Koiran riistavietti – koira kiihtyy hajuista

“Riistavietti” on koirille normaalia

Riistaviettinen koira kiihtyy jäniksen jäljistä tai kun se näkee peuran, se jäljestää riistaa ja reagoi todella voimakkaasti eri eläinten hajuihin tai näköyhteyteen. Koiran riistavietti on tyypillinen ja normaali ilmiö kaikenlaisilla koirilla.

Koiria on tuhansien vuosien ajan jalostettu metsästämään ihmisen rinnalla, mikä näkyy nykypäivän koirissa. Lisäksi koiraa yleensä kiinnostaa kaikenlaiset asiat ympäristössä ja tästä uteliaisuudesta voi kehkeytyä niin sanottu riistavietti, vaikka sitä ei koirassa alun perin olisi. Osa koirista kiinnostuu riistasta hajujen kautta ja osa koirista näköhavaintojen kautta.

Mikään koirarotu ei automaattisesti ole riistaviettinen tai -vietitön, vaan yksilöiden väliset erot ovat todella suuria. Omistajalle voi tulla suurena yllätyksenä se, miten voimakkaasti koira reagoi riistaan, vaikka kyseessä ei ole metsästysrotuinen koira. On vaikea sanoa, kuinka paljon koirassa on synnynnäistä kiinnostusta riistaan ja kuinka paljon sitä tulee erilaisten arkipäivän tilanteiden kautta.

Riista on kiinnostavaa ja kiellettyä

Kiinnostus riistaa kohteen voi tulla omistajalle yllätyksenä ja pettymyksenä, ehkä toiveissa oli pitää koiraa vapaana tai ulkoiluttaa sitä hienosti hihnan kiristymättä. Joskus käyn niin, että mitä enemmän taluttaja yrittää saada koiran unohatamaan riistan, sitä enemmän koira siitä kiinnostuu. Turhautuminen liittyy riistatilanteisiin voimakkaasti; koira voi kokea, että hihna estää sitä menemästä riistan perään ja tämä nostattaa koirassa turhautumisen, mikä taas näkyy seuraavalla kerralla voimakkaampana reaktiona.

Kun koira pääsee jahtaamaan edestä lähtevää jänistä tai peuraa, se alkaa tämän jälkeen virittäytyä samankaltaisissa tilanteissa. Monesti omistaja yrittää estää koiraa ja saada koiran unohtamaan riistan, huonoilla tuloksilla. Usein jahtaaminen ja liikkeeseen reagoiminen on koiralle todella voimakas kokemus, jonka se muistaa erittäin pitkään. Ihmisen on vaikea puuttua koiran riistakiinnostukseen, koska koira haistaa riistan huomattavasti paremmin kuin ihminen.

Kuuntele asiantuntijaluento: koiran riistavietti – luennolta saat vinkit siihen, miten koiran riistaviettiin voi vaikuttaa järkevällä tavalla.

Turvallisuus on tärkeintä

Ei kannata luulla, että koira pystyy helposti jättämään peurat ja jänikset huomiotta ja tulla luokse kutsuttaessa. Riistan perään lähtevä koira kohtaa monenlaista vaaraa, ja siksi omistajan tärkein tehtävä on ennakoida ja välttää vaaratilanteita koiran kanssa ja pitää koira kytkettynä. Metsäneläinten jahtaaminen on usein niin palkitsevaa koiralle, ettei sitä saa luotettavasti hallintaan – tärkeintä on toimia ennakoivasti ja välttää kaikenlaisia riskejä, eli pitää koira kytkettynä. Koiran riistavietti voi aiheuttaa vaaratilanteita sekä koiralle itselleen että ympäristölle.

Riistaan suhtautumista voi muuttaa, mutta riistaviettiä ei kokonaan voi poistaa

On selvää, että koiraa saa harvoin minkään asian suhteen täysin luotettavaksi. Riistan kanssa yllättäviä tilanteita tulee helposti, eikä ihminen edes huomaa kaikkea ympäristössä, kuten koira tekee. Koiran kanssa voi ja kannattaa harjoitella erilaisia riistaan liittyviä tukitaitoja, kuten kontaktilla pääsee -periaatetta ja luoksetuloa, mutta tositilanteet ovat aina yllättäviä.

Siihen, miten hyvin riistan kanssa pystytään elämään rinnakkaiseloa, vaikuttaa toisaalta koiran kokemukset sekä toisaalta se, kuinka paljon riistaa alueella on. Esimerkiksi alueilla, joilla on paljon citykaneja tai hanhia, monet koirat tottuvat niihin ajan mittaan, koska altistusta tulee niin paljon. Toisaalta jos kerran vuodessa törmätään peuraan, voi tilanne olla haastavampi monella tavalla – peuran kohtaamiseen on monilla alueilla hankalampi valmistautua ja harvinainen tilanne on usein vaikeampi hallita tai ennakoida.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista