Hevosen kengitysongelma

Hevosen kengitysongelma on yleinen ja vaarallinen tila. Monesti hevonen joudutaan rauhoittamaan kengityksen ajaksi, mutta hevosta on myös mahdolista kouluttaa kengitykseen uudelleen.

Hevosella voi olla monta syytä vastustella kengitystä, ja ihminen yleensä joutuu valitsemaan sen todennäköisimmän syyn, jota lähtee hoitamaan. Ihmisen suhtautuminen ongelmaan vaikuttaa hoitotapaan enemmän kuin mikään muu asia – ajatellaanko että syy vastusteluun on *#&ily tai muu henkilökohtainen toiminta vai ajatellaanko, että hevosella voi olla joku muukin syy vastusteluun?

Hevonen ja muut lemmikit ovat ehkä niin lähellä, että niiden käyttäytymistä tulee helpommin tulkittua oman stressireaktion takaa. usein tämä ajattelutapa vain lisää vastustelua, koska se saa ihmisenkin vastustamaan. Meillä on mahdollisuus käyttää harkintaa ja ymmärtää eläintä sen sijaan että otamme sen toiminnan henkilökohtaisesti.

Kengitysongelman taustalla voi olla monta syytä

Vuosia sitten minulla olisi ollut vain yksi tapa kengitysongelmien hoitoon. Kivun poissulkeminen on tietenkin tärkeää, ja joskus kengittämisen vaikeus voi olla ensimmäinen vihje siitä, että hevosella on kipuja. Kivun ohella hevonen voi kokea epämukavuutta tai väsymistä, jotka voivat vaikuttaa suoritukseen. Aiemmin olisin neuvonut harjoittelemaan baari auki/baari kiinni – menetelmällä, jossa hevosta olisi palkittu koko ajan kun jalka on ylhäällä ja lopetettu palkitseminen kun jalka on maassa. Tämä tapa on ihan käyttökelpoinen, mutta sen rinnalla pitää olla muitakin harjoituksia, jotta kengitys onnistuu oikeassa tilanteessa.

Mistä hevosen kengitysongelma johtuu?

Hevosen kengitysongelmat voivat johtua monesta asiasta; hevosen voi olla vaikea varata painoaan muille jaloille syystä tai toisesta eli taustalla voi olla kipu tai tasapainohaasteet. Toisaalta voi olla, että hevonen ei osaa nostaa jalkaa tai varsinkaan pitää sitä ylhäällä riittävän pitkään. Muista mahdollisia syitä ovat:

 • hevonen pelkää kengityspaikkaa tai kengittäjää
 • kengitys tai jokin sen osa tuntuu hevosesta epämiellyttävältä
 • olosuhteet ovat liian haastavat, eli esimerkiksi hevonen on yksin tallissa ja muut ulkona
 • hevonen pelkää sidottuna olemista

Miten hevosen kengitysongelma ilmenee?

Tyypillisesti kengitysongelma on aina vaarallinen asia, ja se voi ilmetä:

 • hevonen potkii
 • hevonen ei nosta jalkaa
 • hevonen ei pidä jalkaa ylhäällä
 • hevonen pyörii hermostuneesti
 • hevonen kaatuu
 • hevonen liiskaa kengittäjää seinään
 • hevonen puree tai on muuten aggressiivinen

Mitä hevosen kengitysongelmalle voi tehdä?

Syy ongelman taustalla kannattaa selvittää, eli kokeilla poissulkemistekniikalla, mikä asia vastustelun aiheuttaa. Hevosen rauhoittaminen harvoin ratkaisee ongelmaa, koska rauhoittaminen ei opeta hevoselle mitään ja voi tehdä hevosesta hyvin arvaamattoman ja vaarallisen. Kun syy tiedetään, tilanne on mahdollista pilkkoa pieniin osiin, joista kutakin voi harjoitella erillisinä. Kengitysongelman ratkominen on aina prosessi, joka ottaa oman aikansa. Voi olla hyvä kengittää hevonen osissa tai jättää mahdollisuuksien mukaan oleman ilman kenkiä hetkellisesti.

Harjoittele pala kerrallaan

Yksi seikka, joka jää usein huomaamata, on tilanteen pitkä kesto. Harva hevonen joutuu seistä paikoillaan kiinni sidottuna yhtä pitkään muuten kuin kengityksen aikana. Jo pelkästään tämä yksin voi aiheuttaa ongelmia ja sitäkin voi harjoitella. Voit esimerkiksi kellottaa, kuinka pitkään hevonen pystyy seistä kengityspaikalla, jos sille ei kukaan tee mitään. Mikäli tässä on haasteita, on hyvin epätodennäköistä, että tilanne olisi yhtään helpompi kolmella jalalla.

Harjoittelun voi pilkkoa teemoihin, eli tunnistaa ensin harjoiteltavat asiat ja sitten harjoitella niitä aluksi erillään toisistaan. Tämä erottelu mahdollistaa sen, että harjoittelun määrä voi olla suurempi, koska hevosen ei tarvitse kuormittua treeneistä.