Koiran harjaus

Koiran harjaus on tärkeä osa turkinhoitoa

Koiran harjaus on tarpeellista melkein kaikille koirille ja tärkeä väline sekä koiran hoitamiseen että koiraan tutustumiseen. Harjaaminen on hyvä tapa luoda vuoropuhelua koiran kanssa. Koiran turkinhoito on tärkeää ja se on yksi rutiininomainen hoitotoimi, jonka pitäisi sujua yhteisymmärryksessä.

Tyypillisimmät haasteet koiran harjaamisessa liittyvät siihen, että koiraa jännittää. Tämä voi ilmetä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Koira ei malta pysyä paikoillaan, puree harjaa ja sählää
  • Koira poistuu paikalta kun harja otetaan esille
  • Koira vastustaa harjaamista voimakkaasti, näyttää hampaitaan tai murisee omistajalle
  • Koira liennyttelee ja heittää tilanteen leikiksi
  • Koira menee passiiviseen tilaan, näyttää masentuneelta ja on jäykkänä

Tunne oma koirasi

Oman koiran tapojen tunteminen ja tunteiden hyväksyminen on tärkeää. Mikäli koiraa jännittää olla käsiteltävänä, se ei haittaa, tilannetta voi yksinkertaisilla toimilla helpottaa.

Monilla koirilla on jokin kohta, jota ne eivät anna harjata – tällainen kohta voi olla vaikkapa häntä tai takajalkojen takaosan karvat, eli villahousut. Pakottaminen on huono idea harjaamisessa, kuten muissakin toimissa. Sen sijaan voi miettiä, millä tavoin harjaamisesta saisi koiralle oikeasti miellyttävää tai edes siedettävää.

Pilko tehtävä ja kysy koiralta

Aiemmin minulla oli tapana rakentaa hoitotoimia alusta loppuun, eli ensin tehtiin lyhyt hetki ja sitten kasvatettiin aikaa. Nykyisin ajattelen eri tavalla – kaikkia hoitotoimia voi edistää useilla erilaisilla harjoituksilla, jotka eivät aina ala siitä, mihin edellinen harjoitus päättyi.

Tärkeimmät tekijät omaehtoisessa käsittelyssä ovat mielestäni:

  • Tukitaidot ja tukitehtävät
  • Turvallisuudentunteen vaaliminen hallinnan tunteen avulla
  • Toimiva palkkaus ja selkeän konseptin rakentaminen

Kun nämä seikat ovat kunnossa, etenemistä ei voi estää. Turvallisuudentunteen vaaliminen on ehkä kaikista haastavin asia, koska jos se puuttuu, harjoittelu ei etene. Toisaalta se on juuri se syy, miksi harjoitellaan – koiralla on ehkä huono kokemus hoitotoimesta ja harjoittelulla turvaa yritetään palauttaa.

Sinnikkyys palkitaan ja tärkeää on myös se, että harjoittelusta ei tulisi liian tavoitteellista hauskuuden kustannuksella. Tämä voi nimittäin näkyä paineena, joka taas hidastaa edistymistä.

Omaehtoinen käsittely on mielestäni paras tapa tutustua koiraan ja samalla myös itseensä. Siinä voi tarkastella omia tapojaan ja itselle hankalia asioita turvallisesti. Voi miettiä, miten suhtautuu esimerkiksi siihen, kun asiat eivät mene kuten toivoo.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista