Miten saan kissan kuljetuskoppaan? Vältä yleinen virhe!

Miksi kissa on niin vaikea saada kuljetuskoppaan ja mitä voi tehdä kun eläinlääkäriin pitäisi päästä eikä kissa anna kiinni? Kissan saaminen kuljetuskoppaan on usein haastavaa, koska kissalla voi olla ikäviä kokemuksia kopasta. Parhaimmillaan kuljetuskoppa on kissalle turvapaikka, johon se menee mielellään. Pahimmillaan kuljetukoppa on stressinaiheuttaja, joka saa kissan pakenemaan paikalta.

Älä aliarvioi kissaa

Monesti neuvotaan, että kissa tottuu kuljetuskoppaan kun koppaa pidetään kissan saatavilla koko ajan. Ajatellaan, että kissa oppii koppaan jos se viettää siellä aikaa ja esimerkiksi nukkuu siellä. Mielestäni koppaa kyllä voi pitää kissan saatavilla koko ajan, mutta sillä on oikean matkustamisen kannalta minimaalinen merkitys. Tilanne muuttuu heti toisenlaiseksi, kun koppa siirretään eteiseen ja ollaan oikeasti lähdössä reissuun. Kissa kyllä oppii missä kontekstissa koppa on turvallinen ja milloin se on vaarallinen, ei siis kannata olettaa, että kissa tottuu matkustamiseen sillä, että se nukkuu kopassa. Pentujen kanssa tämä voi toimia, mutta jos kissalla on kokemus matkustamisesta, se tuskin toimii.

Kuljetuskoppa ei ole kissalle neutraali asia

Aivan pienelle pennulle kuljetuskoppa voi olla neutraali asia. Kuitenkin heti yhden kokemuksen jälkeen kopan neutraalius on tiessään – kissa voi epäillä paitsi itse matkaa, myös sitä että se suljetaan pieneen laatikkoon. Tämä on se syy, miksi kissaa ei pysty yleensä opettamaan koppaan pelkästään ruokkimalla sitä sinne tai palkitsemalla namien avulla koppaan sisälle. Kissa toimii monesti harjoitustilanteessa kuten hevonen lastausharjoituksessa – kissa jättää helposti takajalat kopan ulkopuolelle ja kurottelee nameja niin, että luukkua ei voi vahingossa sulkea.

Kuljetuskopassa oleskelu ei riitä

Vaikka kissan saisi opetettua koppaan namien avulla, matkustus on silti ihan eri asia – siihen liittyy autoilu ja matkan mahdollisesti ikävä määränpää. Monesti oikean reissun jälkeen kissa jälleen välttelee koppaan menoa, mikä ei tietenkään ole toivottavaa. Kissalle pitäisi harjoittelun alkuvaiheesta alkaen luoda mielikuvaa siitä, että koppa todellakin liittyy matkailuun ja että matkan määränpää on aina mielekäs.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa näytän mitkä kaksi kikkaa ovat oleelliset, kun kissaa opetetaan kuljetuskoppaan.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?