Hevosen koulutus – perusteet

Hevosen koulutus ei ole vielä nykyaikaista

Hevosen koulutus perustuu ikiaikaisesti edelleen paineen käyttöön ja ajatukseen siitä, että ihmisen kuuluu voimalla ja vallalla hallita hevosta, jotta hevonen olisi turvallinen käsitellä. Tämä on suuri illuusio, jota esimerkiksi turvallisuuden nimissä ylläpidetään.

Hevosen koulutusmenetelmä on aina arvovalinta

Hevosen ja koiran kouluttamisessa ei pitäisi olla mitään eroa, mutta kulttuurista johtuen niissä on edelleen hyvin suuria eroja. Koiria koulutetaan työskentelemään ihmisen kanssa palkkioiden avulla ja motivaatiota vaalien. Hevosia taas koulutetaan lähtökohtaisesti väistämään keppiä sen eri muodoissa. Miksi hevosia ei kouluteta kuten koiria? Syy ei ole siinä, että hevonen on iso eläin. Syy on arvomaailmassa. Kouluttamisen menetelmät ovat aina ensisijaisesti arvovalintoja. Hevosen koulutus perustuu pakottamiseen ja väistättämiseen, koska se on ihmisille tuttu ja turvallinen tapa toimia.

Miksi hevonen ei ansaitse palkitsemista?

Hevonen todellakin ansaitsee palkitsemisen, mutta ihmisen pelko hidastaa palkkioiden käyttöönottoa. Hevosen palkitseminen nähdään riskialttiina ja vaikeana asiana, joka aiheuttaa monia sivuoireita, kuten näykkimistä. Itse olen tehnyt sen päätöksen, että en opeta enää hevosia väistämään painetta vaan opetan niitä pelkästään sillä parhaalla tiedolla, joka minulla on koirien koulutuksen suhteen.

Hevosen koulutus on murroksessa

Hevosen koulutus on mahdollista toteuttaa hevosen motivaatiota vaalien ja niin, että arvaamaton pakoeläin saadaan rentoutumaan ihmisen seurassa. Useat tutkimukset osoittavat, että hevoset toimivat paremmin ja luotettavammin kun niitä koulutetaan palkkioiden avulla.

Minusta tämänhetkisessä keskustelussa kiinnostavinta on se, että onko hevosten palkitsemiselle tai sen välttämiselle syynä todellakin se, että palkkiot eivät vain sovi kaikille hevosille vai voisiko kyse olla siitä, että asioita ei hevosten kanssa osata samalla tavalla opettaa palkkioiden avulla? Koirien kanssa on vahva osaaminen palkkioiden käytöstä, ja erilaiset harrastuslajit näyttävät tässä suuntaa. Hevosten kanssa tilanne on toinen, hevosurheilussa ei palkkioille ole kovin paljon jalansijaa.

Hevosten palkitseminen yhdistetään ehkä ns. erikoistapauksiin, eli lastaamiseen tai traumatisoituneen hevosen kouluttamiseen. Ehkä joku voi ajatella, että palkitseminen liittyy hevosiin, joiden käyttötarkoitus on olla pihakoristeina tai muuten käyttötrkoituksiltaan poikkeaviin hevosiin. Kuitenkin esimerkiksi koirien kohdalla tämä keskustelu alkaa olla jo hyvässä mallissa – koiran käyttötarkoitus, rotu (!), tai muu ominaisuus ei vaikuta siihen, voiko kyseiselle eläimelle käyttää palkkioita vai ei.

Palkkioiden käyttämiseen on mielestäni suuri eettinen paine. Kouluttajana en voi toimia niin, että koirien kanssa lähden aina palkkioista liikkeelle ja hevosten kanssa jostain muualta. Miksi kouluttaja tietoisesti valitsisi käyttää jotain muuta kuin eettisesti kestävintä koulutustapaa? Lue lisää LIMA -periaatteesta täältä.