Synttäriale - 15 vuotta koirien kouluttamista - kaikki kurssit -15 % koodilla SYKSY15
EK-logo-vaaka_5@4x

Löytökissa

Löytökissa ansaitsee hyvän kodin

Löytökissoja on Suomessa valitettavan paljon. Kissoja hylätään harmillisesti ja eläinsuojeluyhdistykset hoitavat hylättyjä kissoja kuntoon ja etsivät niille uusia koteja. Tarjoamalla kodin löytökissalle voi tehdä ison eläinsuojeluteon.

Löytökissoja tulee monenlaisista taustoista

Löytökissa voi olla taustaltaan monenlainen; se voi olla ollut perheessä sisäkissana tai se voi olla kasvanut populaatiossa muiden kissojen kanssa ilman ihmiskontakteja. Ihmis- ja kissakontaktien määrä kissan historiassa merkkaa hyvin paljon siihen, millaiseen kotiin kissa kannattaa ottaa. Jos kissan uudessa kodissa asiat ovat täysin päinvastoin kuin edellisessä elämässä, kissan sopeutuminen vie todennäköisesti enemmän aikaa. Kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan kysellä kissan taustasta.

Löytökissan sopeutumiseen menee aikaa

Kun löytökissa muuttaa uuteen kotiin, sillä kuluu aikaa sopeutumiseen ja kotiutumiseen. Osa kissoista kotiutuu nopeasti ja osa hitaasti. Tärkeää on ottaa huomioon ainakin nämä seikat kissan kotiutumisessa:

  • Anna kissan tutustua ensin tiloihin, eli asuntoon – tila on kissan turvallisuuden kannalta tärkein asia ja kissan tulee rauhassa saada tutustua paikkoihin
  • Älä päästä kissaa heti muiden eläinten kanssa samaan tilaan, vaan anna aika sopeutumiseen ja tutustumiseen
  • Varmista kissan perustarpeet – katso missä kissa haluaa olla ja toimita ruoka sinne
  • Hyödynnä yöt, silloin voit antaa kissan liikkua vapaammin tai voit nukkua sen kanssa samassa tilassa

Löytökissa kaipaa turvaa

Turvallisuudentunne on asia, jota kissojen kanssa kaikessa tekemisessä kannattaa vaalia. Kaikki menee pieleen, jos kissa ei tunne oloaan turvalliseksi ja toisin päin – kaikki sujuu hyvin, kunhan kissa kokee olevansa turvassa. Mitä kissa sitten tarvitsee ollakseen turvassa? Se riippuu yksilöstä, mikä tekee tilanteesta asteen verran haastavan. Jollekin kissalle ihminen on turva, toiselle taas tila piiloineen on turva ja joillekin kissoille lajitoveri on paras turva.

Alkuun pääsee arvaamalla ja testaamalla. Alkuvaiheessa kotiuttaminen on passiivista toimintaa, eli kissalle itselleen tarjotaan työkaluja pärjätä ja kotiutua. Kun perustarpeet on kunnossa ja turvallisuudentunne saavutettu, kissa usein vaikuttaa uteliaalta. Tässä kohtaa voidaan aloittaa ”aktiivinen” tutustuminen. Siihen, miten aktiivinen tutustumisvaihe hoidetaan, vaikuttaa kissan tausta ja muiden kissojen tausta.