Koiran valjaat – tärkeä perusvaruste

Koiran valjaat on suunniteltu mukavuus edellä, ja valjaiden käyttö on suositeltavaa monessa tapauksessa. Kuitenkin valjaiden ja muiden varusteiden vaikutuksesta koiran liikkumiseen on hyvin vähän tietoa olemassa, koska aihe on haastava tutkia. Jokainen koira on erilainen yksilö, koirilla on hyvin erilaisia rakenteellisia ominaisuuksia ja lisäksi lenkkeilytavat ovat jokaisella hyvin erilaiset.

Koiran valjaissa tärkeintä on turvallisuus ja mukavuus

Koiran valjaiden valinnassa mielestäni tärkeintä on turvallisuus sekä mukavuus. Turvallisuudessa on kolme näkökulmaa: 1) koiran turvallisuus, eli vetämisen tai tempoilun aiheuttamien ikävien tuntemusten minimointi ja kestävyys eli se, että varuste kestää eikä petä; 2) taluttajan turvallisuus, eli fyysisten vammojen ehkäisy, kuten kaatumisen estäminen ja käsi/sormivahinkojen ehkäisy; 3) ympäristön turvallisuus, eli koiran ulottuvuus, hihnan mitta ja kestävyys, varusteiden vahvuus sekä liikkumisen helppous.

Jokainen käytettävä varuste on mielellään sekä turvallinen että mukava. Arviot turvallisuudesta ja varsinkin mukavuudesta perustuvat usein omistajan omaan kokemukseen, mikä tekee varusteiden valinnasta joskus haastavaa. Monia varusteita ja niiden osia testataan nykyisin turvallisuuden osalta, mikä on mielestäni hyvä asia. Mukavuus taas on koira- ja ihmiskohtainen kokemus, jota on hankala ulkopuolisen arvioida – osa vannoo nahkahihnan nimeen ja toiselle taas grip -hihna on se ainut oikea.

Koiran valjaat kannattaa sovittaa oikein

Valjaat kannattaa aina sovittaa asiantuntijan avulla. Suurin haaste on asiantuntijan löytäminen – jokainen myyjä ei ole kaikkien valjaiden ja rakenteiden asiantuntija ja sovitustilanne voi olla hankala toteuttaa kaupassa. Itse olen ostanut valjaat yleensä sovittamatta, osa on sattunut olemaan sopivia ja osa on mennyt heti vaihtoon. Arpominen loppui kun tilasin valjaat, jotka on tehty mittojen mukaan. Kaikki on nykyään mahdollista!

Valjaat tai kaulapanta ovat koiralle sama asia kuin kengät ihmiselle. Niiden tulee olla sopivat ja mukavat päällä. Minusta vedonestovaljaat, joiden teho perustuu puristamiseen tai muuhun ikävään tunteeseen, ovat sama kuin että itse käyttäisi huonoja kenkiä, jotka hiertävät. Valjaiden ja muiden varusteiden tarkoitus on tehdä koiran liikkumisesta mahdollisimman turvallista, niiden tarkoitus ei saa olla kivun tai epämukavuuden aiheuttaminen.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista