Synttäriale - 15 vuotta koirien kouluttamista - kaikki kurssit -15 % koodilla SYKSY15
EK-logo-vaaka_5@4x

Koiran närästys

Koiran närästys: oireet, syyt ja hoito

Närästys ei ole pelkästään ihmisten vaiva, vaan myös koirat voivat kärsiä siitä. Koiran närästys johtuu usein samankaltaisista syistä kuin ihmisillä: mahahapon nousu ruokatorveen aiheuttaa epämukavuutta ja kipua. Koiran närästys voi olla akuutti tai krooninen vaiva, ja jos sitä ei hoideta ajoissa, se voi aiheuttaa vakavampia terveysongelmia. Tässä artikkelissa käsittelemme koiran närästyksen syitä, oireita, hoitovaihtoehtoja ja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.

Koiran närästys on otettava aina vakavasti, koska se aiheuttaa koiralle voimakasta kipua ja haittaa.

Koiran närästyksen oireet

Närästyksen oireet voivat vaihdella koiran mukaan, mutta seuraavat merkit ovat yleisiä:

  1. Huono ruokahalu: Koirat saattavat vältellä syömistä, jos syöminen aiheuttaa kipua – ei ole normaalia, että koiralla on jatkuvasti huono ruokahalu, asia on hoidettava kuntoon. Jos koira kaipaa jatkuvasti jotain herkkua ruuan sekaan, jotta ruoka maistuu, voi kyseessä olle närästys.
  2. Ahmiminen: Toisaalta jotkut koirat voivat syödä enemmän yrittäessään helpottaa polttavaa tunnetta vatsassa – koira saattaa saada ahmimiskohtauksia, jossa se syö kaiken mitä löytää alkaen matonhapsuista ja sukista pahvinpaloihin. Talvella koira saattaa syödä valtavia määriä lunta. Tämäkään ei ole normaalia, vaan koiran ruokavalio on otettava tarkasteluun.
  3. Nuoleminen ja lipominen: Närästyksestä kärsivä koira saattaa jatkuvasti nuolla huuliaan ja lipaista kieltään tai nieleskellä ja maiskutella, yrittäen lievittää epämukavuutta. Koira saattaa nuolla lelujaan, mattoja, lattioita ja kaikkea epänormaalia ja nuoleminen on pakonomaista ja vaikea sitä on vaikea tai mahdoton keskeyttää.
  4. Oksentelu ja röyhtäily: Närästys voi aiheuttaa koiran oksentelua tai jatkuvaa röyhtäilyä, varsinkin syömisen jälkeen. Mahasta saattaa kuulua lorinaa ja monenlaisia ääniä.
  5. Levottomuus ja kärsimättömyys: Koirat voivat muuttua levottomiksi, vinkua tai vaihtaa jatkuvasti paikkaa, kun ne kokevat vatsassa polttavaa tunnetta. Koira saattaa olla myös kärttyisä tai tavallista reaktiivisempi, koska se kokee epämiellyttävää tunnetta.
  6. Haluttomuus liikkua: Ei ole normaalia, että koira ei halua liikkua. Mikäli koira seisoo paikoillaan, eikä halua liikkua, on närästys yksi mahdollinen selitys käyttäytymiselle.
  7. Kummallinen asento syömisen jälkeen: Koirat voivat seisoa “rukoiluasennossa”, jossa etupää on maassa ja takapää ylhäällä, yrittäen lievittää närästyksen aiheuttamaa kipua.
  8. Yöllinen heräily ja vaeltaminen: Koira voi läähättää öisin ja vaihtaa jatkuvasti paikkaa. Sen voi olla hankala asettua nukkumaan.
  9. Runsas juominen: Koira voi yrittää veden avulla lievittää kipua ja joskus närästys oireilee juomisena ja sisälle pissaamisena.
  10. Ruohon tai huonekasvien syöminen: Ruohon ja huonekasvien syöminen voi olla oire närästyksestä.

Koiran närästyksen yleisimmät syyt

Närästys johtuu mahahapon nousemisesta ruokatorveen, mikä ärsyttää sen herkkää limakalvoa. Syyt voivat vaihdella, mutta yleisimpiä koiran närästyksen aiheuttajia ovat:

  1. Sopimaton ruokavalio
  2. Ruoka-aineyliherkkyydet ja allergiat
  3. Ruoansulatushäiriöt
  4. Anatomiset tekijät
  5. Stressi
  6. Lääkkeet

Milloin ottaa yhteyttä eläinlääkäriin?

Jos koirasi närästys on toistuvaa tai oireet pahenevat, on tärkeää hakeutua eläinlääkärin hoitoon. Koiran närästys pitää ottaa vakavasti ja selvittää koiran ruokavalion sopivuus, koska on kestämätön tilanne, jos normaali päivittäinen ruoka aiheuttaa koiralle kipua.

Närästys voi olla ohimenevää tai ajoittaista, mutta se tulee aina hoitaa kuntoon! Ajoittaiseenkin närästykseen on saatavilla koiran oloa helpottavia lääkkeitä, joista kannattaa neuvotella eläinlääkärin kanssa.

Oksentelu, jatkuva ruokahaluttomuus tai voimakas kipu voivat olla merkkejä vakavammasta ruoansulatuskanavan häiriöstä, joka vaatii tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Eläinlääkäri voi suorittaa tarvittavat tutkimukset, kuten verikokeet, ultraäänitutkimukset tai endoskopian, jotta saadaan selville, onko närästyksen taustalla jokin vakavampi ongelma, kuten ruokatorven tulehdus tai mahahaava.

Yhteenveto

Koiran närästys on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja kipua. Oikeilla hoitokeinoilla ja ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä voit auttaa koiraasi voimaan paremmin ja estää närästyksen toistumisen. Jos koiran oireet jatkuvat tai pahenevat, on tärkeää kääntyä eläinlääkärin puoleen.