Hevoselle kaveri

Toivoisin että useamminkin tulisi tarve löytää hevoselle kaveri joko pihattoon tai tarhaan tai vieruskaveriksi. Hevonen on sosiaalinen eläin, joka hyötyy kaverista monella tavalla.

Mitä hyötyä on hevosten pitämisestä yhdessä

Hevosten pitäminen porukassa kannattaa monestakin syystä. Tässä muutama tutkimusten kautta perusteltu syy.

  1. Porukassa ne pystyvät toteuttamaan lajityypillisiä sosiaalisia tarpeitaan
  2. Ne kehittävät porukassa sosiaalisia taitojaan
  3. Ne liikkuvat porukassa enemmän, mikä parantaa suoliston toimintaa ja kehittää lihaksistoa
  4. Ne ovat porukassa helpommin käsiteltäviä kuin yksin pidetyt hevoset; mm. peruskoulutus on helpompaa ja turvallisempaa silloin, kun hevonen on porukassa
  5. Ne ovat porukassa vähemmän reaktiivisia, mikä parantaa myös ihmisen turvallisuutta

Kun hevosilta on kysytty kuinka tärkeänä ne pitävät sosiaalista kontaktia lajitovereihin, ne ovat kaikissa tutkimuksissa korostaneet vuorovaikutuksen tärkeyttä. Hevosten yhdistäminen ja tiiminmuodostusta ovat kuitenkin riskialttiita tilanteita. Vaikka eläin on perusluonteeltaan sosiaalinen, sitä ei voi valmistelematta heittää ryhmään.

On haasteellista löytää hevoselle kaveri

Ongelman hevosten lajityypillisille pito-olosuhteille muodostavat tehokkuutta korostavat tallisysteemit. Tallien suunnittelussa huomioidaan yhä enemmän ympäristövaikutuksia ja työntekijöiden ergonomiaa, mutta edelleen valitettavan vähän hevosten lajityypillisiä piirteitä. Missä tahansa tallissa hevosten porukassa pitäminen ei onnistu, eikä sitä väkisin kannata yrittää. Kuitenkin monessa paikassa on puitteet kunnossa, tilaa riittävästi ja resurssit turvattavissa.

Kaverin löytämiseen kannattaa nähdä vaivaa, koska itse pääsee helpommalla kun hevosella on vapaa-ajalla muutakin tekemistä kuin seisoskella paikoillaan. Kaveri pitää hevosen aktiivisena ja tyytyväisenä.