Hevosen aikabudjetti

Hevosen aikabudjetti kertoo ajankäytöstä

Hevosen aikabudjetti tarkoittaa sitä, mihin kaikkeen hevonen aikaansa vuorokaudessa käyttää. Hevoselle normaali aikabujdetti koostuu laiduntamisesta, sosiaalisesta toiminnasta, liikkumisesta ja levosta. Laiduntamista, joka sisältää sosiaalisen toiminnan ja jatkuvan kävelypainotteisen liikkumisen, hevonen harrastaa jopa 60 – 75 % ajastaan, mikäli sillä on siihen mahdollisuus. Laidunkaudella hevosen päivärytmi on usein hyvin erilainen kuin tallikaudella.

Ottaen huomioon, että hevonen on suunniteltu käyttämään suutaan suurimman osan ajastaan, rajoitettu ruokinta voi aiheuttaa pureskeluntarvetta, joka kohdistuu ei-toivottuihin paikkoihin. Hevonen pureskelee laiduntaessaan jopa 60 000 kertaa vuorokaudessa, ja sillä on siihen valtava motivaatio. Valtava motivaatio syödä ja pureskella aiheuttaa riskin kehittää ns. Oraalinen stereotypia, kuten imppaaminen.

Hevonen on aktiivinen eläin

Laitumella ollessaan hevonen heiluttaa häntää noin 30 kertaa tunnissa, ravistaa päätään noin kolmesti tunnin aikana ja värisyttää ihoaan keskimäärin 11 kertaa tunnissa. Päivittäistä liikkumisen määrää rajoittaa luonnossa elävillä hevosilla vesipisteen sijainti ja riittävät laitumet suhteessa veden saantiin. Laitumella ollessaan hevonen liikkuu pääsääntöisesti kävellen, ravi ja laukka ovat erittäin harvinaisia.

Tallikaudella esimerkiksi omaehtoinen liikkuminen vähenee, koska hevoset harvoin liikkuvat tarhoissa, vaikka niillä olisi siihen tilaa. Liikkuminen tarhassa edellyttää usein ruokintaratkaisuja tai lajitoevreita, jotka pitävät liikkeessä. Passiivinen seisominen lisääntyy, kun ruokailuun käytettävä aika vähenee. Sateella hevoset mieluummin seisovat kuin makaavat, ja myös sään kylmyys lisää seisomisen määrää.

Hevosen aikabudjetti on yksilöllinen

Ei ole olemassa ns. Ideaaliaikabudjettia, johon jokaisen hevosen pitäisi pyrkiä. Hyvinvointi on suhteellinen käsite ja se perustuu hevosen omaan kokemukseen tilanteesta. On kuitenkin tärkeää tuntea oma hevosensa ja sen arki, koska sillä voi olla suuri merkitys kyseisen hevosen hyvinvoinnille ja jopa terveydelle. Aikabudjetin laatiminen on erinomainen havainnointiharjoitus!