Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Miksi koira syö kakkaa tai muuta sopimatonta?

Miksi koira syö kakkaa?

Miksi koira syö kakkaa? Koira voi syödä omia tai toisten koirien ulosteita. Tarkkaa yhtä syytä tähän ilmiöön ei tunneta, ja taustalla voi olla esimerkiksi jonkin ravintoaineen puute. Keskimäärin joka neljäs koira syö kakkaa, ja eniten tätä harrastavat koiranpennut. Kakan syönti voi johtua näistä syistä:

  • Pentu on oppinut tavan emoltaan
  • Koira hakee kakasta jotakin tiettyä ravintoainetta
  • Koira on nälkäinen
  • Koira on stressaantunut ja vailla virikkeitä
  • Koiralla on jokin sairaus, joka aiheuttaa kakan syöntiä

Koira saattaa olla luontaisesti kiinnostunut ulosteista ja joskus käy niin, että niiden arvo ja sitä myös kiinnostus vain kasvaa sitä myötä kun ihminen yrittää koiraa estää niitä tutkimasta ja syömästä. Kuitenkin koira kannattaa käyttää lääkärissä, jos se alkaa yhtäkkiä kiinnostumaan toisten koirien tai omista ulosteista. Koiran historia ja pentuaika vaikuttaa myös siihen, onko se kiinnostunut kakan syömisestä, mutta omistajalla on myös rooli tässä toiminnassa. Jos koira tuntee itsensä nälkäiseksi tai se on ollut elämänsä aikana nälissään, voi silloin kakan syöminen olla todennäköisempää kuin sellaisilla koirilla, jotka eivät ole kärsineet nälästä.

Kun koira syö kakkaa, kannattaa ensin ottaa asia seurantaan. Jos koira syö pieniä määriä, eikä tule kipeäksi syömisestä, asian voi antaa olla. Jos taas koira syö yhä enemmän kakkaa ja yhä useammissa tilanteissa, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen. Koiraa ei kannata yrittää kieltää syömästä kakkaa, koska se vain yleensä pahentaa tilannetta – varsinkin jos koira kokee että ihminen aktivoituu aina kun koira hakeutuu kakkakasalle. Sen sijaan voi kokeilla palkita koiraa jollakin herkulla, kun se jättää kakat rauhaan.

Miksi koira syö jäniksen tai hevosen papanoita?

Kasvinsyöjien ulosteiden syöminen on koiralla normaalia toimintaa, ja se on harvoin mitenkään haitallista. Koirat ovat tyypillisesti kiinnostuneita kasvinsyöjien papanoista, eikä se sinänsä ole poikkeuksellista. Koirat ovat uteliaita eläimiä ja saattavat helposti maistaa monenlaisia löytämiään papanoita. Mikäli koira syö kasvinsyöjien ulosteita silloin tällöin ja maltillisia määriä, ei tilanteesta tarvitse huolestua.

Koiran kiinnostusta jäniksenpapanoihin tulee monesti vahingossa lisättyä koiraa kieltämällä. Varsinkin pennut oppivat nopeasti, että kisailu taluttajan kanssa on hauskaa ja osittain koira voi kiinnostua syömään löytämiään aarteita siitä syystä, että se on tehokas tapa saada ihmiseltä huomiota. Ihminen ajattelee usein asiat omasta näkökulmastaan ja kokee, että koira jotenkin ymmärtäisi mikä on sallittua tai kiellettyä. Koiralle voidaan opettaa monia asioita, kuten jättämään papanat syömättä, mutta opettaminen ei onnistu kieltojen kautta siitä syystä, että ihminen ei täydellisesti pysty koiraa valvomaan kaikissa tilanteissa ja papanoiden löytämisestä tuleekin hauska peli.

Miksi koira syö ruohoa?

Lähes jokainen koira syö joskus ruohoa ja osa koirista oksentaa sen jälkeen. Ruohon syöminen on edelleen mysteeri, eikä sille ole olemassa yhtä selkeää syytä. Osa koirista osoittaa epämukavuuden merkkejä ennen ruohon syömistä, mutta isompi osa ei osoita. Samoin, osa koirista oksentaa ruohonsyönnin jälkeen, mutta isompi osa ei oksenna. Ruohon syöminen voi siis liittyä siihen, että koria yrittää helpottaa epämukavaa oloaan tai närästystään syömällä ruohoa. Joskus koira voi syödä kotona huonekasvien lehtiä tai vaikkapa maton hapsuja samassa tarkoituksessa miltei pakonomaisesti; tällöin kyse on usein närästyksestä.

Koira voi syödä ruohoa myös uteliaisuudesta ja yksi teoria on kuidun tarpeen täyttäminen, eikä siihen välttämättä liity huonoa oloa. Joskus ihminen tulee vahvistaneeksi koiran ruohonsyömistä, jos siihen aina puututaan voimakkaasti. Mikäli koiran ruohonsyönti on ongelma, kannattaa seurata koiraa ja alkaa epäillä närästystä jos koira alkaa pakonomaisesti etsiä syötävää ruohoa tai jos koira vaikuttaa huonovointiselta.

Miksi koira syö leluja, kiviä tai kangasta?

Koirien uteliaisuus ja nälkä ajavat niitä maistelemaan asioita, jotka eivät ole syötäviä. Koira voi ruuan koostumuksen, ravintoarvon tai jonkun sairauden takia tuntea itsensä jatkuvasti nälkäiseksi, ja se voi hakea oloonsa helpotusta syömällä mitä tahansa, myös ei-syötäviä asioita.

Kyseessä on niin sanottu pica-käyttäytyminen, jonka taustalla on usein ruuansulatuksen ongelmat. Koira kannattaa viedä lääkärin tutkittavaksi jos se syö toistuvasti muuta kuin ruokaa tai sulavia asioita. Mikäli koiralla esiintyy taipumusta hotkimiseen tai esimerkiksi lelujen osien syömiseen, kannattaa varmistaa että lelut ovat turvallisia, eikä niistä irtoa palasia. Osalla koirista hotkimista esiintyy pelottavissa ja kiihdyttävissä tilanteissa ja osalla koirista tilanteisiin liittyy ruoka, eli koira saattaa nielaista vaikkapa sukan, jos siinä on ruuan hajua.

Mikäli koiralla on pakonomainen tarve syödä jotakin, kannattaa se käyttää lääkärissä. Taustalla voi olla huonovointisuus tai nälän tunne ja ongelma voi ratketa kun koiralle löytyy sopiva ruokavalio.

Mitä voi tehdä jos koiralla on tapana syödä jotain sopimatonta?

  • Jos koira syö toistuvasti jotakin vaarallista ja syöminen on pakonomaista, vie koira eläinlääkäriin tutkittavaksi
  • Seuraa tilanteita ja kirjaa niitä ylös – muistiinpanoista saattaa löytyä tärkeää tietoa
  • Yritä suunnata koiran huomio muualle esimerkiksi palkitsemalla sitä
  • Älä lähde kilpailemaan koiran kanssa tai kaivamaan sen suusta mitään, ellei kyseessä ole hätätapaus – koira oppii nopeasti puolustamaan aarteitaan ja pois ottaminen vain lisää sen kiinnostusta
  • Kiinnostu syystä ongelman taustalla enemmän, ja pohdi, mikä syömistä voi aiheuttaa – hakeeko koira huomiota vai kenties helpotusta oloonsa?