Koira seuraa joka paikkaan

Koira on seurallinen eläin

Koira haluaa olla mukana kaikessa, ja se mielellään viettää aikaa ihmisten kanssa ja seuraa joka paikkaan kotona. Usein se, että koira seurailee ihmisiä eri huoneisiin, on jossain määrin normaalia. Joskus jatkuva seurailu voi aiheuttaa ongelmia, esimerkiksi jos ihminen menee toiseen huoneeseen tai ulos oven taakse ja koira siitä ahdistuu. Jatkuva seurailu voi myös olla viesti siitä, että koiran levon ja unen määrä jää liian vähäiseksi ja koira ei pysty rentoutumaan kunnolla.

Koiraa harmittaa, jos se ei pääse ihmisen mukaan joka paikkaan, eikä koira osaa itse tehdä itselleen hyviä ratkaisuja. Koirissa on toki eroja – osa koirista ei noteeraa mitenkään jos ihminen menee toiseen huoneeseen ja osa koirista pomppaa heti ylös kun ihminen suunnittelee nousevansa sohvalta. Seuraaminen voi olla myös tilannekohtaista, eli päivällä koira voi seurata koko ajan, mutta yöllä koira ei seuraa.

Voiko kyseessä olla eroahdistus?

Jos koira seuraa joka paikkaan asunnossa ja ahdistuu ihmisen mennessä näkymättömiin, voi se kertoa eroahdistuksesta. Tämä ilmiö on normaali, harvoin koiria tulee teljettyä portin taakse tai toiseen huoneeseen huvin vuoksi. Koiraa voi opettaa pienin askelin sietämään sitä, että ihminen voi olla toisessa huoneessa tai mennä ulos asunnosta. Sitä ei voi tehdä nopeasti tai radikaalisti, koska koira voi helposti ahdistua liian nopeista muutoksista. On tärkeää harjoitella kaikkien koirien kanssa sitä, että ne osaavat olla tarvittaessa portin takana.

Turvallisuudentunne edellä

Koirat ovat erilaisia, kukin omanlaisensa yksilö. Osa kiinnittyy enemmän ihmisiin ja osa taas vähemmän. Ei ole omistajan vika, jos koira ahdistuu yksin jäädessään, mutta koiraa voi valmentaa yksin jäämiseen. Koira rakastaa rutiineja, joita voi luoda, vaikka elämä olisi epäsäännöllistä. Kaiken ei tarvitse tapahtua samaan aikaan, mutta tietyt koiralle tärkeät asiat olisi hyvä tehdä tietyssä järjestyksessä. Rutiinin kautta koiralle on mahdollista opettaa portin takana itsenäisesti olemista ja yksin jäämistä asuntoon. Koira oppii rutiineja, vaikka niitä ei erikseen sille opetettaisi. Koira oppii, että se voi odottaa kun ihminen käy vessassa tai suihkussa. Näitä tilanteita kannattaakin hyödyntää kun yksinoloharjoittelua siirretään muihin tilanteisiin.

Tarvitseeko koiran seuraamiseen puuttua?

Koiran voi antaa seurata ihmistä vapaasti kotona, ellei se ole häiritsevää. Näitä näkökulmia kannattaa pohtia:

  • Jääkö koiralta lepo liian vähäiseksi, kun se seurailee ihmisiä kotona – koira tarvitsee enemmän unta kuin ihminen
  • Voiko koira stressata kun se seuraa ihmisiä – pelkääkö se että ihmiset jättävät sen yksin
  • Ahdistuuko koira heti jos sillä ei ole näköyhteyttä ihmisiin – tämä voi kertoa ongelmasta

Mikäli seuraamiseen päätetään puuttua, sitä ei voi tehdä koiraa kieltämällä, vaan rutiinien kautta. Kannattaa ottaa esimerkiksi joku hetki päivästä, kun koira laitetaan portin taakse tekemään omia juttujaan ja lepäämään.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista