Koiran valeraskaus

Koiran valeraskaus on todella yleinen ilmiö, eikä se ole sairaus. Se tulee leikkaamattomille narttukoirille yleensä juoksujen jälkeen ja oireet kestävät noin kahdesta kolmeen viikkoon.

Valeraskauden oireina esiintyy yleensä näitä ilmiöitä:

  • nisät turpoavat ja niistä voi tulla maitoa
  • koira rakentaa pesää esimerkiksi sohvaan tai muualle, se kerää pesään leluja joita se hoitaa
  • koiran ruokahalu voi olla huono tai se voi oksennella
  • koira voi olla tavallista levottomampi tai vaikuttaa masentuneelta

Koiran valeraskaus liittyy koiran hormonitoimintaan ja se on normaali vaihe, joka menee ohi itsestään. Joskus oireet ovat vakavampia, kuten nisätulehdus. Valeraskaus on hyvä esimerkki koiran käyttäytymisestä, jota säätelevät todennäköisesti hormonit. Ilmiö alkaa ja päättyy yleensä itsestään eikä se ole mitenkään vakava tila koiralle. Harmillisesti valeraskautta selitetään joskus liikaa ihmisen näkökulmasta, ikään kuin koira vain keksisi yhtäkkiä alkaa hoitamaan kuvitteellisia pentuja. On tärkeä huomata, että koira ei voi valeraskaudelleen yhtään mitään, eikä tilannetta auta ihminen joka ei ymmärrä koiraa tässä tilanteessa.

Miten valeraskautta hoidetaan?

Valeraskautta ei ilmene leikatuilla koirilla, joten leikkaaminen on tehokas tapa ehkäistä valeraskauksia jatkossa. Valeraskaus ei lähtökohtaisesti ole koiralle vaarallinen tila, joten jos oireet ovat lieviä, siitä ei tarvitse olla huolissaan. Valeraskauden ensisijainen hoito on suunnata koiran huomiota muualle mielekkäällä tavalla, kuten leikkimällä ja viettämällä aikaa yhdessä. Koiran ajankäyttö vaikuttaa valeraskauteen, eli mitä vähemmän koiralla on muuta mielekästä tekemistä, sitä enemmän se todennäköisesti viettää aikaa pesässään.