Koira haukkuu yksin kotona

Miksi koira haukkuu yksin kotona?

Kun koira haukkuu yksin kotona, se usein rasittaa naapureita ja naapurisuhteita. Koira voi haukkua, vinkua, ulvoa ja olla kiihtynyt yksin jäädessään ja tämä voi kertoa yksinolo-ongelmista. Kun koira haukkuu yksin jäädessään, mutta ei silloin kun omistajat ovat kotona, viittaa yksinolo-ongelmaan. Koira voi haukkua ovella tai ikkunalla turhautuneesti ja tällä tavalla “vaatia” omistajaa palaamaan kotiin. Toisaalta koira voi haukkua muualla asunnossa erilaisille asunnon ulkopuolelta kantautuville äänille. Haukun taustalla voi siis olla monta syytä.

Koiralla on monenlaisia haukkuja

Koiran haukkumisen sävy on erilainen riippuen haukun syystä. Jos koira on turhautunut, se usein haukkuu niin, että haukkujen välissä on selkeä tauko. Jos taas koira hälyttää eli reagoi asunnon ulkopuolisiin ääniin, haukkujen välissä ei ole niin selkeää taukoa. Vinkuminen voi kertoa ahdistuksesta ja turhautumisesta. Ulvominen taas on erityisesti pitkän matkan viestintään kehitetty tyyli, joka on usein kutsuhuuto omistajalle. On tärkeää oppia havainnoimaan omaa koiraa, jotta voi päätellä mitä koira haukkumisella tavoittelee kussakin tilanteessa.

Tunnista syy haukkumisen taustalla

Koira voi haukkua ja ulvoa näistä syistä yksin ollessaan:

  • Koira haluaa, että omistaja palaa mahdollisimman pian, haukku ja muu ääntely on suunnattu omistajalle
  • Koira hälyttää äänistä ja muista vaaroista, joita se asunnossa havaitsee – haukku on suunnattu näille äänille
  • Koira voi haukkua ja vinkua hädissään – tämä haukku on usein suunnattu omistajalle

Koiran haukkumisen sävystä voi päätellä mitä se haluaa. Kun syy ja yhteys koiran haukkumisen ja tilanteen välillä löytyy, on huomattavasti helpompi auttaa koiraa.

Helpota syytä, älä peitä oiretta

Haukun taustalla voi olla koiran turhautuminen, paniikintunne tai ahdistus. On todella tärkeää selvittää haukkumisen syy ja hoitaa sitä, eikä pelkästään keskittyä oireen peittämiseen. Kun koira haukkuu yksin kotona, ratkaisuksi tarjotaan erilaisia haukunestopantoja. Ne keskittyvät oireen peittämiseen, eivät ongelman hoitamiseen. Tämä on ongelmallista, koska jatkuva ahdistus aiheuttaa koiralle stressiä, mikä taas heikentää koiran palautumiskykyä ja altistaa monelle lisäongelmalle. Ratkaisu yksin kotona haukkumiseen ei siis ole se, että koira hiljenee, vaan se, että syy haukkumiseen poistuu.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista