä erilaisia juttuja ja niistä voi saada herkkuja, se omaksuu oma-aloitteisen roolin heti alkuun. Se oppii, että sen aktiivisuudella on myönteisiä seurauksia ja kenties se joutuu ponnistelemaan enemmän pohtiessaan miten herkun saisi.
Mitä luopuminen on ja miten se liittyy fokukseen?
Luopuminen on hiukan huono sana, mutta yleensä se tarkoittaa sitä, että kissa pystyy “luopumaan” herkuista tehdessään tehtävää, eikä koko ajan pyri ottamaan herkkuja suoraan kädestä tai purkista. Luopuminen on siis sitä, että kissa ymmärtää saavansa herkkuja omalla aktiivisella toiminnallaan, joka ei välttämättä liity suoraan herkkuihin. Luopumisen harjoittelu helpottaa kouluttamista ja temppujen rakentamista huomattavasti. Silloin kissa oppii, että sen kannattaa pitää fokus tehtävässä, eikä hötkyillä aina pelkästään namien perään.
Kissalle erityisen tärkeää harjoittelussa on luottamus siihen, että palkkaa tulee. Oma kokemukseni on se, että jos kissa kokee tehtävän epäreiluksi, se poistuu paikalta. Varsinkin temppujen alkuopetuksessa palkkaa pitäisi tulla todella tiheään, se kannustaa kissaa osallistumaan ja vahvistaa yhteyttä palkkiomerkin ja palkkion eli herkun välillä.