Hevosen lastaaminen

Hevosen lastaaminen traileriin on yksi yleisimmistä ongelmista. Todella moni hevonen pelkää lastaustilannetta.

Hevosen lastaaminen voi olla hengenvaarallista

Lastausharjoittelu ja lastaamisen käytännöt ovat ensisijaisesti ihmisen arvovalintoja. Jokaisen on itse mietittävä, millä tavalla hevosta haluaa käsitellä ja kouluttaa. Pakottamalla ja väkisin lastaaminen on hengenvaarallista sekä ihmiselle että hevoselle, ja mielestäni lastaukseen ei koskaan pidä liittää hevosta pelästyttäviä tai pakottavia elementtejä.

Lastausharjoittelu on aina yksilöllistä

Pakoeläimen pakottaminen koppiin ei ole järkevää

Meillä on monesti erilaiset näkemykset todellisuudesta hevosen kanssa. Meidän totuus voi olla se, että hevonen vastustaa ja hevosen totuus voi olla täysin toinen lastaustilanteessa. Tässä muutamia asioita, joiden toivoisin muuttuvan hevosten lastaamisessa ja käsittelyssä:

  1. Se on saatava koppiin joka kerta tai muuten harjoitus on epäonnistunut. Tämä yksittäisenä ohjenuorana on ehkä voimakkain, ja ihmiset sen monesti omaksuvat. Tähän liittyy se, että lastaamisen onnistuminen alleviivaa ihmisen erinomaisuutta ja toisin sanoen, jos hevonen ei mene lastaustilanteessa tai harjoituksessa koppiin, syy löytyy ihmisestä. Jos tästä ajattelusta luovuttaisiin, hevoset luultavasti lastautuisivat paremmin.
  2. Jos se saadaan koppiin tavalla tai toisella, asiaan ei kannata kajota. Tämä näkyy siinä, että monesti lastaaminen on täysin hajonnut ennen kuin asiaa pysähdytään pohtimaan. Toisaalta tämä linkittyy kohtaan 1 ja lisäksi tässä on mukana pelko siitä, että jos joku muuttuu tai hevosta ei enää pakoteta, se ei enää menisi koppiin.
  3. Niin kauan lastataan, kunnes se menee – periksi ei anneta. On tilanteita, joissa hevonen on saatava koppiin, se on totta. Mutta lastaamisen voi siitä huolimatta tauottaa. On outoa ajatella, että viisikin tuntia seisomista kopin edessä jotenkin parantaisi mahdollisuuksia mennä sisään kuudennella tunnilla.

Ongelman paikallistaminen on tärkeää

Mitä hevonen lastauksessa oikeastaan vastustaa? Tilanteissa on usein monta muuttujaa, ja vastustus voi johtua vain yhdestä tekijästä tai niiden summasta. Vaikka olisi olemassa hieno “kuuden viikon lastausohjelma”, väistän että se ei sellaisenaan sopisi jokaiselle hevoselle. Tai osa tekisi paljon turhaa ja osa ei tekisi riittävästi tärkeää treeniä.

Itse vuonna 2010 suunnittelin lastausharjoitteluohjelman, jossa ideana oli traileria muistuttavien rakenteiden harjoittelu erillisinä palasina. Minulla oli vaneripala, vaneriramppi, metallikatos ja pressu siihen päälle, joilla treenasin. Silti monia asioita jäi puuttumaan, vaikka harjoittelu edistikin lastautumista oikeassa tilanteessa. Yksilöllinen harjoittelu on silti paljon kannattavampaa kuin yleisen ohjelman noudattaminen.

Kun ongelman syy tai syy tunnistetaan, on helpompi harjoitella. Lastausongelma on vain yleisnimitys, sen alla on monia haasteita, kuten silta, oviaukko, etu- ja takapuomit, itse matka ja niin edelleen. On melko turhaa treenata sisällemenoa jos ongelma on takapuomi.

Pilko harjoittelu osiin ja lisää turvaa

Lähes aina lastaamisen ja kuljettamisen ongelmat liittyvät pelkoon. Hevonen voi pelätä monia asioita trailerissa, kuten lastaajaa, ahdasta ja suljettua tilaa, heilumista ja ääniä sekä purkua. Harjoittelu on syytä aina purkaa pieniin osiin, jotta voidaan löytää syy ja toisaalta sopivat harjoitukset lastausongelmaan. Harjoittelussa ei läheskään aina tarvita oikeaa traileria, vaan harjoittelu on mahdollista hyvin pitkälle tehdä muissa tilanteissa. Tämä on hyödyllistä, koska monesti hevonen stressaantuu heti trailerin nähdessään, eikä harjoittelu etene.