Miksi kissani piilottelee sängyn alla?

Kissoja on kahdenlaisia. Ne reagoivat stressiin eri tavoin. Osalle kissoista tyypillistä on vetäytyä stressaavassa tilanteessa, kuten uuteen kotiin muutossa. Kissa voi piileskellä sängyn alla tai vaatekaapissa useita viikkoja, ja se ei näyttäydy omistajalleen juuri lainkaan. Olo saattaa tuntua epätoivoiselta, mutta kun ymmärtää kissan käyttäytymistä, voi tilannetta helpottaa ja kotoutumista nopeuttaa yksinkertaisilla toimenpiteillä. Vaikka matka piilostaan sähisevän kissan sylissä pitämiseen voi olla pitkä, sitä voi nopeuttaa kun on suunnitelma, jota noudattaa.

  1. Anna kissan tutustua asuntoon. Mitä tutummaksi paikat tulevat, sitä turvallisemmaksi kissa voi olonsa kokea. Tilan rajaamista en pidä perusteltuna ratkaisuna muuten kuin turvallisuussyistä hetkellisesti. Kissa todennäköisesti tutustuu paikkoihin silloin kun ihmiset nukkuvat ja se on hyvä asia. Pidä huoli siitä, että piiloja on riittävästi sekä vesipisteitä useampi kuin yksi – arat kissat saattavat unohtaa juomisen helposti.
  2. Käytä yö hyödyksi. Kissan on turvallista tutustua ihmisiin silloin kun he nukkuvat. Nukkuminen kissan kanssa on hyvä ja helppo tapa sosiaalistaa arkoja kissoja. 
  3. Hyödynnä piiloja ja lisää turvan tunnetta. Kissaa ei kannata väkisin ajaa pois piilostaan vasn houkutella sitä tutustumaan tilaan uusien piilojen ja turvasatamien avulla. Tee sohvan alta lakanatunneli pöydän alle tai vaatekaapista kissatorniin. Huolehdi siitä, että raapimisalustoja on hyvissä paikoissa ja kokeile laittaa kissanminttua uusiin piiloihin. Pahvilaatikot kahdella uloskäynnillä ovat hyviä ja edullisia tapoja aktivoida kissaa liikkumaan, samoin fleecehuovista tehdyt teltat sopivissa paikoissa saattavat auttaa. 

Tutustuminen tilaan ja ihmisiin on aikaa vievä prosessi, jota ei voi pakolla nopeuttaa. Tärkeää on itse esiintyä aina hyvässä valossa, eikä milloinkaan antaa kissalle huonoja kokemuksia ihmisistä. Väkisin sylissä pitämisellä ei saa hyvää aikaan, omaehtoisuus kissan puolelta täytyy olla ykköstavoite. Prosessit ottavat aikaa, mutta hyvän suunnitelman kanssa tekeminen tuottaa tulosta, ja arinkin kissa yleensä kömpii piilostaan ulos jonain päivänä. 

Mitä mielessä?