Hevonen ei anna kiinni

Mikä avuksi jos hevonen ei anna kiinni? Auttaako se, että menee laitumelle riimu selän takana? Auttaako se, että hevosta ajetaan takaa kunnes se taipuu ja antaa kiinni? Mitä kaikkea olisi huomioitava luoksetuloharjoittelussa?

Hevonen ei ole tyhmä tai yksinkertainen eläin

On kohtuullisen turhaa ja kestämätöntä “huijata” hevosta pitämällä riimua selän takana. Todennäköisesti hevonen osaa hyvinkin tarkkaan tietää kaikki tilanteet, joissa sen toivotaan tulevan luokse. Se myös tietää, milloin sen kannattaa antaa kiinni ja milloin ei kannata. Mikäli hevosta ei saa kiinni tarhasta, laitumelta tai karsinasta, kannattaa miettiä hieman pidemmälle kuin sitä yhtä päivää. Hevosta rakennetaan tänään huomista varten ja jos tänään tehdään jotain epämiellyttävää, se näkyy hevosessa huomenna.

Entä jos huijaa hyvällä?

Olen itsekin aikoinaan oppinut siihen, että periksi ei anneta ja hevonen otetaan kiinni jos näin on päätetty – hinnalla millä hyvänsä. Sittemmin olen soveltanut hyvällä huijaamista todella paljon, eli olen hakenut hevosen tarhasta tai laitumelta ämpärin tai herkkujen kanssa. Tämä on toimiva ratkaisu, mikäli hevoselle todella annetaan herkut, joilla sitä haetaan ja jos luoksetulo alkaa tämän myötä helpottua, eli hevonen alkaa tulla luo yhä helpommin.

Hyvällä huijaaminen ei aina toimi, ja se näkyy niin, että hevosen epäluuloisuus kasvaa ja se ei enää tule, vaikka herkkuja on tarjolla. Hyvällä huijaamisen ja opettamisen tai ratkaisemisen välillä on se ero, että huijaamalla hoidetaan oiretta, kun taas ratkaisemalla puututaan syihin.

Miksi hevonen ei anna kiinni?

Hevosella on lukemattomia syitä siihen, että se vastustaa kiinniottamista. Hevoselle on mahdoton selittää, että tämä on sinun omaksi parhaaksi – hevoselle pitää antaa joka päivä syy tulla ihmisen luokse.

 1. Hevonen voi ajatella, että ihmisestä ei seuraa mitään hyvää tai hyvä ei riitä kumoamaan kaikkea inhottavaa
  • Ihminen vie pois lajitovereiden luota
  • Ihminen vie epämukaviin paikkoihin
  • Ihminen tekee epämiellyttäviä asioita
 2. Hevonen voi syystä tai toisesta vastustaa seurauksia, eli töitä, liikuntaa tai muuta
  • Liikkumisesta tulee epämiellyttävä olo
  • Työ sinänsä on epämiellyttävää