Kissojen tutustuttaminen toisiinsa

Kissojen tutustuttaminen on aikaavievää mutta välttämätöntä. Kissat suhtautuvat tyypillisesti tunkeilijoihin ja oman tiimin ulkopuolisiin kissoihin vihamielisesti. Kissa ei siis halua omalle alueelleen tunkeilijaa, vaikka kissa olisikin sosiaalinen ja osaisi toimia kaverin kanssa hienosti.

Oleellinen piirre kissassa on se, että se suhtautuu epäilevästi tunkeilijoihin ja kotiin tuleviin uusiin kissoihin. Kissalle pitäisi antaa jokin syy ottaa tulokas vastaan ystävällisesti, ja tämä ei aina ole helppoa. Tutkimuksen mukaan puolet uuden kissan hankkivista edelleen yhdistää kissat suoraan samaan tilaan (Levine et al., 2005), ja kappas vain, ensikohtaaminen on yksi tärkein tappeluita ennustava tilanne – jos kissojen ensikohtaaminen on ikävä, tappelut ovat todennäköisempiä jatkossa.

Kissojen asteittaiselle yhdistämiselle on monta perustetta; reviiritietoisuus, tottuminen, asennetyö sekä pelkoaggressiivisuuden mahdollisuuden lieventäminen. Vaikka kissat ovat yksilöitä ja ennen uuden kissan esittelemistä on jo tehty monta sopuun vaikuttavaa valintaa, ensikohtaamiseen voi ja pitää vaikuttaa.

Kun kissa hyökkää toisen kimppuun, aloita alusta

Ehkä tyypillisin tilanne, jossa kissojen välille muodostuu tappelu tai jahtaamistilanne, on liian nopea yhdistäminen. Luultavasti kissojen lajityypillisen käyttäytymisen tunteminen on vielä niin vähäistä, että siitä johtuen kissojen yhdistämiseen ja tutustumiseen varataan aivan liian vähän aikaa. Monesti rajoitteena on tila – asuntoa ei saa jaettua kahtia ja kissojen pitäminen erillään on lähes mahdotonta.

Kissojen tutustuttaminen asteittain on kuitenkin välttämätöntä, jotta kissoille pääsee muodostumaan turvallisuudentunne ja toisaalta ne saavat toisistaan tärkeää tietoa joutumatta kuitenkaan liian vaikeaan tilanteeseen nenät vastakkain. Mikäli jahtaustilanne pääsee syntymään, palaa takaisin lähtöruutuun ja erota kissat.

Mitä verkko-oven takana pitäisi tapahtua?

Kissoja voi tutustuttamisen aluksi pitää tavallisen oven takana. Molemmat osapuolet kyllä huomaavat toistensa läsnäolon, vaikka suoraa näköyhteyttä ei ole. Itse asiassa tämä on juuri sitä asteittaista altistusta – meillä ihmisillä on tapana ahnehtia ja liiotella – meidän mielestä se ei ehkä ole altistusta ollenkaan jos kissat eivät näe toisiaan.

Kissojen kannalta olisi hyvä jos näköyhteyttä ei ole, vaan aluksi hajut ja äänet kertovat että toisella puolella ovea on kaveri. Puolia voi vaihdella ja toisten hajuja voi tuoda tutkittavaksi. Pääasia olisi se, että kissoille ei tulisi stressiä tässä vaiheessa, vaan että ne pysyisivät tyyninä ja vaikuttaisivat siltä, että eivät huomaisi toista ollenkaan – siitä on hyvä edetä.

Kissojen tutustuttaminen maltilla

Kissojen pitäminen eri tiloissa on alussa hyvin tärkeää. Vaikka ilmassa olisi positiivista uteliaisuutta, niin ei silti kannata ahnehtia liikaa ja jättää kissoja pärjäämään yksin. Usein kiistoja tulee ennemmin tai myöhemmin ja tutustumisen alkuvaiheessa kissoilla ei välttämättä ole eväitä niitä itse selvittää.

Erillään pitäminen auttaa uutta kissaa tutustumaan asuntoon ja sen kaikkiin hienouksiin ja reitteihin. Se tarvitsee aikaa ja rauhaa tähän työhön. Uudelle kissalle kannattaa järjestää omaa aikaa, jolloin se saa vapaasti kulkea asunnossa. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi öisin.

Ensivaikutelma on erittäin tärkeä. Asunnon jakavat kissat tiedostavat toisensa, vaikka eivät samassa tilassa olisikaan. On tärkeää, ettei niitä esitetä toisilleen uhkina vaan mahdollisuuksina. Ensivaikutelmaan kannattaa vaikuttaa vaihtelemalla tiloja ja lisäämällä vaihtoon jotain hauskaa. Kaikessa toiminnassaan ihmisen on syytä alleviivata sitä, että toisen kissan hankkiminen on hyvä ratkaisu kaikille osapuolille. Mitään muuta ihminen ei oikeastaan voi tehdä.