Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Kissan kanssa matkustaminen

Kissan kanssa matkustaminen on hauskaa ja vaivatonta, jos kissa ei stressaa matkailusta.

Kissa voi olla kiva reissukaveri

Kissa on siisti eläin, jota on helppo kuljettaa mukana. Se osaa käydä hiekkalaatikolla ja se pärjää vieraissakin paikoissa jonkin aikaa yksinään. Stressitön matkustaminen on hyvä virikkeellistämistapa sisäkissalle – kissa kaipaa erilaisia virikkeitä kuten me omistajatkin, ja mikäpä sen mukavampi virike, kuin pieni maisemanvaihdos silloin tällöin. Toisaalta kissa on helpompi jättää kotiin esimerkiksi viikonlopun ajaksi, toisin kuin vaikkapa koira. Kissa pärjääkin kohtuullisenhyvin yksinään muutaman päivän, mutta yksinäisyys käy tyhjässä asunnossa melko nopeasti tylsäksi. Jokainen voi kokeilla, nauttiiko oma kissa pienestä matkailusta vai jääkö se mieluummin kotiin. Joka tapauksessa kissan totuttaminen matkustamiseen kannattaa, sillä jokainen kissa joutuu joskus matkustamaan

Opeta kissaa vähitellen

Kissanpentua kannattaa totuttaa matkustamiseen pienestä pitäen. Kissa yleensä tottuukin kuljettamiseen, kun sitä viedään rokotuksille ja leikattavaksi. Kissan voi ottaa mukaan myös lyhyille kauppareissuille, jotta se tottuu olemaan autossa. Aikuisen kissan totuttaminen matkustamiseen voi olla haastavaa. Se on kuitenkin täysin mahdollista, kun käytetään malttia, herkkuja ja riittävän kiinnostavaa kuljetuslaatikkoa. Kun kissa yhdistää riittävän monta kertaa kuljetuslaatikon johonkin positiiviseen asiaan, kuten herkkuihin, sen näkemys pelottavasta kuljetuslaatikosta alkaa hiljalleen muuttua positiivisemmaksi. Tätä kutsutaan ehdollistumiseksi. 

Kuljetusboksi on kissalle tärkeä

Kuljetuslaatikkoon kannattaa panostaa. Emme itsekään halua matkustaa ahtaasti, joten miksi kissa haluaisi? Hanki riittävän suuri ja helposti liikuteltava kuljetuslaatikko, joka pysyy tukevasti paikoillaan autossa. Tähän tukikohtaan saa helposti mahdutettua vaikkapa tyhjästä A4-paperilaatikosta askarrellun matkahiekkalaatikon, ruokintapisteen sekä piilopaikan ja katselupaikan. Vaikka voi tuntua siltä, että pienessä kopassa kissa tuntee olonsa turvallisemmaksi kuin suuressa laatikossa, tämä ei pidä paikkaansa. Suuren laatikon sisustuksella voi vaikuttaa paljon siihen, miten kissa siellä viihtyy. Kissoille on erittäin tärkeää päästä piiloutumaan niin halutessaan. Vaikka kissa olisi piiloutuneena kuljetuslaatikon uumeniin, se silti tottuu matkustamisen ääniin ja hajuihin ja kokee samalla olonsa turvalliseksi. 

Ensimmäisten kuukausien aikana riittää, että kissa tottuu matkalaatikkoon, valjaisiin ja autossa, junassa tai bussissa olemiseen. Matkalaatikkoon totuttamisen voi aloittaa kotona. Usein riittää, kun sisustaa kuljetuslaatikon kissan kannalta kiinnostavaksi ja jättää oven auki – kissa osaa löytää ne paikat, joissa se viihtyy. Hyvä lähtökohta matkustamiseen on se, että kissa viihtyy kuljetuslaatikossa omaehtoisesti. Tätä voi tukea herkkujen avulla – varsinkin aikuisella kissalla voidaan siirtää vaikkapa ruokakuppi kuljetuslaatikon sisälle totuttelujakson ajaksi. Tärkeintä on, että kissalla on positiivisia mielikuvia kuljetuslaatikkoa kohtaan. Valjaisiin tottuminen on tärkeää, koska mikäli kissaa halutaan pitää matkoilla mukana, on se hyvä saada joskus myös hallitusti ulos laatikostaan. Valjaisiin totuttelu aloitetaan niin ikään kotona, usein kissa tottuu valjaisiin noin parissa viikossa, kun ne aluksi puetaan vain ruokailuhetkinä päälle. 

Koppa tarjoaa kissalle turvaa

Riittävän iso ja hyvin sisustettu kuljetuslaatikko- tai häkki voi toimia matkoilla kissan turvapaikkana auton ulkopuolellakin. Sukulaisten tai ystävien luona kissalla on jokin tuttu tukikohta aina mukana. Kissa voi vetäytyä laatikkoon turvaan jos tilanne niin vaatii. Opettele katsomaan maailmaa kissan näkökulmasta – se on joskus hyvin erilainen kuin omamme. Voidakseen olla mukavasti matkalla mukana kissan tulisi osata tulla luokse kutsuttaessa. Tämä on tärkeää varsinkin, kun vieraissa taloissa kissa voi piiloutua mitä ihmeellisimpiin koloihin. Luoksetuloa on hyvä harjoitella kotona, siellä kissaa kutsutaan ja kun se tulee, se palkitaan herkuilla tai leikillä. Vieraissa paikoissa on ennen kissan vapauttamista syytä suorittaa tupatarkastus, eli katsoa, että ovet ja ikkunat ovat kiinni, eikä mitään kissalle vaarallisia asioita ole näkyvillä. 

Kissan kanssa on aina pidettävä mielessä, että vaikka kyseessä on hurja peto, on se myös saaliseläin, joka säikähtää helposti. Älä siis vie kissaa uusiin paikkoihin, ennen kuin olet opettanut sen olemaan rauhallisesti valjaissa tai kopassa – karkuun päässyttä kissaa on todella hankala löytää ja saada kiinni. Puistoja, yleisötapahtumia ja muuta hälinää on syytä välttää, kunnes kissa on täysin rento. Kissan kanssa matkustaminen kannattaa aloittaa maltilla ja läheltä kotia.