Kissan kynsien leikkaus

Kissan kynsien leikkaus on tärkeää jos kissan kynnet eivät kulu luontaisesti. Kun kissan kynnet lyhentää, kissa aiheuttaa vähemmän vaurioita huonekaluille ja kissakavereille.

Pitääkö kissan kynnet leikata?

Kissan kynsiä on hyvä lyhentää monestakin syystä. Ensinnäkin terävä ja pitkä kynsi voi jäädä jumiin esimerkiksi mattoon. Lisäksi neulakynnet ovat vaarallinen ase ja voivat pienelläkin läppäisyllä vahingoittaa kissa- tai koirakaverin silmää. Huonekalutkin saattavat pysyä pidempään ehjinä jos kissan kynsiä lyhennetään säännöllisesti.

Kissan kynsien leikkaus käytännössä

Kissan kynsiä voi lyhentää niin, että leikataan pois kynnen terävin kärki – usein jo millin-parin lyhennys riittää. Jotta kynnen voi leikata, se pitäisi saada kunnolla esille ja tässä kohtaa kissa alkaa monesti vastustaa. Taistelemalla kissasta saa erinomaisen taitavan vihollisen, joten sitä reittiä ei kannata edetä. Kissan tassuja ja varpaita voi varovasti käsitellä päivittäin sopivassa tilanteessa, jotta itse oppii ymmärtämään tassun toimintaperiaatteen.

Mitä kissan kynsien leikkauksessa on hyvä muistaa?

  • Älä pakota kissaa! Tämä on tärkein sääntö. Älä pidä kissaa väkisin kiinni tai pidä sen tassusta kiinni jos se rimpuilee vaan opettele heti päästämään irti jos kissa vetää tassua pois. Kissa inhoaa kiinnipitämistä ja se aiheuttaa kissassa monesti paniikkireaktion. Voit välttää monta turhaa päänsärkyä kun opit antamaan periksi ja päästämään irti.
  • Älä ota leikkaamista suorituksena vaan prosessina. Napsaise kynsi silloin, toinen tällöin niin pääset helpommin eteenpäin. Käytä aikaa asennetyöhön ja varo säikäyttämästä kissaa.
  • Jokainen kissa on yksilö, mutta kaikkien kynsiä on mahdollista leikata, jos se tehdään rauhanomaisesti! Pakottaminen aiheuttaa kaikkein eniten ongelmia kissojen käsittelyyn.
  • Huomioi välineet! Itse olen monen kokeilun jälkeen päätynyt leikkaamaan kissojen kynnet ihmisten kynsileikkureilla.