Koira tuhoaa paikkoja yksin ollessaan

Miksi koira tuhoaa paikkoja?

Kun koira tuhoaa paikkoja yksin ollessaan, taustalla voi olla monia syitä. Joskus on kyse siitä, että koiralla on niin sanotusti tylsää ja joskus koira yrittää tosissaan pyrkiä asunnosta ulos. Tyypilliset tuhoamiset koiran yksin ollessa ovat:

  • Koira järsii ulko-oven karmeja ja kynnystä, ikkunoiden karmeja ja tuhoaminen kohdistuu selkeästi ulospääsyteihin
  • Koira tuhoaa mattoa, sohvaa tai sänkyä tai keittiön pöytää tai muut irtaimistoa – tuhoaminen kohdistuu vain tiettyihin paikkoihin
  • Koira voi levittää roskia, avata kaappeja, avata ruokapusseja ja tavoitella kaikenlaista syötävää yksin ollessaan
  • Koira kanniskelee tavaroita ympäriinsä, mutta ei välttämättä hajota niitä

Pahimmillaan koira voi laittaa välioven säleiksi ja sohvaan palasiksi ja satuttaa itseään tuhoamispuuhissa. Lievimmillään koira kaipaa vain vähän pureskeltavaa päivän ratoksi. Yleisesti voi ajatella, että tuhoaminen on koiran tapa tavalla tai toisella helpottaa oloaan – joko ahdistusta tai turhautumista. Kuten monissa muissakin ongelmissa, haasteena on syy oireen taustalla eikä oire itsessään.

Asetu koiran saappaisiin

Koirat ovat yksilöitä – toinen kaipaa tekemistä ja toinen tykkää lepäillä. Melkein kaikki koirat pitävät monenlaisesta toiminnasta, jossa ne pääsevät käyttämään hampaitaan. Pennuilla hampaiden käyttö on odotettavaa ja normaalia, se on niiden tapa tutustua maailmaan. Aikuisen koiran kohdalla voi myös olla tärkeää, että on mahdollisuuksia repiä ja raastaa ja käyttää koko purukalustoa, myös yksin jäädessä.

Monesti koiran yksinoloa rajataan vaikkapa kodinhoitohuoneeseen, jossa koiran tekemisen mahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. On tylsää viettää koko päivä pienessä huoneessa, ja tylsässä huoneessa koira keksii jotakin projektia itselleen. Toki on myös koiria, jotka eivät tuhoa tylsyydestä, vaan puhtaasti ahdistuksesta. On hyvä kiinnittää huomiota siihen, mitä koira yleisesti haluaa tehdä.

Bunkkeri ei ratkaise ongelmaa

Koiran sulkeminen häkkiin tai kodinhoitohuoneeseen ei ratkaise tuhoamisongelmaa, koska se ei poista syytä toiminnan taustalta vaan peittää pelkästään oireen. Oireen peittäminen ei koskaan ole hyvä asia, koska se aiheuttaa koiralle lisää ahdistusta ja turhautumista ja voi kertautua hyvin voimakkaana elämänlaadun ongelmana.

Yritä auttaa koiraa pärjäämään

Mikäli koira tuhoaa paikkoja vakavasti ja vaarallisesti, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin. Eläinlääkäri voi määrätä koiralle lääkityksen, jota voi käyttää muun koulutuksen tukena. Vältä koiran jättämistä yksin, jos se tuhoaa paikkoja vaarallisesti. Mikäli kyseessä on enemmän tekemisen puutteesta johtuva ongelma, joskus voi helpottaa että etsii, testaa ja ottaa käyttöön koiralle soveltuvia sallittuja pureskeltavia yksinolon ajaksi. Kaikki koiralle jätettävät tuotteet on testattava ja varmistettava turvallisiksi ennen kuin niitä voi koiralle jättää. Niitä voi käyttää yksinoloharjoittelun apuna ja monelle koiralle on tärkeää, että pitkän päivän aikana on jotakin mielekästä tekemistä, jonka pariin voi palata.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista