Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Koiran lopetus – kun on aika päästää irti

Koiran lopetus eli eutanasia on ikävä mutta välttämätön toimenpide, joka kuuluu koiran pitämiseen. Koiran lopetuksen tekee eläinlääkäri, ja koira voidaan lopettaa joko eläinlääkärin vastaanotolla tai kotona, jos eläinlääkäri tekee kotikäyntejä. Koiran eutanasiassa koira rauhoitetaan pistoksella, jonka jälkeen sille annetaan lopetusaine. Tämän jälkeen eläinlääkäri toteaa koiran kuolleeksi.

Koiran lopetus kuuluu vastuulliseen koiranpitoon

Koiralle tulee vanhemmiten ja joskus hyvinkin nuorena erilaisia kipuja ja sairauksia. Eläinlääkärin ja omistajan kannattaa yhdessä pohtia sitä, millainen koiran elämänlaatu on kipujen ja sairauksien kanssa. Vaikka eutanasiapäätös on usein se vaikein päätös koiranomistajalle, sillä on kuitenkin koiraa suojeleva tarkoitus – koiran elämä ei saisi olla pelkkää kipua ja kärsimystä. Toisaalta eutanasiaan voi olla myös käyttäytymiseen liittyviä syitä; aina koiran käyttäytymiseen ei löydy selitystä, vaikka kuinka tutkitaan. Joskus on tehtävä lopetuspäätös, vaikka selkeää fyysistä sairautta ei löydettäisi.

Omistaja vastaa koiran elämänlaadusta

Kun iäkäs koira vähitellen alkaa kärsiä esimerkiksi nivelkivuista, omistaja ei tätä osaa välttämättä huomata. Omaa koiraa on hyviin haastava katsoa ulkopuolisen silmin, kun koiraa näkee joka päivä ja mahdolliseen kipukäyttäytymiseenkin silmä tottuu. Lisäksi koiran lopetuspäätökseen vaikuttaa irtipäästämisen vaikeus. Kuitenkin koiran elämä ja sen laatu on omistajan vastuulla ja omistajan tehtävään kuuluu arvioida, milloin mahdolliset lääkitykset eivät enää toimi riittävällä tavalla ja milloin elämä alkaa olla enemmän kärsimystä kuin nautintoa. On hyvä kuunnella eläinlääkäriä koiran hyvinvoinnin ja elämänlaadun arvioinnissa kipujen suhteen. Koiran kaikki kivut eivät suinkaan näy päällepäin, eli koira voi olla hyvinkin kipeä ja liikkua normaalilla tavalla, vaikka sillä olisi jokin vakava kipua aiheuttava sairaus.

Mitä jos koira on vaikea käsitellä?

Mikäli koira pelkää eläinlääkäriä tai on muuten haastava käsitellä, voi omistajalle tulla pelko, että miten koiran lopetus saadaan tehtyä. Kannattaa rohkeasti kysyä, millaista apua eri eläinlääkäreillä on tilanteeseen tarjolla. On hyvin normaalia, että koira pelkää lääkärissä ja se voi olla hankalasti käsiteltävissä. Tästä huolimatta koiran lopetus pystytään tekemään koiraa kunnioittavalla tavalla.