EK-logo-vaaka_5@4x

Koira oksentaa

Koiran oksentelun syynä voi olla jokin sairaus tai hetkellinen vatsan ärsytys. Koira voi oksentaa kun se on syönyt jotain sopimatonta, kuten puuta tai lelunpalasia. Toisaalta oksentaminen voi johtua vatsataudista tai muusta sairaudesta tai liian pitkästä ruokintavälistä. Oksentaminen ei aina ole vaarallista, mutta koiran tapoja on syytä seurailla. Jos koira oksentaa säännöllisesti esimerkiksi aina syötyään, kertoo se usein ruuan sopimattomuudesta. Myös ruuan hotkiminen aiheuttaa usein sen, että koira oksentaakin pureskelemattoman ja sulamattoman ruuan takaisin ulos pian ruokailun jälkeen. 

Kun koira oksentaa, mitä tehdä?

Kaikki koirat oksentavat joskus. Koiran ruuansulatuselimistö on suunniteltu siten, että se voi syödä ruokansa isoina paloina ja suuria määriä kerrallaan. Mahalaukku siivilöi syödyn ruuan hitaammin sulavat osat kuten luunpalat tai porkkanat, kun muu syöty ruoka on jo sulanut ja siirtyy ruuansulatuksessa eteenpäin. Nämä hitaammin sulavat ruoka-aineet voivat viipyä vatsassa vuorokausien ajan ja tällä tavalla elimistö pyrkii varmistamaan ettei mitään sopimatonta tai myrkyllistä pääse elimistöön. Koiralla onkin herkkä oksennusrefleksi ja oksentaminen toimii varotoimenpiteenä koiraeläimelle tyypilliselle ruokailulle, jossa vatsaan päätyy kerralla isoja määriä ruokaa suurina paloina.

Koira voi oksentaa kepinpalasia, ruohoa, puruluunkappaleita tai jotain muuta epämääräistä, jota koira on syönyt. Satunnainen oksentaminen ei ole vaarallista ja syömättömäksi kelpaamattomien asioiden pois oksentaminen kertoo siitä että vatsan ominaisuus toimii kuten sen tulisikin, eikä vierasesineet kulkeudu ruuansulatuselimistössä eteenpäin, mutta kannattaa myös tarkkailla, onko koiralla tapana syödä ruuaksi kelpaamattomia asioita ja sitten oksentaa niitä ulos. Jos oksentelu toistuu, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Jotkut koirat yrittävät hotkimalla ja syömällä melkein mitä tahansa matonhapsuista huonekasveihin helpottaa huonoa oloaan ja pahoinvointiaan. Monet koirat yrittävät helpottaa omaa oloaan syömällä ruohoa. Ruohon syömisen syitä ei tunneta kovin hyvin ja käytöksen taustalla voi olla harmiton tapakin, mutta säännöllisesti toistuva ruohon haukkailu voi kertoa ruuansulatuselimistön oireista, jota koira yrittää helpottaa aktivoimalla ruuansulatustaan. Jos koira syö ruohoa usein ja siihen liittyy myös oksentaminen, on koiran ruokintaa ja terveyttä syytä tarkastella.

Koira oksentaa keltaista vaahtoa

Joskus koiran oksentelu johtuu siitä, että koiran ruokintaväli venyy liian pitkäksi. Tällöin oksennus on yleensä keltaista nestettä ja tyypillisesti tätä tapahtuu esimerkiksi viikonloppuisin aamulla, kun nukutaan pidempään ja aamuruoka viivästyy arkipäiviin verrattuna. Tätä kutsutaan tyhjän mahan oksentamiseksi, eli koiran elimistö odottaa ruokaa tiettyyn aikaan ja valmistautuu siihen erittämällä vatsahappoja ja sappinestettä, mutta koska ruoka tuleekin tavallista myöhemmin, vatsahapot ärsyttävät lopulta tyhjää vatsaa niin että elimistö haluaa ylimääräisestä happamasta nesteestä eroon. Tätä voi ehkäistä antamalla koiralle ruokaa useammin tai vaihtelevina kellonaikoina. Kellontarkkaan ruokailevan koiran elimistö alkaa valmistautua ruoka-aikaan jo ennen kuin ruokailu alkaa. Vastahapot ärsyttävät tyhjää vatsaa herkästi erityisesti silloin, jos ruoka-aika viivästyykin ja tyhjän vatsan oksentaminen on tällöin yleinen oire. Koiran ruuansulatuselimistön hyvinvoinnin kannalta voi olla parempi, ettei koira söisi aina samaan aikaan ja toisaalta se että koira kuitenkin söisi riittävän usein, mikäli paastoaminen aiheuttaa koiralle oireita. Vaikka tyhjän mahan oksentaminen on ns. “normaalia”, se silti tarkoittaa, että koiralla on todella huono olo, joten tätä ilmiötä pitäisi välttää.

Mikäli koirasi kärsii tyhjän mahan oksentelusta, voi ruoka-annoksen koostamisen ja ruokinta-aikojen tarkastelulla olla tärkeä rooli. Voit varata meiltä matalan kynnyksen ravitsemusneuvontaa ja saada koirasi ruokinnan parempaan tasapainoon. Varaa ravitsemusneuvonta-aika.

Ota herkästi yhteys eläinlääkäriin

Säännöllinen oksentelu ei ole normaalia, ja koira kannattaa viedä lääkäriin jos oksentelu on säännöllistä tai jos koira oksentaa myös juodun veden. Tällöin voi olla kyse jostain sairaudesta, kuten vatsataudista, gastriitista, jopa suolitukoksesta tai vatsalaukun kiertymästä. Samoin jos koira yrittää oksentaa, mutta mitään ei tule ulos, kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä mieluummin aikaisessa vaiheessa kuin myöhään, koira voi mennä äkkiä heikkoon kuntoon jos se oksentaa paljon lyhyessä ajassa ja jos se ei syö eikä juo. Koiran vointia on syytä tarkkailla.

Yksilöllinen puhelinneuvonta

Yksilöllistä apua ongelmiin lemmikkisi kanssa, helposti ja nopeasti! Puhelinneuvonnassa apunasi on eläinten käytösneuvoja ja -kouluttaja Jaana Pohjola.