Hevosen läheisriippuvuus

Läheisriippuvainen hevonen hermostuu kun kaveri haetaan lenkille. Hevosen läheisriippuvuus on sosiaaliselle laumaeläimelle normaali tila, josta hevonen pitää erikseen ja tietoisesti opettaa asteittain pois. Hevonen ei kuitenkaan voi kokea oloaan täysin turvalliseksi ilman kaveria, ja siksi lähesiriippuvuuteen on niin hankala puuttua.

Hevonen muodostaa pitkäaikaisia ystävyyssuhteita

Hevonen on sosiaalinen eläin, joka ei pärjää ilman laumaa. Hevonen muodostaa ystävyyssuhteita, jotka voivat kestää läpi elämän. Tämä hevosen tapa elää on ristiriidassa ihmisen hevosenpidon kanssa – hevosia tarhataan yksin ja ne eivät välttämättä ehdi ystävystyä kun vaihtuvuus on niin suurta. Hevonen voi kärsiä yksinäisyydestä, vaikka talli olisi täynnä hevosia. Hevosella on voimakas tarve olla kaveri toisen kanssa, ja tämä näyttäytyy usein läheisriippuvuutena.

Hevosen läheisriippuvuus on normaalia

Läheisriippuvuus on ihmiselle ongelma, koska ihmisellä on tarvee liikkua hevosen kanssa yksin ja erottaa se kavereistaan. Hevoselle on taas lajityypillisesti mahdoton ajatus lähteä yksin laumasta metsään tai muualle kauas, koska hevonen on erossa kavereistaan aina altis vaaroille. Ihminen taas pitää perusajatuksena hevosen liikuttamista yksin, ja tästä syystä hevoselle normaali läheisriippuvuus on ihmiselle ongelma. Hevosen läheisriippuvuutta voi hoitaa, mutta silti erossa oleminen voi olla hevoselle hankalaa.

Hoida hevosta rutiinien kautta

Hevosen läheisriippuvuutta voi parhaiten hoitaa rutiinien kautta. Hevonen oppii päiväjärjestyksen ja päivän tapahtumat helposti, ja niitä voi käyttää hyödyksi kun hoidetaan hevosen läheisriippuvuutta. Moni läheisriippuvainen hevonen sietää jonkin tietyn tapahtuman, kuten tallissa käymisen ilman suurta stressiä. Tällaiset tilanteet ovat loistavia paikkoja opettaa hevosta olemaan erossa kaverista. Sellainen “harjoittelu”, joka stressaa hevosta, aiheuttaa vain lisää ongelmia ja pahentaa hevosen läheisriippuvuutta entisestään.