Miksi koira piehtaroi hajuissa, kuten raatojen päällä?

Mikä koiraa viehättää ällöttävissä hajuissa?

Koira piehtaroi hajuissa, joita se löytää metsästä tai lenkiltä. Varsinaista syytä ei tälle ällöttävälle käyttäytymiselle tiedetä, ja tästä syystä siihen vaikuttaminen kestävällä tavalla on haastavaa. Kaikenlaisessa pahanhajuisessa piehtarointi on koirille täysin normaalia toimintaa, ja ihmiselle erittäin ällöttävää. Tarkkaa syytä toiminnalle ei tunneta. On teorioita siitä, että koira yrittää peittää tällä tavalla oman ominaishajunsa tai että koira haluaa ottaa löytämänsä ihanan hajun mukaan kotiin toisillekin ihasteltavaksi. Yhden teorian mukaan koira haluaa piehtaroimalla itse jättää merkin samaan kohtaan.

Koira haistaa kerrokselliset hajut

Emme voi ymmärtää koiran viehtymystä kamaliin hajuihin, koska koiran hajuaistia on niin vaikea ymmärtää. Siinä missä ihminen haistaa jonkin pahan hajun, koira haistaa useita kerroksia samasta kohdasta. Koira saa hajuista huomattavasti enemmän irti kuin ihminen ja voi olla, että koira haistaa jotain kiinnostavaa siinä missä meille haju on vain löyhkä.

Koira piehtaroi hajuissa viedäkseen ne kotiin?

Yksi teoria on se, että koira haluaisi kuljettaa löytämänsä hajun ja mahdollisen ruokalähteen kotiin. Monet koiraeläimet ovat raadonsyöjiä, ja koiratkin etsivät monesti ruokaa tunkioilta, ja tämän teorian mukaan koira voisi viedä kotona oleville tiedoksi hyvän ruokapaikan tiedot.

Haluaako koira merkitä paikan omakseen?

Toinen teoria kaikissa ällöttävissä hajuissa piehtarointiin liittyy siihen, että koira haluaisi piehtaroimalla jättää oman hajunsa paikalle. Koira voisi jättää oman hajunsa paikalle ikään kuin varoitukseksi.

Koira piehtaroi hajuissa peittääkseen oman hajunsa?

Kolmas teoria on, että koira yrittäisi piehtaroimalla peittää oman hajunsa ja näin tavallaan naamioida itseään huomaamattomaksi. Näin saaliseläin ei välttämättä huomaisi koiran hajua raadonhajun alta.

Koiran käyttäytyminen on edelleen mysteeri

Koiran käyttäytymisestä ei tiedetä läheskään kaikkea, ja onkin kiehtovaa pohtia mistä tarve piehtaroida kaikessa pahanhajuisessa oikein kumpuaa. On melko varmaa, että piehtarointi ei kumpua siitä, että koira tahallaan haluaa aiheuttaa ihmiselle ongelmia, vaan kyse on jostakin koiralle todennäköisesti sisäsyntyisestä tarpeesta, joka ilmenee osalla koirista voimakkaammin kuin toisilla.

Mitä ongelmalle voi tehdä?

Jos koiralla on taipumus pyöriä pahanhajuisissa löydöissä, ensisijainen keino on välttää paikkoja, joissa näitä esiintyy. Koiran jatkuva estäminen vain lisää sen kiinnostusta ja koira ei voi käsittää, miksi ilmiössä on jotain pahaa. Koiran huomiota voi suunnata muualle ja palkitsemalla opettaa koira jättämään hajuaarteet rauhaan.