Koiran koulutus – perusteet

Koiran koulutus koskettaa kaikkia. Koiran koulutus on kehittävää ja hauskaa ja sitä jokainen arjessaan harrastaa.

Koiran kouluttaminen on tärkeää!

Koiran kouluttaminen koskettaa jokaista koiranomistajaa. Jokainen koira sopeutuu oppimalla omistajien arkeen, oppii tulkitsemaan erilaisia tilanteita ja toimimaan tietyillä tavoilla eri tilanteissa. Vaikka koiraa ei tietoisesti kouluttaisi, sille tulee silti opettaneeksi paljon asioita. Kun tulee tietoiseksi tästä, koiraa on myös huomattavasti helpompi kouluttaa tarkoituksellisesti. Koiran voi opettaa toimimaan halutulla tavalla monenlaisissa tilanteissa ja tätä kutsutaan koiran kouluttamiseksi.

Miten koiraa koulutetaan?

Omistajan vastuulla on valmentaa koiraa niihin tilanteisiin, joihin se elämänsä aikana tulee joutumaan. Tällaisia ovat esimerkiksi kynsien leikkaus ja muut hoitotoimet sekä erilaiset tilanteet kodissa ja kodin ulkopuolella, kuten vieraiden tulo ja toisten koirien kohtaaminen lenkillä. Koira ei syntyessään tiedä miten näissä tilanteissa tulee toimia ja siksi se kaipaa apua ja valmennusta niitä varten. Perusasioiden opettaminen helpottaa arkea koiran kanssa huomattavasti.

Mitä koiralle kannattaa kouluttaa?

Koiralle kannattaa opettaa hyvää asennetta erilaisiin tilanteisiin. Koiralle on hyvä opettaa, että kynsien leikkaus, harjaus, korvien tutkiminen ja hampaiden harjaus on todella kivaa. Tällaisten asioiden opettaminen on helppoa koiranpentujen kanssa, koska niillä ei yleensä ole huonoja kokemuksia hoitotoimista. Aikuisilla koirilla sen sijaan on huonoja kokemuksia, mikä tekee harjoittelusta hieman haastavampaa. Opettaminen on yksinkertaisuudessaan sitä, että tarjotaan koiralle hyviä kokemuksia edellä mainituista tilanteista.

Tärkeää on koiran kokemus tilanteesta, ei ihmisen kokemus. Ihminen voi ajatella, että kynsienleikkuukokemus on hyvä, kun kynnet saatiin leikattua. Koira saattaa ajatella että kokemus oli huono ja se säikähti kun sen tassua pidettiin väkisin kiinni. Muista aina ajatella asiat koiran näkökulmasta.

Toinen tärkeä koiralle koulutettava kokonaisuus on erilaiset toimintamallit erilaisiin tilanteisiin. Koiralle voi opettaa, että istumalla pääsee ovista ulos, sille voi opettaa että katsomalla taluttajaan pääsee mahtaviin paikkoihin, makaamalla omalla paikalla saa lautaset nuoltavaksi ja muuta tärkeää. Kaikissa näissä koiralle ensin opetetaan jokin temppu, kuten istuminen, katsekontakti tai maahanmeno ja sitten tähän temppuun liitetään monenlaisia koiran kannalta mielekkäitä seurauksia, kuten ulospääsy, namien tai puruluun saaminen tai juokseminen ja leikkiminen. Koulutuksen tarkoituksena minun mielestäni on luoda koiran ja ihmisen välille yhteistä viestintää, ei pelkästään opettaa koiraa toimimaan robottimaisesti “oikein”.

Mitä ovat tärkeät perustaidot?

Ihmisen tärkein perustaito koiran koulutuksessa on oppia palkitsemaan koiraa monin eri tavoin. Palkitseminen on tärkein asia koiran koulutuksessa, huomattavasti tärkeämpi kuin mikään koiralle opetettava muu temppu. Palkitseminen tarkoittaa koiralle mielekkäiden seurausten tuottamista, eli kaikenlaista hauskaa.

Koiralle tärkeä perustaito on katsekontakti, eli omistajan katsominen eri tilanteissa. Katsekontaktilla koria voi pyytää lupaa tehdä itselleen tärkeitä asioita ja se on keskeisin viestinnän väline koiran ja omistajan välillä. Muita tärkeitä taitoja ovat istuminen, maahanmeno ja odottaminen. Näiden varaan on helppo rakentaa kaikkea muuta ja näilläkin pärjää jo pitkälle.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista