Koira oksentaa

Koiran oksentelun syynä voi olla jokin sairaus tai hetkellinen vatsan ärsytys. Koira voi oksentaa kun se on syönyt jotain sopimatonta, kuten puuta tai lelunpalasia. Toisaalta oksentaminen voi johtua vatsataudista tai muusta sairaudesta tai liian pitkästä ruokintavälistä. Oksentaminen ei aina ole vaarallista, mutta koiran tapoja on syytä seurailla.

Kun koira oksentaa mitä tehdä?

Kaikki koirat oksentavat joskus. Koira voi oksentaa kepinpalasia, ruohoa, puruluunkappaleita tai jotain muuta epämääräistä, jota koira on syönyt. Satunnainen oksentaminen ei ole vaarallista, mutta jos oksentelu toistuu, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Kannattaa myös tarkkailla, onko koiralla tapana syödä ruuaksi kelpaamattomia asioita ja sitten oksentaa niitä ulos. Jotkut koirat yrittävät hotkimalla ja syömällä melkein mitä tahansa matonhapsuista huonekasveihin helpottaa huonoa oloaan ja pahoinvointiaan.

Osa koirista tarvitsee säännöllisen ruokarytmin

Joskus koiran oksentelu johtuu siitä, että koiran ruokintaväli venyy liian pitkäksi. Tällöin oksennus on yleensä keltaista nestettä ja tyypillisesti tätä tapahtuu esimerkiksi viikonloppuisin aamulla, kun nukutaan pidempään ja aamuruoka viivästyy arkipäiviin verrattuna. Tätä kutsutaan tyhjän mahan oksentamiseksi, eli koiran maha odottaa ruokaa tiettyyn aikaan mutta ruoka tuleekin tavallista myöhemmin, ja tätä voi ehkäistä antamalla koiralle ruokaa useammin. Vaikka tyhjän mahan oksentaminen on ns. “normaalia”, se silti tarkoittaa, että koiralla on todella huono olo, joten tätä ilmiötä pitäisi välttää.

Ote herkästi yhteys eläinlääkäriin

Säännöllinen oksentelu ei ole normaalia, ja koira kannattaa viedä lääkäriin jos oksentelu on säännöllistä. Tällöin voi olla kyse jostain sairaudesta, kuten vatsataudista. Samoin jos koira yrittää oksentaa, mutta mitään ei tule ulos, kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä mieluummin aikaisessa vaiheessa kuin myöhään, koira voi mennä äkkiä heikkoon kuntoon jos se oksentaa paljon lyhyessä ajassa ja jos se ei syö eikä juo. Koiran vointia on syytä tarkkailla.