Koiran juoksut

Koiran juoksut eli kiima-aika alkavat puolen ja kahden ikävuoden välillä ja niitä esiintyy koirasta riippuen kaksi kertaa vuodessa. Koiran rotu ja koko vaikuttaa juoksuihin. Juoksujen aikana koira vuotaa reilun viikon ajan ja juoksuissa on erilaisia vaiheita.

Miten koiran juoksut vaikuttavat sen käyttäytymiseen?

Käyttäytymisen kannalta koira voi oireilla näin:

  • koira voi tavallista ystävällisempi, varsinkin uroskoiria kohtaan
  • ruokahalu voi muuttua – se voi joko kasvaa tai vähentyä
  • koira käy useammin pissalla ja nuolee itseään enemmän
  • koira saattaa olla hermostunut, läähättää enemmän ja olla tavallista aggressiivisempi varsinkin narttukoiria kohtaan
  • jotkut koirat vaikuttavat “masentuneilta” eli ovat tavallista passiivisempia juoksujen aikaan
  • joskus koira voi pyrkiä karkaamaan kotoa ja se vetää puoleensa uroskoiria pitkänkin matkan päästä

Kannattaako narttukoira leikata?

Koiran leikkaamisella voidaan välttää monenlaisia sairauksia, mutta monia ihmisiä mietityttää miten leikkaaminen vaikuttaa koiran käyttäytymiseen. Käyttäytymisen merkittävin muutos on pysyvyys, eli leikkaamisen myötä koiran juoksujen aikaiset käyttäytymismuutokset jäävät pois ja koira vaikuttaa näin pitkällä aikavälillä tasaisemmalta käyttäytymisen kannalta. Leikkaamisen on joitakin vuosikymmeniä sitten ajateltu “korjaavan” lähes kaikki koirien käyttäytymisongelmat, ja sitä on tarjottu ratkaisuksi melkein kaikkiin haasteisiin. Leikkaaminen ei poista koiralta mitään käyttäytymisongelmia sellaisenaan, mutta se kyllä vaikuttaa koira käyttäytymiseen.

Miten koiran leikkaaminen vaikuttaa sen käyttäytymiseen?

On hyvin vaikea tietää tarkalleen, miten leikkaaminen tulee vaikuttamaan johonkin koiraan, koska kaikki koirat ovat yksilöitä. Vaikutukset tiedetään vasta jälkikäteen. Narttukoiran leikkaaminen voi vaikuttaa myös kielteisellä tavalla koiran käyttäytymiseen – laajojen kyselytutkimusten mukaan leikkaminen vaikutti lisäävän koiran aggressiivista käyttäytymistä, varsinkin jos koira oli streriloitu nuorena. Kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa koiran mahdollisesta leikkaamisesta ja miettiä kokonaisuutta omalta kannalta parhain päin.