Hevonen säikähtää

Mitä tehdä kun hevonen säikähtää? Pitääkö hevosen pelätä ihmistä enemmän kuin mitään muuta? Säikähtäminen on pakoeläimelle normaalia ja ihmisen tehtävä on lisätä hevosen turvaa.

Kun hevonen saa hepulikohtauksen ja poistuu paikalta maa pölisten, melkein jokainen ymmärtää, että kyseessä oli säikähtäminen. Hevosen säikähtämistä ei voi hoitaa kurittamalla sitä, eli hevosen pelko ei poistu vaikka sen oire peitetään tai estetään. Kurittaminen voi muuttaa hevosen strategiaa stressitilanteessa ja näin antaa ihmiselle vallan tunteen – katso kun se ei enää ota lähtöjä kun otin siltä luulot pois.

Pitääkö hevosen kokea herran pelkoa?

Hallinta ja pelolla johtaminen ovat vuosituhansien ajan olleet tapoja toimia hevosten kanssa. Se on silmitöntä väkivaltaa tai se voidaan verhota tyylikkääseen bambukeppiin – periaate on kuitenkin sama: väistäminen ja ikävyyksien välttäminen ovat aina oikeita vaihtoehtoja. Mutta onko se niin, että luotettavasti väkivaltainen ihminen on hevoselle hyvä ja turvallinen? Luotettavasti väkivaltainen ihminen voi olla kaikessa surullisuudessaan ennakoitava ja se voi tosiaan lisätä hevosen turvallisuudentunnetta jossain määrin. Kuitenkaan minusta yhteistyötä ei voi perustaa vuonna 2021 siihen, että hevonen pelkää ihmisen reaktioita enemmän kuin maneesin nurkkaa.

Hevonen osaa salakuunnella

Tutkimuksessa selvitettiin, a) kokeeko hevonen tunteita katsoessaan videoita ja b) osaako se hyödyntää videoilla nähtyjä asioita oikeassa elämässä. Molempiin kysymyksiin löytyi vastaukseksi kyllä. Hevonen kokee tunteita kun se katsoo videoita, jotka ovat sille merkityksellisiä ja kyllä, hevonen soveltaa videoilta saamaansa oppia tosielämän tilanteisiin.

Tämä toiminta on tuttua koirilta ja ihmisiltä, ja se on sosiaalisille eläimille hyvä tapa oppia elämästä. Tähän hevosen herkkyyteen peilaten on käsittämätöntä, että edelleen ihan perusasiat, kuten tavat reagoida uhkaan, otetaan provosointina ja arkipäivän stressitilanteet käännetään taisteluiksi.

Hevosen pelästyminen on aina vaarallista

Hevonen on iso eläin, jonka liikkeet ovat hyvin voimakkaita ja hallitsemattomia kun se säikähtää. Pelästynyt hevonen on usein pois kontrollista, jolloin sekä ihminen että hevonen itse ovat vaarassa loukkaantua. Tyypilliset vaaratilanteet syntyvät, kun hevonen säikähtää. Hevosten käsittelyyn liittyy valitettavasti valheellinen hallinnan tunne, eli ihminen usein kuvittelee voivansa hallita hevosta. Tämä ajattelu estää esimerkiksi positiivisten koulutustapojen leviämistä, koska ajatellaan, että hevonen juuri turvallisuuden takia tarvitsee esimerkiksi voimistuvia apuja tai muuta väkivallan uhkaa. Tosipaikan tullen pelon vallassa olevaa hevosta on lähes mahdoton hallita.

Hevosella on yksilöllinen tapa reagoida uhkaan

Kun hevosesta puhutaan pakoeläimenä, korostuu uhkatilanteen strategiana pakeneminen, eli hevoselle tyypillinen toimintamalli jossa ensin juostaan ja sitten katsotaan mitä oli uhkana. Hevosen pelon voimakkuutta voi arvioida sillä, kuinka pitkälle se juoksee. Kuitenkin hevosella on muitakin tapoja reagoida uhkaan, ja näitä on ihmisen usein hyvin hankala tunnistaa tai hyväksyä.

Monesti pakoeläimenä hevoselle ns. hyväksyttävä tapa reagoida tilanteeseen on pako. Esimerkiksi lastaustilanne voi olla hyvin monennäköinen, eli hevonen voi tehdä tilanteessa paljon muutakin kuin pyrkiä aktiivisesti pakoon. Näitä muita keinoja selviytyä hankalista tilanteista ei ihminen kuitenkaan aina lue oikein, ja siitä voi seurata turhia taisteluja hevosen kanssa. Miten reagoidaan jos hevonen tekee jotain ei-toivottua, kuten uhittelee kääntämällä takapuoltaan? Tai entä jos hevonen uhkaa liiskata ihmisen seinään? En sano etteikö tilanteissa pidä puolustautua ja taata turvallisuutta, mutta voisi ottaa opiksi paljon muutakin.

Jos hevonen käyttäytyy vuosikausia samalla tyylillä, eli vaarallisesti tietyissä tilanteissa, tulee herätä siihen, että jokin yhtälössä ei toimi. Joko keinot puuttua asiaan ovat vääriä tai hevosen antamaa infoa ei ole otettu riittävän hyvin vastaan. Valitettavan usein hevosen elämä on täynnä stressireaktioista alkaneita konflikteja ihmisen kanssa, jotka eivät rakenna yhteistyötä, turvallisuutta tai luottamusta. Hevosen aito viesti jää helposti ihmisen stressireaktion alle, emmekä edelleenkään tunnista, että meillä on ihan samat toimintamallit käytössä.

Hevosen turvallisuudentunne on hevosen oma kokemus

Kuten ihmisillä, myös hevosilla turvallisuuden kokemus syntyy omasta näkemyksestä ja kokemuksen kautta. Hevoselle täytyy voida näyttää toteen turvallisuus eri tilanteissa. On erittäin tärkeää rakentaa ja ylläpitää hevosen turvallisuuden kokemusta ja nopeuttaa hevosen palautumista pelottavan tilanteen jälkeen.

Turvasignaali auttaa hevosta palautumaan

Turvasignaali tarkoittaa sellaista asiaa, jonka läsnäollessa hevonen kokee olevansa turvassa. Turvasignaalia voidaan käyttää ennaltaehkäisevästi tai palautumisn nopeuttamiseen. Turvasignaali on ihmisen tietoista toimintaa, jolla hevosen pelkoa on mahdollista lievittää.