Miksi koira ei syö?
On yleinen ongelma, että koira ei syö. Harmittavan usein se nähdään koiran temppuiluna ja nirsoiluna, vaikka syöminen on koiran ehdoton perustarve. Jo pentujen kanssa painitaan usein syömättömyyden kanssa, eikä haluta muuttaa omassa toiminnassa mitään, koska nappulan tai syömisrutiinien vaihtaminen toiseen koetaan liian työläänä ja koiran “vaativuudelle” periksi antamiselle.
Syöminen on kuitenkin koiran perustarve. Nyrkkisääntö on, että koiran pitää syödä jotakin ja omistajan vastuulla on löytää sellainen ruoka, aika ja tapa, että koira pystyy syömään. Kun koira ei syö, silloin on oikea hetki ottaa yhteys eläinlääkäriin, joka selvittää onko syömättömyyden taustalla joku sairaus.
Nirsoilusta puhuminen viittaa aina siihen, että koira ei vain viitsisi syödä sitä ruokaa, mitä ihminen tarjoaa. Näin ei ole. Koira ei osaa temppuilla perustarpeensa suhteen, vaan syömättömyydelle on aina olemassa syy. Kun koira ei suostu syömään, ihmisen tehtävä on selvittää mistä on kyse ja varmistaa, että koira syö.
Mikä aiheuttaa koiralle syömättömyyttä?
Miksi koira ei syö, jos kerran kyse ei ole protestoinnista tai nirsoilusta?
Syitä koiran syömättömyyteen:
- Koiralla on sairaus, kipu tai lääkitys, joka vähentää ruokahalua – siksi kannattaa aina mennä eläinlääkäriin ensin.
- Koiralla on stressi, joka aiheutuu muutosta, yksinolosta, muutoksista elämässä, narttukoirien juoksuista, ympäristön äänistä tai muusta.
- Koira yhdistää kyseisen ruuan kipuun, kuten närästykseen tai pahoinvointiin (vrt. ihmisen oksennustauti ja sitä edeltävä ateria).
- Koira on masentunut, esimerkiksi sen kaverin kuoltua.
- Koira on passiivinen ja liikkuu huonosti – liike lisää ruokahalua.
- Koira saa liikaa ruokaa. Etenkin pienikokoisten koirien tarvitseman ruokamäärän yliarviointi on yleistä. Tällöin koira jättää herkästi osan ruuasta syömättä.
- Ruoka, tai ruokailutilanne ei tarjoa koiralle riittävästi mielihyvää. Jos koiralla ei ole riittävästi mahdollisuuksia täyttää ruokaan liittyviä käyttäytymistarpeitaan, voi se vaikuttaa ruokahaluun. Toisaalta, jokaisella koiralla on myös makumieltymyksensä ja ruuan tulisi vastata yksilön mieltymyksiä niin maultaan kuin koostumukseltaankin.
- Ruuan tarjoaminen on koirasta epämiellyttävää, esim. metallikupin koliseva ääni voi olla koiran mielestä ruokailua häiritsevää tai jopa pelottavaa.
Koirasta tulee aina huolestua, jos sillä ei ole ruokahalua, varsinkin jos ruokahaluttomuus on toistuvaa ja pitkäkestoista. Puheet nirsoilusta kannattaa heti kättelyssä unohtaa ja toimittaa koira eläinlääkärin puheille, jotta todellinen ongelma syömättömyyden taustalla voidaan selvittää. Mikäli ruokahaluttomuuteen ei löydy selkeää syytä helpoilla ruokintaratkaisuilla, kuten stressitekijöihin vaikuttamalla tai ruuan koostumusta, ruokailutapoja tai -aikoja säätämällä, voidaan ruokahaluttomuuden muita syitä pohtia vasta sitten kun terveydellisten tai elimellisten syyt ruokahaluttomuuteen on suljettu pois.
Älä lisää koiran konfliktia syömiseen
Erittäin haitallinen ohje on ottaa koiralta ruoka pois, jos se ei heti ala syömään. Toivon, että tätä ei kukaan tee, koska käytännössä tämä on koiran nälättämistä eli perustarpeilla leikkimistä. Tämä on kuitenkin erityisen hyvä muistutus siitä, miten katsomme koiran ongelmia ensisijaisesti omasta näkökulmastamme. Syömättömyydessä emme välttämättä piittaa siitä, mitä ongelma on koiralle vaan ensisijaisesti siitä, mitä se on meille.
Kun koira ei syö, älä jää seuraamaan tilannetta
Omistajan velvollisuus on huolehtia koiran hyvinvoinnista. Mikäli koira on pitkään ja toistuvasti syömättä, se on merkki siitä, että koira ei voi hyvin. Koiralla voi olla huono olo tai närästys tai jokin vakavampi kipu, joka estää sitä syömästä. Pahoinvointi ei aina johda oksentamiseen, joten koiran ruokailunjälkeistä oloa kannattaa havainnoida tarkkaan, jotta osaa tunnistaa pienemmät huonon olon merkit. Koira kieltäytyy usein syömästä sitä ruokaa, joka aiheuttaa sille pahoinvointia tai epämukavaa oloa. Tällöin se saattaa mielellään syödä uutta ruokaa, koska sillä ei ole uudesta ruuasta ikäviä kokemuksia. Nykyisin on tarjolla monenlaisia ruokavaihtoehtoja, mutta jos ruoka on edelleen koiralle sopimatonta, tai sillä on jokin sairaus joka aiheuttaa ruokailunjälkeistä kipua tai epämukavuutta, alkaa koira lopulta usein välttelemään myös uutta ruokaa, joka maistui sille hyvin aluksi.
Ota aina koiran syömättömyys vakavasti ja hae koiralle apua. Jos kaipaat apua koirasi ruokintaratkaisuihin tai neuvoja ruokahaluttomuuden syiden selvittämiseksi, varaa aika ravitsemusneuvojallemme.