Kissan ruokinta

Kissan ruokinta aiheuttaa usein päänvaivaa omistajille. Kissa on nirso eläin ja toisaalta se kaipaa aktivointia. Kissan pitäisi syödä pieniä aterioita pitkin päivää ja ruuan pitäisi olla kyseiselle kissalle sopivaa.

Kissan ruokinnan ominaispiirteet

Kissa on ehdoton lihansyöjä, joka joutuu luonnossa eläessään saalistamaan useita kymmeniä kertoja päivässä saadakseen riittävän määrän ravintoa. Kissalla on erittäin matala kynnys hyökätä ja saalistaa, mutta erittäin korkea kynnys syödä saaliseläin. Kissa on saalisuskollinen, eli se ei helpolla lähde kokeilemaan uusia ruokia, vaan pidättäytyy kerran turvalliseksi todetuissa saaliseläimissä. Kissa ei ole raadonsyöjä, joten sille tuoreus ja puhtaus on tärkeää ruokailussa. Kissa ei ole sellainen eläin, jolla olisi ruokaa koko ajan tarjolla. Kissa ei myöskään juo samassa paikassa jossa se syö – kissa on muutenkin mielijohdejuoja ja olisi hyvä pitää sillä monia laakeita vesikuppeja tarjolla useissa paikoissa.

Mitä kissan ruokinnassa pitää huomioida?

Kissa on altis lihomaan ja monen kissan kohdalla ruuan säännöstely on tärkeää. Nälkäinen kissa on aktiivinen ja saattaa turhautua, mikä voi näkyä aggressiivisena käyttäytymisenä. Kissan ruokinnalla ja ruualla on kissan näkökulmasta suuri rooli sen elämässä, joten ruokaan liittyvät muutokset saattavat altistaa kissaa stressille. Kaikki muutokset kissan ruokinnassa kannattaa tehdä maltillisesti.

Kissan ruokinta lisää aktiivisuutta

Kissojen ruokinta sisältää paljon virikepotentiaalia. Tyypillisesti ruookintaa ja ruokailua muutetaan siten, että kissa joutuu joko näkemään enemmän vaivaa ja aikaa ruuan eteen tai niin että kissan ruokailukäyttäytyminen tulee monimuotoisemmaksi. Kissoille on olemassa erilaisia ruokintavirikkeitä, joita saa valmiina – lisäksi voi kehitellä itse monenlaista aktivoiva ruokintaa.