Synttäriale - 15 vuotta koirien kouluttamista - kaikki kurssit -15 % koodilla SYKSY15
EK-logo-vaaka_5@4x

Kissan astma

Kissan astma voi oireilla niin, että kissan hengitys rohisee tai kissa yskii tai sen henkeä ahdistaa. Mikäli epäilet kissallasi astmaa, kannattaa heti varata aika lääkärille.

Kissan lääkintä on haastavaa

Kissa on usein perusluonteeltaan epäileväinen kaikenlaisia lääkintätoimia kohtaan, eikä sitä ole yleensä kovin helppo lääkitä. Kissan astman hoidossa voidaan käyttää apuna hengitettävää lääkettä, jota annetaan kissalle erityisen aerokat-inhalaatiolaitteen avulla. Ensialkuun tuntui mahdottomalta ajatuskin siitä, että naamaria pitäisi saada pidettyä kissan naamalla puoli minuuttia, jona aikana kissa hengittäisi rauhallisesti lääkettä laitteen kautta. Kuitenkin nykyisin Nano-kissa ottaa lääkkeen vastustelematta.

Kissa on oppiva eläin

Yksi isoimmista virheistä kissojen lääkinnässä on se, että yritetään ensin tehdä väkisin ja sen jälkeen kissalla ei ole enää mitään mielenkiintoa osallistua toimiin. Olen itse oppinut tämän kantapään kautta aikoinaan esimerkiksi matolääkkeen kanssa – kun kerran yrittää puolen tunnin ajan saada kissaa ottamaan lääkkeen, voi sen jälkeen todeta että samaa ei kannata enää koskaan yrittää.

Kissa oppii hyvin nopeasti välttämään tilanteita, joissa sitä 1) pidetään väkisin kiinni, 2) lääkitään väkisin ja 3) yritetään saada kiinni asunnosta lääkittäväksi. Kissan lääkintäyritykset ja väkisinlääkinnät aiheuttavat herkälle eläimelle stressiä, joka aiheuttaa välttelykäyttäytymistä ja mahdollista sairastumisalttiutta. Kissan lääkintää ei koskaan tulisi perustaa pakkoon.

Luo kissalle turvaa

Lähtökohtaisesti kissa ei automaattisesti tiedä, mitkä tuotteet on lääkintätuotteita. Liian usein lääkkeen merkitys selvitää kissalle kun sitä yritetään väkisin antaa. Kissan pakottaminen murentaa sen turvallisuudentunnetta suhteessa omistajaan ja siksi nokkeluus ja mielikuvitus olisi todella tärkeää kissojen lääkinnässä. Yhtä lailla kaikissa eläinlääkkeissä mielestäni pitäisi olla nykyistä enemmän huomioituna antotavan helppous. Monet lääkkeet tai niiden antotavat ovat lähtökohtaisesti hyvin hankalia eläimille, koska eläimelle ei voi selittää hetkellistä epämukavaa tunnetta samoin kuin ihmisille.

Mikäli kissalle määrätään lääkitys, jota on varauduttava antamaan säännöllisesti, kannattaa ehdottomasti nähdä vaivaa alkuopetukseen ja asennetyöhön. Kissan astma vaatii hoitoa ja jos hoidon alkuvaiheessa lähtee pakottamaan kissaa, lääkintä muuttuu kissan mielestä ärsyttäväksi ja siitä käynnistyy negatiivinen kierre. On tärkeää käyttää alussa aikaa opetteluun.