Kissojen tutustuttaminen: anna kissoille aikaa tutustua

Kissojen tutustuttaminen on aikaavievää mutta välttämätöntä. Kissat suhtautuvat tyypillisesti tunkeilijoihin ja oman tiimin ulkopuolisiin kissoihin vihamielisesti. Kissa ei siis halua omalle alueelleen tunkeilijaa, vaikka kissa olisikin sosiaalinen ja osaisi toimia kaverin kanssa hienosti.

Kun kissa hyökkää toisen kimppuun, aloita alusta

Ehkä tyypillisin tilanne, jossa kissojen välille muodostuu tappelu tai jahtaamistilanne, on liian nopea yhdistäminen. Luultavasti kissojen lajityypillisen käyttäytymisen tunteminen on vielä niin vähäistä, että siitä johtuen kissojen yhdistämiseen ja tutustumiseen varataan aivan liian vähän aikaa. Monesti rajoitteena on tila – asuntoa ei saa jaettua kahtia ja kissojen pitäminen erillään on lähes mahdotonta.

Alkuvaiheen asteittainen tutustuminen on kuitenkin välttämätöntä, jotta kissoille pääsee muodostumaan turvallisuudentunne ja toisaalta ne saavat toisistaan tärkeää tietoa joutumatta kuitenkaan liian vaikeaan tilanteeseen nenät vastakkain. Mikäli jahtaustilanne pääsee syntymään, palaa takaisin lähtöruutuun ja erota kissat.

Mitä verkko-oven takana pitäisi tapahtua?

Kissoja voi tutustuttamisen aluksi pitää tavallisen oven takana. Molemmat osapuolet kyllä huomaavat toistensa läsnäolon, vaikka suoraa näköyhteyttä ei ole. Itse asiassa tämä on juuri sitä asteittaista altistusta – meillä ihmisillä on tapana ahnehtia ja liiotella – meidän mielestä se ei ehkä ole altistusta ollenkaan jos kissat eivät näe toisiaan.

Kissojen kannalta olisi hyvä jos näköyhteyttä ei ole, vaan aluksi hajut ja äänet kertovat että toisella puolella ovea on kaveri. Puolia voi vaihdella ja toisten hajuja voi tuoda tutkittavaksi. Pääasia olisi se, että kissoille ei tulisi stressiä tässä vaiheessa, vaan että ne pysyisivät tyyninä ja vaikuttaisivat siltä, että eivät huomaisi toista ollenkaan – siitä on hyvä edetä.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet viedon, jossa käyn läpi käytännössä , miten verkko-oven kanssa kannattaa toimia ja mitä kannattaa ottaa huomioon kun kissojen tutustuttaa.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!Kissan turvallisuudentunne ja sen vahvistaminen

Paranna suhdettasi kissaan – kynsien leikkaaminen

 

Mitä mielessä?