Kissan raapimispuu on perusoikeus

Kissan raapimispuu on jokaisen kissatalouden vakiokaluste. Raapimispuu on kissalle erittäin tärkeä, koska kissa haluaa käyttää kolmiulotteista tilaa.

Kissa tarvitsee kolmiulotteista tilaa

Kissa on koiraan verrattuna lajityypillisesti erilainen tilankäyttäjä. Kissa ei ole tyytyväinen jos se ei pääse lattiatasolta ylös. Kissahyllyt ja raapimistornit eivät siis ole luksusta, vaan niiden pitäisi olla kissan perusoikeus. Miksi kissalle sitten tällaisia perusoikeuksia pitäisi antaa?

Kolmiulotteisen tilan käyttö, eli tasoille hyppiminen ja korkeilla paikoilla patsastelu on kissalle lajityypillistä käyttäytymistä. Mitä paremmin omistaja huomioi lajityypilliset tarpeet, sitä tyytyväisempi kissa on. Mitä tyytyväisempi kissa on, sitä parempi sen mieliala on. Mitä parempi sen mieliala on, sitä parempi kokemus kissalla on omasta hyvinvoinnistaan. Mitä parempi kokemus kissalla on hyvinvoinnista, sitä vähemmän se stressaa. Mitä vähemmän kissa stressaa, sitä paremmin se voi vastustaa tulehduksia ja sitä vähemmän sen elimistö kuormittuu. Mitä vähemmän sen elimistö kuormittuu, sitä terveempänä se pysyy. Mitä terveempänä se pysyy, sitä pidemmän elämän se voi elää.

Anna kissalle mahdollisuuksia kiipeillä

Toki kissan hyvinvointiin kuuluu muitakin palikoita kuin korkeat paikat. Yksilöerojakin on; osa viihtyy ylhäällä paremmin kuin muut. Kuitenkin, suosittelen korkeita paikkoja kaikille kissoille ja aivan erityisesti a) aroille kissoille, b) kissoille, joiden taloudessa asuu koira tai toisia kissoja, c) kissoille, joiden taloudessa asuu pieniä lapsia ja d) kissoille, joilla on käytösongelmia. Kissan olosuhteet kannattaa joskus käydä huolella läpi ulkopuolisen silmin, jotta pystyy miettimään, miten asioita voi parantaa tai muuttaa.

Valitse ja sijoita kissan raapimispuu oikein

Kissan raapimis- tai kiipeilypuu kannattaa valita kissan koon mukaan – mitä isompi kissa, sitä jämäkämpi tulee raapimispuun olla. Usein kissat tykkäävät mahdollisimman korkeista puista, joissa on myös lepopaikkoja mahdollisimman ylhäällä. Raapimispuun paikka kannattaa olla melko keskeinen, koska kissa usein viihtyy ihmisten seurassa ja sen suosimat raapimispaikat ovat usein keskeisten kulkureittien varrella.