Koiranpennun tutustuttaminen aikuiseen koiraan

Koiranpennun tutustuttaminen aikuiseen koiraan vaatii suunnittelua ja malttia. Tutustuttaminen on tärkeää jotta koirista tulee kavereita. Koiranpentua ei kannata vain tuoda asuntoon ja vapauttaa sinne, vaan on tärkeää että koirat saavat aikaa sopeutua toisiinsa.

Tutustuta koiranpentu aikuiseen koiraan koirien ehdoilla

Koiria pidetään sosiaalisina eläiminä, jotka varauksetta tykkäävät lajitovereistaan. Näin usein onkin, mutta asiat voivat ihmisen toiminnan takia mennä pahasti pieleen, kun perheen pentu tuodaan asuntoon sisälle ilman kunnon tutustumista. Tilanne, joka voisi mennä täysin sujuvasti ja ongelmitta, voi käynnistää ikävän kierteen heti alkuun, kun tutustumista ei tehdä koirien edellyttämällä tavalla. Koirat ovat sosiaalisia ja ystävällisiä, mutta vain tuttuja kohtaan. Siksi ei voi olettaa, että kuka tahansa koira hyväksyy pennun heti kättelyssä.

Mitä ei kannata tehdä kun pentu tulee kotiin?

  • älä tuo pentua sisään ja vapauta sitä lattialle toisen koiran kanssa samaan tilaan
  • älä pakota koiria kohtaamaan toisiaan naamat vastakkain
  • älä usko puheita siitä, että “koirat keskenään selvittävät”, se ei pidä paikkaansa ja vastuu koirien turvallisuudesta on aina ihmisellä

Sen sijaan varaudu kunnolla etukäteen. Suunnittele pennun kotiintulo hyvin ja tee tarpeelliset järjestelyt kotona hyvissä ajoin ennen pennun tuloa. Koiraportteja tai muita aitaelementtejä tulee varata etukäteen.

Ensivaikutelma ratkaisee

Kuten ihmisillä, myös koirilla ensivaikutelma ratkaisee paljon. Tämän vaikutelman rakentamisessa vastuu on aina ihmisellä, mikä usein unohtuu valitettavasti. Voimme omalla toiminnalla huomattavan paljon vaikuttaa siihen, miten nopeasti koirat alkavat tulla toimeen ja tulla kavereiksi. Ei siis kannata kokeilla ensin huonoa tapaa ja sitten käyttää tuplasti aikaa sen korjaamiseen vaan kannattaa tehdä asiat kerralla kunnolla. Koirille on varattava riittävästi aikaa tutustua toisiinsa ja alkaa muodostaa hyvää suhdetta.

Aikuinen koira hyväksyy pennun ajan mittaan

Koirien kanssa ei pidä ajatella, että kaikki pitää tapahtua heti. Koirilla kestää sopeutua muutoksiin ja kaikenlaiset muutokset aiheuttavat koirissa alkuun stressin. Koiria on autettava palautumaan stressistä, jotta ne pystyvät tulemaan toimeen keskenään. Monesti pennun tulo rasittaa aikuista koiraa monella tavalla ja sen vuorokausirytmi menee uusiksi. Tästä syystä on tärkeää ottaa rauhassa ja antaa koirien levätä paljon ja toisaalta myös suojella aikuista koiraa pennulta – kaikki koirat eivät arvosta sitä, että pentu roikkuu koko ajan poskissa tai korvissa. Koiranpennun tutustuttaminen aikuiseen koiraan voi alussa tuntua pitkältä prosessilta, mutta se on yleensä lyhyt aika, kun se maltetaan tehdä koirien ehdoilla.

Tilaa uutiskirjeemme!

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista