Kissan hoito ilman pakottamista

Kissan hoito ja lääkintä voi olla haastavaa, koska kissa on usein epäluuloinen ja se inhoaa kiinnipitämistä ja pakottamista.

Kissa on herkkä eläin

Miten kissan kanssa voisi päästä yhteisymmärrykseen hoitotoimista? Oman kokemukseni mukaan kissalla esimerkiksi lääkekuuri tai silmätippakuuri näkyy käyttäytymisessä pidempään jos vertaa koiraan. Toki yksilöerot ovat valtavan suuret ja eri kissoilla on erilaiset asenteet ihmistä, käsiä ja käsittelyä kohtaan.

Kannattaa miettiä hetki näitä asioita:

  • Miten kissa suhtautuu sitä kohti ojentuvaan käteen? Tuleeko se kohti kättä vai väistyykö se kättä? Mikäli se väistyy, onko tähän jokin syy?
  • Miten usein kissa hakeutuu itse kontaktiin ihmisen tai ihmisten kanssa? Lähestyykö kissa mieluummin aktiivista vai passiivista ihmistä?
  • Päättyykö sylissäolo siihen, että päästät kissan alas vai siihen, että kissa itse hyppää pois? Vai päättyykö sylissäolo siihen, että kissa alkaa rimpuilla?
  • Jos kissa on ollut sylissä, pysytteleekö se sen jälkeen kaukana?

Kissa on älykäs ja ymmärtää

Kissa voi vaikuttaa haastavalta koulutettavalta, ja ainakin itse koin alkuun turhautumista kun ajattelin, että ei kissa nyt ymmärrä, mitä yritän sille opettaa. Sitten muutin omaa asennettani ja huomasin, että kissat kyllä ymmärtävät paljonkin, niiden tapa tehdä asioita voi kuitenkin poiketa koirien tai hevosten tavasta toimia.

Miten kissan kanssa voi rakentaa vuoropuhelua? Entä miten kissalle voi opettaa tapahtumaketjuja? Miten turva-ankkurit liittyvät asiaan? Miten kissan toimijuutta voidaan vahvistaa?

Kissan hoito kissaa kuunnellen

Vuoropuhelun rakentaminen onnistuu kissan kanssa samoin kuin muidenkin eläinten kanssa; keksitään sääntöjä, ja sitoudutaan itse noudattamaan niitä. Annetaan kissalle ääni ja totellaan sitä. Yksinkertaista!

Jotta voit aloittaa omaehtoisuustreenit kissan kanssa, varmista ensin että kissalla on aito motivaatio treenata. Aito motivaatio sylitreenissä tarkoittaa sitä, että kissa kokisi sylissä olemisen aidosti mukavaksi, eikä pysyisi pelkästään namin voimalla sylissä. Syitä sylissäoloon voi löytää monesta suunnasta perinteisten lisäksi. Yksi hyvä syy tulla syliin on se, että siitä seuraa aina pääsy alas ja kaikki tämä on kissan omassa hallinnassa!